Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Nene La Beet er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Fredag 20. maj 2022

Kan man dømme med bind for øjnene? Kollegaerne har fredet Claus Hjort

Claus Hjort Frederiksen slipper for at blive tiltalt for lækage af statshemmeligheder. I hvert fald så længe han sidder i Folketinget. I dagens Helikopter ruller vi sagen op og spørger, hvad der vejer tungest: demokratiet, retsstaten eller rigets sikkerhed?

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Dagens Helikopter handler om balancen mellem retssystemet og demokratiet.

Dagens store historie

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

En ambivalent Hjort

I dagens Helikopter forklarer vi, hvad vi ved om sagen om Claus Hjort Frederiksen. Den sluttede nemlig pludseligt i denne uge, da et flertal af folketingsmedlemmerne ikke ville ophæve hans immunitet. Men vil det sige, at retssystemet har tabt – eller har demokratiet vundet?

Det har været en vild uge i dansk politik. Den startede faktisk allerede torsdag før bededagsferien, da Rigsadvokaten meddelte, at den ville rejse tiltale mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Det er meget hemmeligt, hvad han skulle tiltales for, men Hjort Frederiksen selv har fortalt, at det drejer sig om lækage af statshemmeligheder. Og at det konkret handler om, at han i flere medier har bekræftet et dansk samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Før sagen kunne komme videre, skulle Claus Hjorts immunitet som folketingsmedlem ophæves. Og det nægtede et flertal af medlemmerne som bekendt at gøre. De fredede dermed den tidligere minister, Rigsadvokaten indstillede tiltalen, og Hjort Frederiksen kan tilsyneladende gå på pension som en fri mand.

“Personligt er jeg i dag lidt mellemfornøjet,” skrev hovedpersonen selv på Facebook, efter at Rigsadvokaten frafaldt tiltalen. Og det er da også lidt en fesen udgang på en så stor og principiel sag.

En mand, som også er lidt mellemfornøjet, er formanden for Transparency International Danmark. Han hedder Jesper Olsen, og han er egentlig glad for, at Folketinget fredede Claus Hjort Frederiksen – fordi de ikke kunne få oplyst, hvad sagen drejede sig om.

"Men i virkeligheden er jeg også rigtig, rigtig trist, fordi den her sag viser, at de to øverste statsorganer i Danmark, Folketinget og regeringen, ikke evner at beskytte statshemmeligheder."

Selv om der er sat et punktum for den politiske sag, så er historien om lækkede oplysninger langtfra slut. Lige om hjørnet venter nemlig retssagen mod tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen.

Men hvad kan vi lære af denne her sag, og hvem kommer styrket ud? Var det en lussing til retssystemet og en sejr for demokratiet? Det taler vi med Jesper Olsen om. Og med i studiet er i dag vores politiske redaktør Theis Ehler Molin.

Det skal du også vide

Nu skal hospitalerne tættere på borgerne igen. I en ny sundhedsreform sætter regeringen nemlig penge af til, at der kan blive oprettet op til 25 nærhospitaler. Og så skal unge læger tilbringe op til et halvt år mere af deres uddannelse i almen praksis. Samlet sætter aftalen 6,8 milliarder kroner af til sundhedsvæsenet over de næste otte år. Det, man skal lægge mærke til her, er, at det ikke handler om aldersgrænser på alkohol. Det var ellers regeringens helt store fokus, da de kom med et udspil til den her reform. Og den del af forhandlingerne er efter sigende udskudt (Politiken).

Europæiske tilfælde af abekopper vækker undren. Der er slet ingen grund til alarm, siger myndighederne, men det er mærkeligt, at virussygdommen abekopper for tiden bliver konstateret rundtom i Europa. Senest har Sverige fundet sit første tilfælde. Abekopper er en sygdom, som kan smitte både mennesker og dyr, og som regel kræver den ingen behandling. Alligevel har udbruddet sat gang i aktiemarkedet. Kursen på den danske virksomhed Bavarian Nordic, der har den eneste koppevaccine i verden, som er godkendt på det amerikanske marked, er nemlig steget eksplosivt. I går torsdag steg aktien med næsten 30 procent, og her til formiddag var der tilføjet yderligere 20 procent til aktiens værdi TV 2.

Rusland lukker for gassen til Finland. Det er oplyser Finlands statsejede gasleverandør i dag fredag. Årsagen er, at Finland har nægtet at betale for gassen i russiske rubler, som Rusland ellers har krævet, efter at krigen i Ukraine brød ud. Rusland har tidligere lukket for gassen til blandt andet Polen og Bulgarien af samme årsag. Der er dog også noget bemærkelsesværdigt ved timingen – Finland ansøgte nemlig tidligere på ugen officielt om at blive medlem af Nato. Der er dog ikke noget, der tyder på, at finnerne kommer til at fryse. Gas står nemlig kun for fem procent af energien i Finland. Og landet har forberedt sig på denne her situation, lyder det på TV 2.

Dagens citat

“Jeg får faktisk energi af det her”

Statsminister Mette Frederiksen har fået sin egen podcast. Og da Politiken spørger hende, hvordan hun som statsminister dog har tid til også at være vært på en ugentlig podcast, svarer hun, at arbejdet er som at spise et godt måltid, sove længe eller gå en tur i skoven. Det giver hende energi Politiken.


Foto: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

Dagens Zetland-historier

Aktiepanik. På bare én enkelt dag faldt Netflix’ aktier for nylig med næsten 40 procent. Torben Sangild forsøger at finde ud af, hvorfor aktionærer reagerer så voldsomt.

En mystisk peniskult, som kan omskrive menneskehedens historie. En dansk rigmand, der ejer én procent af Skotland, og en dystopisk thriller. Det er blandt ugens fredagsfavoritter, hvor Zetlands ansatte anbefaler læsestof, lydoplevelser og ting at se.


Merian Garde Gräs

Det var alt for i dag. Hav en dejlig weekend.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært