Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 28. oktober 2022

Kan vi forsvare os, hvis russerne kommer? Mnja, hvis de venter med at komme til 2033

Forsvaret mangler krudt, kugler og køreklare kampvogne. Og Nato synes stadig, at det går for langsomt med at nå op på at bruge to procent af BNP på Forsvaret. Det har Nato sådan set sagt mange gange før. Men nu er der altså krig i Europa. Rusland er blevet en større trussel mod Danmark. Så hvordan vil vi forsvare os, hvis det bliver brug for det?

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kampklar?

  • Det går for langsomt. Sådan lyder budskabet i Natos seneste evaluering af det danske bidrag til alliancen. For langsomt, vel at mærke, med at nå op på at bruge to procent af BNP på Forsvaret (OLFI).
  • Hele rapporten kan vi ikke læse, for Forsvarsministeriet har valgt – i modsætning til tidligere – at tilbageholde rapporten og kun give aktindsigt i udvalgte dele af den. Forklaringen er ‘den aktuelle sikkerhedspolitiske situation’ (DR).
  • Derfor ved vi ikke konkret, hvad det går for langsomt med. Men vi har alligevel en idé, for der har længe været store mangler i Forsvaret. Senest har Berlingske fået fingre i et udkast til en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som konkluderer, at det går alt for langsomt med at opbygge en kampklar 1. Brigade. Selv om der er sat 4,4 milliarder kroner af, ved Forsvarsministeriet ikke, hvordan pengene skal bruges (Berlingske).
  • Et flertal i Folketinget besluttede i lyset af krigen i Ukraine at hæve Danmarks udgifter til Forsvaret til de famøse to procent af BNP – men først i 2033. I dag taler jeg med Peter Ernstved Rasmussen, der er chefredaktør for forsvarsmediet OLFI, om hvad der egentlig mangler i Forsvaret. Og hvorfor det tager så lang tid at skaffe det.

Det skal du også vide

I mandagens Helikopter talte vi om, at Tyskland ville sælge kritisk infrastruktur til Kina. Og nu har Tyskland så officielt solgt dele af havnen i Hamborg til et kinesisk statsejet selskab. Det på trods af at Europa-Kommissionen, den tyske efterretningstjeneste og seks tyske ministerier var imod salget. Modstanden handler om, at man frygter, hvad der kan ske, hvis Vesten og Kina ender i en konflikt, hvor kineserne kan bruge de europæiske havne til deres fordel. Men det har altså ikke været nok til at skræmme Tysklands kansler Olaf Scholz, der officielt har gennemført handlen (DR).

Brøndby IF får udenlandske ejere. Efter en lang periode, hvor det har svirret med rygter om, at superligaklubben var under salg, blev det i dag meldt ud, at ejergruppen Global Football Holdings bliver den nye majoritetsejer af Brøndby IF. Gruppen består af 14 personer, og ejer i forvejen syv fodboldklubber. Det her er virkelig interessant, fordi dele af Brøndbys fanbase har været åbent imod at sælge klubben til udenlandske ejere. De har særligt været imod, at rigmanden David Blitzer, der også er chef i kapitalfonden Blackstone, blev ejer af klubben. Og netop Blitzer er en del af den nye ejergruppe, selvom han ikke er frontfigur (DR).

En gæsteforsker i Tromsø i Norge er blevet sigtet for spionage. Det skriver det norske medie NRK i dag fredag. Manden, som udgav sig for at være en brasiliansk akademiker, er altså ifølge norske efterretningstjenester i virkeligheden en russisk agent. Det er ikke meget, vi ved om sagen lige nu, men vi ved, at han er sigtet efter en paragraf, der handler om ulovlige efterretninger, som kan skade nationens interesser. NRK skriver også, at manden er mistænkt for at bedrive aktiviteter, som kan skade andre landes sikkerhedsinteresser – hvilke lande det så er, ja, det ved vi ikke endnu (NRK).

Dagens Zetland-historier

Hvis det stod til Morten Dahlin, skulle Danmark blive et selvstændighedsland.
Og dér er Uber tilbage, og de solo-selvstændige har indtaget hele samfundet. Hør mere om Venstres drømmeland i det sidste afsnit af serien Hvis jeg bestemte.

Regeringsdannelse plejer ikke at være raketvidenskab i Danmark. Når stemmerne er talt sammen, har enten rød eller blå blok flertal, og så ved vi som regel, hvem der skal være statsminister. Men denne gang er det anderledes. I dag leger vi bogstavleg.

Og så er fredagsfavoritterne tilbage i denne uge. Jesper Olsen taler med Zetlands skribenter om en true crime-podcast med noget så sjældent som en ordentlig slutning, en rigtig roman-roman og første sæson af to hundedyre fantasy-serier.


Merian Garde Gräs

Det var alt fra os i dag. Hav en rigtig god weekend. Vi er tilbage på mandag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært