Truckerkrig (single)

MOTORVEJZetland udgav singlen "Truckerkrig" i april 2014. Per Morten Abrahamsen

Vores medlemmer foretrækker at lytte

Zetlands medlemmer kan høre alle vores artikler som lyd - oplæst af skribenterne selv. De fleste foretrækker at lytte i vores app, hvor man får den bedste oplevelse. Men du er velkommen til at lytte med her.

00:00

01:15:50

Hvad sker der, når en dansk journalist stiger om bord i en 40 ton tung truck med en rumænsk chauffør bag rattet? Hun møder en af tidens største, politiske udfordringer på klos hold.

Der går stort set ikke en dag, uden debatten om østarbejdere er på de danske mediers dagsorden: Børnecheck til polakker. Kørselsfradrag til ungarere. Social dumping blandt rumænere. Men vi hører sjældent fra en østarbejderne selv – på trods af, at der findes 73.000 af dem i landet.

EU´s medlemslande er blevet enige om at bekæmpe social dumping. I april 2014 besluttede journalisten Nana Toft sig for at se debatten fra den anden side. Trods utallige advarsler fra mandlige kolleger og formaninger om at indkøbe peberspray til selvforsvar, sagde hun farvel til mand og børn og flyttede ind i et to kvadratmeter stort førerhus med den vidt fremmed rumænske langtidschauffør Gabriel Popescu. I løbet af otte dage fulgte hun ham rundt på de europæiske motorveje og så verden, som han ser den.

Truckerkrig er portrættet af et dansk arbejdsmarked i opløsning. Om jobs, der forsvinder i tusindevis. Om EUs løfte om, at alle kan forfølge deres drømme på tværs af landegrænser. Om en enkelt rumæner, der bare ønsker det bedste for sig selv og sin familie. Om at vågne med hovedet fuldt af Rammstein og kroppen fuldt af vrede. En historie, der i høj grad er et (gen)læs værd.

  • EPUB er det typiske e-bogsformat. Hvis du bruger iPad, iPhone eller Mac, kan du eksempelvis åbne filen i iBooks. Bruger du Android eller Windows, skal du downloade et program til e-bogslæsning. Det er den rareste måde at læse vores singler på.
  • PDF er en helt almindelig fil, som du kan downloade og sågar printe, hvis du vil.

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: