Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Mari-Louise Pedersen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Torsdag 11. marts 2021

Hej,

Her kommer dagens Helikopter.


Militæret henretter civile på åben gade i Myanmar. På internettet ligger beviserne.

Videoer og billeder fra de sociale medier er blevet afgørende bevismateriale, når menneskerettighedsorganisationer forsøger at dokumentere krigsforbrydelser. I dagens Helikopter fortæller generalsekretær i Amnesty International Danmark Trine Christensen, hvordan det er sket i Myanmar, hvor militæret lige nu henretter demonstranter på åben gade.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“Der er visse ting, vi ikke kan styre. Og det er sådan noget som vejret”

Sådan siger Malue Montclairre, som er hovedarrangøren bag den omdiskuterede genåbningsfest, der i dag skulle have været holdt på Thorvaldsens Plads i Indre København (DR). Gruppen bag festen hedder Frihedsbevægelsens Fællesråd, og deres arrangement skulle have markeret etårsdagen for nedlukningen af Danmark (og deres kritik af den). Men vejrguderne ville det anderledes, og vindstød gjorde det umuligt at sætte scene op.


Foto: Stringer / Reuters / Ritzau Scanpix

Myanmar

  • Amnesty International har i dag offentliggjort en analyse, der dokumenterer drab på demonstranter i Myanmar (Amnesty).
  • Analysen er lavet på baggrund af 55 videoer, som viser militærets brug af henrettelseslignende metoder (DR).
  • Der har været uro og voldsomme demonstrationer i Myanmar siden den 1. februar, hvor landets militær kuppede landets demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi (Al Jazeera).
  • Siden urolighedernes begyndelse har mindst 60 demonstranter mistet livet ifølge FN, og det er altså en del af dem, Amnesty International nu kan dokumentere (Reuters).
  • Videomateriale fra de sociale medier er blevet afgørende bevismateriale, når menneskerettighedsorganisationer forsøger at dokumentere krigsforbrydelser. I dagens Helikopter fortæller generalsekretær i Amnesty International Danmark Trine Christensen, hvordan det er sket i tilfældet med Myanmar. Zetlands tech-skribent Frederik Kulager bidrager også (Zetlands Nyhedspodcast).

AstraZeneca sættes på pause

  • Det meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tidligere i dag (Politiken).

  • Det sker, efter at der har været indberetninger om personer, som har fået blodpropper efter at have fået vaccinen. I Danmark har der været ét dødsfald.

  • Det er meget vigtigt at understrege her, at der altså ikke endnu er fundet nogen beviselig sammenhæng mellem blodpropperne og vaccinen. Men Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) skal nu undersøge sagen.

  • Imens har mindst seks andre EU-lande også sat vaccinen i bero.

På Zetland venter vi lidt med at gå helt ind i sagen. Men her og nu betyder sagen to ting:

For det første udskydes vaccineplanen i Danmark for nu, så alle først kan være færdigvaccineret i august. Og for det andet kommer det her, uanset om der findes en sammenhæng eller ej, til at være et alvorligt knæk på troværdigheden for AstraZeneca, som i forvejen havde problemer på netop dén konto i hele EU (The Guardian).

Det skal du også vide

Festivaler og koncerter kan måske snart vende tilbage. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere i dag. Ja, faktisk tror hun på et “nærmest normaliseret” Danmark til sommer. Og det altså på trods af, at en af vaccinerne nu sættes på pause. Den 23. marts har hun tænkt sig at fremlægge konkrete datoer for den langsigtede genåbningsplan (Berlingske).

Vaccinekøen ser ud til at blive ændret. Både Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner vil vaccinere efter alder og dermed helt droppe de 12 eksisterende kategorier, som vaccineplanen følger lige nu. Statsministeren mener også, at alderskriteriet er vigtigt – og har indkaldt partierne til møde om det torsdag (DR).

Kina har vedtaget en ‘patriotisk’ plan – og den kan kvæle Hongkongs opposition. I dag vedtog det kinesiske parlament nemlig en resolution, som kan bane vej for en ny valgreform i Hongkong. Og bliver den til virkelighed, vil Kina groft sagt få magten til at udvælge de mest ‘patriotiske’ kandidater til Hongkongs regering. Det er endnu et overgreb på Hongkongs selvstændighed, siger kritikerne. På Helikopter holder vi godt øje med sagen (BBC).

Illustration: Nicolai Oreskov Westh, Zetland

Dagens Zetland-historier

PANDEMIENS GÅDE. Hvor kom corona fra? Efter et år med virusset er pandemiens største gåde stadig uløst. I en ambitiøs ny serie forsøger Theis Ehler Molin at opklare tidens vigtigste mysterium. Her er første afsnit.

PROVINSIDYL. Folk flygter fra provinsen til storbyen, og utallige kommunale tiltag har ikke kunnet vende udviklingen. Nu vil forfatteren Signe Wenneberg redde Udkantsdanmark med Instagram. Og noget tyder på, at hendes provinsidylliske billeder giver næring til en gryende udflytterdrøm.


Merian Garde Gräs

Pyt med regn og slud - om lidt springer bøgen ud! Hav en dejlig dag.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært