Derfor er Geert Wilders Europas vigtigste populist lige nu

GADEKRYDSGeert Wilders vil være nutidens Churchill. Illustration: Rasmus Meisler / Zetland

Derfor skal du læse denne artikel

Geert Wilders anser sig selv som Vestens frelser mod en eksistentiel trussel fra islam. Den ikoniske hollandske højrepopulist rejser verden tynd og mødes med højreorienterede ledere og lobbyister i Europa, Israel og USA. I denne uge står han til et stærkt valg i Holland. Vi ser nærmere på fænomenet Wilders og hans brandvarme internationale forbindelser.

En dag i 1982 blev Geert Wilders ramt af diarré. Den 18-årige hollænder var rejst til Kairo som backpacker. Han var en route fra Israel, landet, som senere skulle komme til at betyde meget for ham.

Kairo var utrolig beskidt,” skriver han i sin selvbiografi Marked for Death. Han var overvældet over, at sådan en by kunne ligge så tæt på det anderledes velordnede Israel.

Han fik maveondet, fordi han begik en klassisk bommert blandt backpackere: Efter at have spillet en fodboldkamp slukkede han tørsten med lokalt vand.

Den unge Wilders’ lidelser varede ved i dagevis. Han lå forgiftet på et overfyldt, ildelugtende hostel. Men i sidste ende førte maveondet til en erkendelse hos Wilders.

Engang var Egypten den mest avancerede civilisation på jorden,” skriver han undrende med henvisning til det forurenede drikkevand – så hvordan kunne det gå så galt?

Svaret var, nåede han frem til, faktisk ret simpelt:

Det er kulturen, Kloge-Åge.”

Det var den islamiske kultur, unge Wilders mente.

Den nu 53-årige leder af det stærkt højreorienterede hollandske Frihedspartiet (PVV) har siden hen etableret sig som en af de mest toneangivende og kontroversielle islamkritiske politikere på den internationale politiske scene. Han turnerer verden tynd og optræder i internationale medier på formfuldendt engelsk for at advare om truslen fra islam.

Bonusinfo: Wilders tilhører det internationale netværk af såkaldt anti-islamiske alarmister. Kilde: Forfatter Koen Vossen

På onsdag i denne uge, når der er valg i Holland, og befolkningen skal vælge 150 politikere til parlamentets Tweede Kamer, håber Wilders på at kunne forlænge den årstid, han allerede inden Brexit og Trumps choksejr med vanlig sans for retoriske blockbusters omtalte som det patriotiske forår’.

De seneste par måneder har Wilders’ PVV ført i meningsmålingerne, men for nylig er partiet – som nu spås små 15 procent af stemmerne – blevet overhalet af landets nuværende statsminister Mark Ruttes liberale og konservative parti, Folkepartiet for Frihed og Demokrati (VVD).

Dog er meningsmålinger – som valget af Trump senest slog fast – lidet retvisende i det nuværende politiske klima.

Wilders får dog formentlig svært ved at skaffe det fornødne parlamentariske grundlag for at blive statsminister, også selv om han skulle ende med at få flest stemmer – en god portion af de andre partier vil simpelthen ikke have noget med ham at gøre på grund af hans ekstreme synspunkter, bemærker The Financial Times.

Men onsdagens valg handler ikke kun om Holland. Valget anses som en vejrhane for 2017’s to store europæiske valg i Frankrig og Tyskland, der vil få afgørende betydning for ikke bare Den Europæiske Union, men hele Europa. Fænomenet Wilders rækker langt ud over de hollandske grænser.

Bonusinfo: Fra 2010 til 2012 støttede Wilders’ parti en minoritetsregering, men Wilders trak sig fra koalitionen.

Ser man nærmere på Geert Wilders, tegner der sig et billede af en mand, der tænker langt uden for det lokale og nationale: Han har besøgt Israel et utal af gange – selv siger han over 40 – og drager jævnligt på pilgrimsrejser blandt ligesindede i Amerikas konservative cirkler.

Han tordner mod islam i klummer for netmediet Breitbart News, Trumps darling i mediebranchen, som i disse måneder fører en indvandrerkritisk, anti-establishment-kampagne i Europa.

Wilders’ selvbiografi Marked for Death begynder ikke med en svælgende hymne til den hollandske nation, men med en solidaritetserklæring med den danske Muhammed-tegner Kurt Westergaard og andre, der står på terroristernes dødslister. For at forstå Geert Wilders skal man med andre ord forstå hans internationale ambitioner og forbindelser.

Wilders ønsker at gå over i historien som en ny Churchill, som en hårdt testet selvgjort mand, der ender med at blive en international statsmand,” skriver politologen Koen Vossen i sin biografi om Wilders, The Power of Populism.

Hvor Churchills kamp gik ud på at befri den frie verden fra nazismen, ser Wilders sig som hele Vestens protektor over for islam.

Fænomenet Geert Wilders

Når Wilders holder taler, bærer han en skudsikker vest. Når han rejser fra A til B, kører han i en skudsikker politibil i en blinkende konvoj. Når Wilders sover, gør han det i et tungt bevogtet sikkert hus’.

Når hollænderne debatterer indvandrere og islam, emner, der er mindst lige så følsomme som herhjemme, bliver han som oftest – i det mindste mellem linjerne – en del af samtalen, selv når han ikke er fysisk til stede.

Når han siger noget, nærmest hvad som helst, skriver medierne om det. Når han bliver ved med at blege sit hår, kører hollændernes spekulationer i ring som en hollandsk mølle i stiv atlanterhavs-kuling.

Man taler om en Wilders-besættelse’, skriver Koen Vossen.

Bonusinfo: Da Trykkefrihedsselskabet i 2015 inviterede Wilders til Folkemødet på Bornholm, boykottede flere danske politikere mødet.

BLONDIEEn hollandsk antropolog har sagt, at Wilders afbleger sit hår, fordi han skammer sig over sine indonesiske aner. Kilde: The Power of Populism Foto: Valerie Kuypers / Scanpix

Personen Wilders

Wilders voksede op i Limburg, den sydligste af Hollands 12 provinser, og den mentale afstand fra den kosmopolitiske elites højloftede kanalhuse i Amsterdam til katolikkerne i syd er enorm.

Wilders har vundet sympati blandt vælgerne for sin status som politisk outsider og for sin kærlighed til fædrelandet. Men det er spil for galleriet, mener Meindert Fennema, professor emeritus i statskundskab og forfatter til en anden biografi om Geert Wilders. På grund af sin baggrund er Wilders nemlig ikke så nationalt orienteret, som han giver sig ud for at være.

Han har en indonesisk baggrund (Wilders’ mor er født i Indonesien, red.),” siger Meindert Fennema over telefonen fra Holland. Hans kone er ungarer, og han taler upåklageligt engelsk.” Fennema tilføjer, at Wilders altid holder ferie i Israel eller USA.

Forfatterne bag Wilders-biografierne, Vossen og Fennema, sporer begge en afgørende del af Wilders politiske vækkelse til det forjættede land.

Israel bor i hans hjerte,” siger Vossen.

Under sine rejser i Mellemøsten opdagede han også, skriver Vossen, en verden, hvor politik er et spørgsmål om liv og død”. Det definerer i høj grad Wilders og hans projekt.

“Wilders har en unik personlighed. Han godtager aldrig et nej. Han giver aldrig op. Han bryder aldrig sammen.” – Meindert Fennema

Politikeren Geert Wilders

Efter at have rejst i Mellemøsten og arbejdet i kibbutz i Israel flyttede Wilders som ung mand til byen Utrecht nær Amsterdam. Hans nye nabolag var domineret af indvandrere.

Jeg blev bestjålet, flere gange måtte jeg løbe for at komme i sikkerhed,” citerer Vossen ham for at have sagt i en tale under en af hans mange ture i udlandet.

Wilders fik aldrig nogen højere universitetsgrad, men foretog alligevel en bemærkelsesværdig opstigning fra en stilling som bureaukrat til rådgiver og senere parlamentariker for det liberale og konservative parti VVD.

Tilbage i 2004 brød han ud af VVD for at stifte sit eget parti, som i dag er kendt som Frihedspartiet PVV. Partiet er bygget op efter et aparte system, der gør Wilders til dets eneste medlem – det sikrer ham absolut kontrol over partiapparatet og de øvrige folkevalgte, der stiller op for partiet.

Bonusinfo: Geert Wilders er kendt som ekstremt ihærdig og noget af en arbejdsnarkoman.

Mellem 2002 og 2004 ændrede to politisk motiverede mord på fremtrædende hollandske islamkritikere – henholdsvis professoren Pim Fortuyn og filmmageren Theo van Gogh – landets politiske landskab fundamentalt.

I årene efter 9/11-angrebene trådte Wilders samtidig i karakter som en mere radikal islamkritiker, fremgår det af Vossens biografi: Sammen med den kendte hollandske forfatter og politiker med somaliske rødder Ayaan Hirsi Ali – som i dag også lever under dødstrusler –  proklamerede han behovet for at føre liberal jihad’ mod islam for at bekæmpe radikaliseringen af muslimske indvandrere i Vesten. I de år begyndte han i stigende grad at kæde islam sammen med kriminalitet og mislykket integration.

“Islam er ingen religion, det er en ideologi, en retarderet kulturs ideologi.”

– Geert Wilders til avisen The Guardian

To dage efter at marokkaneren Mohammed Bouyeri – et navn, de fleste hollændere stadig husker – havde skudt og dræbt van Gogh på åben gade i Amsterdam den 2. november 2004, fik Wilders ifølge Vossens biografi besøg af den hollandske sikkerhedstjeneste. Siden den dag har han levet under beskyttelse 24 timer i døgnet. Det er, forklarer Vossen over telefonen, et psykologisk aspekt, der formentlig har været med til at gøre hans syn på islam mere ekstremt.

Hvis Wilders vil en tur i biografen eller gå en tur i parken, skal han planlægge det to uger forinden. Det er et forfærdeligt liv,” siger Vossen.
For ham er det en krig, og det får han bekræftet hver eneste dag.”

Ideologen Wilders

Lad os se nærmere på et udpluk af PVVs mærkesager, der skal sikre de-islamiseringen’ af Holland:

  • Koranen skal forbydes.
  • Alle moskéer og muslimske skoler skal lukkes ned.
  • Indførsel af tørklædeforbud for kvinder, der arbejder i det offentlige.
  • Et totalt stop for asylansøgere fra muslimske lande.

Som punkterne viser, adskiller Wilders sig fra mere moderate islamkritikere ved sin parathed til at vende ryggen til selve de frihedsrettigheder, han hævder at forsvare, med sin kamp mod islam.

Og så til et par af de øvrige mærkesager i PVVs program:

  • Et Nexit’ – Holland skal ud af EU.
  • Flere ressourcer til de ældre.
  • Øget magt til folket ved mere direkte demokrati.

PVV ligner i stigende grad andre fremadstormende populistiske protestpartier på den europæiske højrefløj, skriver den hollandske ekstremismeforsker Cas Mudde i The Huffington Post. Ligesom lederne i Front National og Alternative für Deutschland vender Wilders sig mod indvandringen, islam, EU og eliten, mens nationalstaten italesættes i floromvundne vendinger.

Samtidig har hans økonomiske politik over de senere år bevæget sig mod venstre på den politiske akse, ligesom vi har set det herhjemme med Dansk Folkeparti på nogle områder.

Men der er også væsentlige forskelle mellem Wilders og EUs toneangivende populister, særligt på det værdipolitiske plan, hvor Holland historisk har været en progressiv og liberal nation. Wilders er for eksempel fortaler for homoseksuelles rettigheder, aborter og aktiv dødshjælp, siger Koen Vossen.

Den konservatisme, man ser hos Alternative für Deutschland og Front National – de kan være ret homofobiske – hører ikke til i PVV. Tværtimod ser Wilders sig som politikeren, der beskytter de homoseksuelles rettigheder mod islam.”

Men trods forskellen har Wilders styrket forbindelserne til den europæiske højrefløj de senere år.

Bonusinfo: Gennem årene er vælgeropbakningen til PVV overordnet steget, samtidig med at partiet er blevet mere radikalt. Kilde: The Huffington Post

Wilders’ europæiske forbindelser – #WeWillMakeOurCountriesGreatAgain

Dagen efter præsident Trumps indsættelse den 20. januar mødtes profiler fra Europas højrefløj til en konference i Koblenz i Tyskland arrangeret af Europe of Nations and Freedom (ENF), en gruppe i Europa-Parlamentet, der har samlet højrefløjspartier fra blandt andet Frankrig, Tyskland, Holland og Italien. Målet for partierne var at vise sammenhold i deres afstandtagen til EU og kræve det nationale princips forrang i tråd med præsident Trumps America First-slogan.

I går et frit Amerika,” sagde Wilders i sin tale til konferencen, … og i morgen et nyt Europa.”

Franske Marine Le Pen fra Front National stemte i:

2016 var året, hvor den angelsaksiske verden vågnede op,” sagde hun.
Jeg er sikker på, at 2017 bliver året, hvor det kontinentale Europas folk vågner.”

Hvor Meindert Fennema, den ene Wilders-biograf, anser hans samarbejde med de øvrige europæiske højrepopulister som en opportunistisk strategi for at skabe en fælles vestlig front mod islam, mener Koen Vossen, at han til en vis grad deler deres nationalisme. Han peger på, at Wilders dyrker fædrelandskærligheden i sin retorik, men uden den dybfølte patos og trikolore-begejstring, som Le Pen kultiverer i Frankrig.

Vossen understreger da også, at kampen mod islam er Wilders’ primære projekt.
For de andre partier – Alternative für Deutschland og Front National – er islam ét tema. For Wilders er det temaet,” siger han.
Nationalisme og populisme er så vigtig for ham, fordi det er måder, hvorpå han kan mobilisere folket mod truslen fra islam.”

Ifølge Vossen abonnerer Wilders på politologen Samuel Huntingtons berømte tese om civilisationernes sammenstød, og derfor er det magtpåliggende for ham at rejse ud i verden.

Der findes måske ingen anden politiker i Europa, og især ikke en på den radikale højrefløj, som bruger så meget tid i udlandet,” siger han.

“Selv om han aldrig ville indrømme det, ser han ikke sig selv som Hollands frelser. Han ser sig selv som Vestens frelser.” – Meindert Fennema

Wilders, Amerika og Israel

Kort efter Trumps indsættelse begyndte Wilders’ amerikanske netværk at lægge pres på præsidenten for at få et møde sat i stand. Det rapporterede Politico i sidste måned. Det stærkt konservative republikanske kongresmedlem Steve King fortalte til netmediet, at han havde taget kontakt til indercirklen’ i Washington for at få det til at ske.

Wilders nærer en dyb veneration for Amerika, og i bogen The Power of Populism kortlægger Koen Vossen Wilders’ vidtforgrenede netværk på den amerikanske højrefløj, der i visse tilfælde også støtter ham økonomisk. Men det er umuligt at adskille hans aktiviteter i USA fra hans stærke engagement i den israelske sag.

Det er derfor, han har mange kontakter med amerikanske pro-Israel-organisationer på højrefløjen,” siger Koen Vossen.

Organisationerne forsøger ifølge Vossen at fremstille konflikten mellem Israel og palæstinenserne som en større og essentiel konflikt’ mellem Vesten og den islamiske verden.

Det betyder, at Israel fremstilles som Vestberlin under Den Kolde Krig,” siger han, som Vestens spydspids.”

Wilders er et talerør for det verdensbillede, og derfor inviterer organisationerne ham til USA og støtter ham økonomisk, forklarer Vossen.

Meindert Fennema er enig. Han sætter flere ord på hans syn på Israel, hvor Wilders ifølge Vossen gnubber skuldre med den magtfulde zionistiske bosætterfløj og ikke mindst landets ultrakonservative udenrigsminister, Avigdor Lieberman.

Wilders ser Israel som kanariefuglen i kulminen,” siger Fennema.
Den lille fugl, som minearbejderne sætter ned i minen for at se, om der er farlig gas. Så hvis Israel bliver angrebet, er det et angreb på Vesten.”

Ifølge Fennema siger det noget helt essentielt om politikeren Wilders: Han kunne lige så vel stille op som politiker i Tyskland, USA eller Danmark som i Holland: For Wilders anser i sidste ende sig selv som en statsmand, der forsvarer de generelle vestlige frihedsrettigheder mod truslen fra øst.

“Kernen i koranen handler om alle muslimers pligt til at bekæmpe ikke-muslimer; en islamisk Mein Kampf …” – Geert Wilders. Kilde: Group Wilders

Uanset hvordan Geert Wilders’ parti, PVV, ender med at klare sig til det hollandske valg på onsdag, tyder meget på, at han – i en forstand – allerede har sejret.

For ham handler valgkampagnen ikke om det nationale valg i Holland,” siger Meindert Fennema. Den handler om at gøre folk klar over, at immigranterne kommer ind og islamificerer og skaber en forfærdelig uorden i vores lande.”

Og den dagsorden dominerer det hollandske valg. Allerede den 23. januar stod det klareste bevis at læse i en annonce i Hollands store aviser. Men det var ikke Wilders selv, der havde indrykket annoncen: Det var landets statsminister – og Wilders største konkurrent – Mark Rutte.

Act normal,” stod der ganske enkelt, or get out.” Beskeden var ikke til at tage fejl af: Den var henvendt til landets indvandrere.

Samme dag kommenterede Wilders på annoncen ved at retweete en karikaturtegning af Mark Rutte. Statsministeren havde anlagt en platinblond bølgende hårpragt, og tegningen var ledsaget af teksten:

Originalen er altid bedre.”

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem