Denne artikel har vores medlem Tallat Rønn Shakoor foræret dig.
Zetland er en digital avis, hvis mål er at vise sammenhænge i en verden, der savner netop dét.
Send en tanke til Tallat Rønn Shakoor – det er medlemmerne, der gør det muligt for os at udkomme.

Nørderiet_

Glem tv-serier og yoga. Den bedste måde at koble af på er med en blyant i hånden

Skitsetegning i det fri er blevet konceptualiseret i et globalt fællesskab for tegne-nørderi. Marie Carsten Pedersen har været på såkaldt sketchcrawl med den danske afdeling af organisationen Urban Sketchers og har fået meget mere end en tegning med hjem.

1. Hvad er det, du har lavet?

Jeg har været på Dyrehavsbakken sammen med en gruppe mennesker, jeg aldrig har mødt før, til noget, de kalder sketchcrawl. Tænk pubcrawl, bare hvor du sidder og tegner skitser af din omverden i stedet for at drikke sprut.

2. Er det en ... god ting?

Det er det. Vi var der fra klokken 12 til klokken 16 på en solrig lørdag forleden, og i de fire timer sad vi rundt omkring og tegnede skitser af forskellige ting.

Arrangørerne kalder det også urban sketching: Man vælger selv sit motiv, og hvilke redskaber man vil bruge, og så handler det bare om at få noget på blokken. Folk tegnede alt muligt. Den store rutsjebane, små skure, kunstige elefanter på Safari-toget, spøgelseshuset og skovbrynet. Jeg tegnede en iskiosk.

3. Hvorfor gør man det?

For det første er skitser af virkeligheden noget, kunstnere, arkitekter og illustratorer af alle slags altid har brugt som træning. Man øver perspektivtegning, henter referencer og skærper sit blik på, hvordan verden faktisk fremtræder.

Men det er ikke det bedste ved urban sketching – ikke for mig i alt fald. Grunden til, at jeg var vild med det, var, at det gav mig en fuldkommen pause. Ikke bare fra stress, jag og to-do-lister, men også fra den konstante strøm af tanker og planer og ord, der normalt kører løs i knolden på mig, selv når jeg holder fri.

4. Hvorfor er det så effektivt?

Det handler selvfølgelig om, at jeg som udgangspunkt godt kan lide at tegne. Det er det vigtigste: Man behøver ikke at vær god til at tegne for at lave urban sketching, man skal bare kunne lide det.

Men ud over det slapper jeg langt mere af, når jeg tegner, end når jeg for eksempel ser en tv-serie eller bare sidder og stener.

At tegne efter virkeligheden er en særlig form for ubevidst ordløs hjernegymnastik, der er en markant afveksling fra den verden af ord, jeg ellers lever i. Jeg ser alting på en anden måde i et par timer. Jeg skal forstå linjer og fysiske forhold, ikke hændelser og begivenheder. Man indprenter sig omgivelserne på en særlig måde, når de er blevet processeret via dit blik ned gennem dine hænder. Når du tegner et motiv, husker du det utrolig præcist.

Der sker også noget sjovt med kroppen: Man kan opleve at synke ind i en slags dvaletilstand, mens man sidder der, dybt fokuseret. Det er først, når man er færdig med sin skitse, at man mærker, man er sulten, fryser eller skal tisse.

Og så er der frisk luft. Det er genialt.

5. Hvorfor kalder du det ikke bare for ‘at tegne udendørs’ i stedet for det der lidt kiksede engelske wannabehipster-agtige udtryk urban sketching?

Fordi der er lidt mere i konceptet end blot det at tegne udenfor.

Urban sketching-begrebet er knyttet til et internationalt tegne-netværk ved navn Urban Sketchers, som blev etableret i Seattle i 2007 af illustratoren og journalisten Gabriel Campanario. Udgangspunktet var et onlinefællesskab, hvor tegneglade mennesker fra hele verden kunne dele de skitser, de gik og lavede i deres byer og nærområder, og desuden samle sig lokalt til fælles sketchcrawls.

Det er faktisk stadig det, der sker i Urban Sketchers-regi, bare i stor skala: I dag er Urban Sketchers en statsanerkendt nonprofitorganisation i USA, som har afdelinger i over 20 lande, laver en lind strøm af bogudgivelser og afholder kurser og symposier med flere tusind deltagere.

Den danske afdeling af Urban Sketchers er lille, men aktiv. Der er arrangementer cirka en gang om måneden, men hyppigst når vejret er godt. Hvor og hvornår man mødes, bliver annonceret i en Facebook-gruppe, og alle er velkomne. Man kan selvfølgelig også bare tage ud og tegne på egen hånd og eventuelt lægge skitser op i Facebook-gruppen senere.

Projektet rummer også et journalistisk aspekt. Under sloganet See the world, one drawing at the time” bruger Urban Sketchers aktivt sit onlinenetværk af blogs, websites og forummer til at skabe opmærksomhed omkring sociale, miljømæssige og kulturelle forhold i urbane miljøer verden over. Med tegninger som medie, selvfølgelig.

Åh ja: Det med det urbane handler om at afgrænse denne måde at tegne på fra for eksempel croquis eller naturstudier. Men motivet kan lige så godt være en bro, en motorvejsudfletning eller, well, Dyrehavsbakken, som et højhus eller andre af urbanitetens typiske vartegn.

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer. Prøv os for 0,- i 14 dage.

Bliv prøvemedlem