Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Velkommen til vores valg-podcast. Vi lægger ud med pension og opgøret med rød og blå blok

TAKE THAT? Det ligner et boyband. Men det er Zetlands politiske podcast. Illustration: Mikkel Bøgild Jacobsen, Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte


9. maj 2019
2 min.

I dag udkommer vores helt nye podcast om folketingsvalget. Eller: skitsen til den.

Idéen bag er enkel: Dansk politik er længe blevet set som en opdeling mellem blå og rød blok. Sådan sker det faktisk i høj grad stadig – fra meningsmålinger til tv-debatter og politiske analyser. Men det virker ikke som en særlig retvisende måde at se på de politiske skillelinjer.

Zoomer man ind på substansen i enkelte politiske områder – fra klima til udlændingepolitik, fra pension til sundhed – så går skillelinjerne på kryds og tværs. De følger ikke de klassiske rød-blå-opdelinger. Der findes, reelt set, et væld af forskellige mulige flertal. Samtidig ser vi et opbrud rundt om i Europa i disse år, hvor partierne finder sammen på helt nye måder på tværs af de gamle skel.

Det har vi allerede skrevet en del om her på Zetland. Vi har også bygget et særligt værktøj – Flertalsbyggeren – der viser, hvor partierne reelt står på en stribe vigtige områder. Det er samme tanke, vores valgpodcast udforsker.

Vi taler ikke om rød mod blå. Vi undersøger, hvor partierne reelt set står i forhold til hinanden. Hvem er modpolerne på pension? Hvem er det på klima? Hvem befinder sig i midten i udlændingepolitik? Kigger man på substanser, er skillelinjerne nogle helt andre end dem, vi plejer at tale om.

I podcasten medvirker politisk skribent Jonathan Tybjerg, der har været helt nede i substansdetaljerne for alle partierne – og har samlet data til Flertalsbyggeren. Det andet kloge hoved er europakorrespondent Philip Flores, der også før skrev om dansk politik for Zetland – det samme har han gjort for flere andre medier, ligesom han har arbejdet som særlig politisk rådgiver. Det er mig selv, Hakon Mosbech, der er vært.

Her, i den første udgave, dykker vi ned i pension. Det har været et af forårets vigtigste politiske emner – og det fylder allerede en del i valgkampen. Og så siger skillelinjerne her en hel del om dansk politik og om en hel del andet.

I øvrigt: Vi har ikke fundet et navn til podcasten endnu. Har du forslag, så send dem endelig.

I samme ånd er denne første udgave lidt af en skitse – vi har prøvet nogle ting af. Og taget nogle ting med, man normalt ikke plejer at beholde. Så kom endelig med feedback.

Du kan høre podcasten i playeren her (allerbedst i vores app). God fornøjelse!