Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 29. november 2021

Den nye coronavariant slår rekord i mutationer. Men måske er det vores held

Den sydafrikanske omikron-variant spreder sig med lynets hast, og i dagens Helikopter gør lederen af virusforskningen på Statens Serum Institut os klogere på, hvad det er for en størrelse. Lige nu vækker den bekymring, men den kan også vise sig at være det, vi har ventet på.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Ugen er begyndt. I dag handler det om den nye variant af corona, omikron.

Dagens citat

“Det er kvinder som dig, der er nødt til at stille sig frem, fordi I har de bredeste skuldre”

I dag udkommer dokumentaren MeToo: Sexisme bag skærmen, der viser, hvordan der på TV 2 i mange år har været en usund kultur. Studieværten Janni Pedersen er en af de kvinder, der står frem i dokumentaren, og gør det blandt andet på baggrund af hendes datter, der sagde ovenstående for at overbevise hende om at stå frem (TV 2).


Dagens store historie

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En ny coronavariant

  • I Sydafrika opdagede man fredag en ny coronavariant. Den har fået navnet omikron og vækker bekymring på grund af sit høje antal mutationer, der blandt andet betyder, at den smitter særligt meget (TV 2).
  • Men det er ikke kun i Sydafrika, at den nye variant spreder sig. Siden fredag er omikron dukket op i Belgien, Hongkong, Israel, Tyskland, Tjekkiet, Italien, Holland, Canada, Australien, Storbritannien, Østrig. Og i går søndag, blev den også fundet i Danmark hos to personer, der er rejst ind i Sydafrika (TV 2).
  • Netop frygten for, at smitten skal sprede sig gennem flyrejser, har fået flere lande inklusive Danmark til at indføre rejserestriktioner over for sydafrikanske lande. Det møder kritik fra Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, som mener, at de velstående lande skal hjælpe udviklingslandene i stedet for at lukke sig om sig selv (Berlingske).
  • Rejseforbuddet kom dog for sent til at stoppe spredningen af den nye variant. På et hollandsk fly fra Sydafrika, der var i luften, da nyheden om den nye variant kom, blev 13 personer efterfølgende testet positive med den nye variant (DR).
  • Og på Rasmus Rask Skolen i Odense måtte de mandag lukke ned på grund af en mistanke om smitte med omikron-varianten (Avisen Danmark).
  • I dagens Helikopter spørger jeg mutationsnørd, overlæge og leder af virusforskningen på Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, om der er grund til at frygte den her nye variant. Om den er en trussel mod vores vacciner - eller om den er det øjeblik, vi alle har ventet på, hvor corona forvandler sig til en helt almindelig forkølelse (Helikopter)?

Det skal du også vide

Sverige har fået ny statsminister (igen). I sidste uge gik den netop valgte statsminister, Magdalena Andersson, af efter kun syv timer på posten. Det skete, fordi regeringspartiet Miljöpartiet trak sig fra regeringen. Magdalena Andersson så sig derfor nødsaget til at gå af. I stedet valgte hun at danne en socialdemokratisk mindretalsregering. Og i dag lykkedes det hende at undgå at få et flertal i Riksdagen imod sig, og hun er dermed Sveriges nye statsminister ... igen (TV 2).

I sidste uge lavede vi en Helikopter om dramaet i det svenske parlament, og den kan du finde her.

Overvågningsfly skal stoppe menneskesmuglere. I sidste uge mistede 27 migranter livet i et forsøg på at krydse den Engelske Kanal. Søndag aften mødtes ministre fra Frankrig, Tyskland, Belgien og Holland så for at diskutere, hvordan EU skal stoppe menneskesmuglerne, der står bag de her farlige sejlture. De har nu besluttet at indsætte et overvågningsfly fra EU’s grænseagentur, Frontex, ved den franske kyst. Det skal hjælpe med at spotte smuglerne, der tjener stort på at fragte mennesker over kanalen (DR).

1.000 børn har fået første stik med coronavaccine. Derudover har 18.500 forældre bestilt tid i løbet af weekenden. Fredag i sidste uge fremlagde Sundheds- og Lægemiddelstyrelsen en plan for vaccination af børn mellem 5 og 11 år, og der er i alt sendt 135.000 invitationer ud til børnefamilierne. Har du allerede bestilt tid til vaccination af dit barn - eller tøver du, så lad mig høre dine tanker om det. Skriv på [email protected] eller i bidragssporet (Jyllands-Posten).

Foto: Nicolai Oreskov Westh, Zetland

Dagens Zetland-historier

Gælds-dødscirklen. Den skal man kende, hvis man skal forstå verdensøkonomien. I hvert fald hvis du spørger finansguruen Ray Dalio. Hakon Mosbech forklarer, hvad begrebet helt præcis dækker over, og hvem manden bag er.

Ambitiøse grønne planer. Tysklands nye regering har store ambitioner for den grønne omstilling i landet. Og det kan være både godt og skidt for os i Danmark. For at forstå hvorfor ser vi på vores nabolands planer for klimaet.


Merian Garde Gräs

Anders Fomsgaard er en travl mand i disse dage, men han har alligevel sagt ja til at kigge ind i bidragssporet. Så stil ham spørgsmål der, hvis du har nogen. Vi ses i morgen!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært