Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Jacob Nyborg Nielsen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Morgenoverblik

Torsdag 24. november 2022

EU kaldte Rusland for en terrorstat. Kort efter blev parlamentets hjemmeside hacket


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Hej

I dag vil jeg blandt andet fortælle om et hackerangreb mod Europa-Parlamentet, om regeringsforhandlingerne, som er gået over i en ny fase, og om Færøerne, som nok har gjort sig ret upopulær hos EU.

Europaparlamentets formand, Roberta Metsola, sagde hurtigt, at russiske hackere stod bag cyberangrebet. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Ritzau Scanpix

Et angreb

I går, onsdag, eftermiddag blev det pludselig umuligt at komme ind på Europa-Parlamentets hjemmeside. Sitet var nemlig udsat for, hvad parlamentets formand kalder for et massivt og sofistikeret cyberangreb. Hjemmesiden var altså blevet hacket. Og meget hurtigt rettede mistanken sig mod russerne. Kort før hackerangrebet lammede parlamentets hjemmeside, havde Europa-Parlamentet nemlig stemt for at betegne Rusland som en statslig sponsor af terrorisme”. Årsagen til det er Ruslands bombardementer af civile og civil infrastruktur under krigen i Ukraine (Politico).

Ifølge Europa-Parlamentets formand er det en prorussisk cybergruppe, som står bag angrebet. Måske har hun rigtig gode kilder, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er officielt bekræftet. Timingen er dog ret … bemærkelsesværdig. Parlamentets beslutning om at betegne Rusland som sponsor af terrorisme har ikke den store praktiske betydning, da de lige skal have resten af EU med på idéen. Men derfor kan man da godt forestille sig, at udmeldingen ikke ligefrem har været populær i Rusland (DR).

Men hvad betyder det så overhovedet — det, som parlamentet stemte om? Parlamentet opfordrer resten af EU og dets medlemslande til at gøre det muligt rent retsligt at føje Rusland til listen over terrorstater. Det ville gøre det muligt at stille præsident Putin og hans regering til ansvar for forbrydelser begået mod civile. Og netop det har vi set adskillige eksempler på for nylig, hvor Rusland har skruet op for angrebene på civile mål i Ukraine og ramt blandt andet skoler og hospitaler (Politiken).

Det skal du også vide

De rigtige regeringsforhandlinger er i gang. Okay, hvad har de så lavet indtil nu, kunne man spørge? Jamen det har vist bare været sonderinger, siger de i hvert fald selv … Og det er Venstre og Jakob Ellemann-Jensen, som lige nu ser ud til at være et godt bud på en regeringspartner for Socialdemokratiet. Meget tyder altså på, at Mette Frederiksen virkelig går efter at danne regering hen over midten. I går tjekkede både Alternativet og Enhedslisten ud af regeringsforhandlingerne. Begge partier kunne altså konstatere, at det nok ikke bliver til en rød-grøn regering i denne her omgang (DR).

Landbrug & Fødevarer dropper modstand mod CO2-afgift. Den magtfulde erhvervsorganisation, som repræsenterer landbruget, har ellers kæmpet en sej kamp for at forhindre, at landbruget skal betale for deres udledninger af drivhusgasser fra dyr, planter og marker. Landbrug & Fødevarer understreger, at de stadig ikke mener, at det er en god idé. Men de erkender, at de partier, som står til at danne regering, alle ønsker en CO2-afgift, og de vil derfor arbejde på at få indflydelse på en grøn skattereform for landbruget (Berlingske).

Færøerne trodser EU. I Færøerne har politikerne valgt at forlænge en kontroversiel fiskeriaftale med Rusland. Aftalen, som går ud på, at færøske trawlere må fiske i Barentshavet, mod at russiske trawlere må fiske ved Færøerne, har siden Ruslands invasion af Ukraine været heftigt kritiseret. For selv om Færøerne ikke er medlem af EU, så er der en forventning om et sammenhold. EU har siden invasionen indført en lang række sanktioner mod Rusland — her er fødevareforsyninger dog undtaget. En lektor i handelspolitik, som DR har talt med, vurderer, at det her både kan gøre Færøerne upopulær i EU og stille Danmark i en liiidt svær situation, hvor vi skal respektere Færøernes uafhængighed, men samtidig gøre det klart, at vi absolut ikke synes, det her er en god idé (DR).

Rusland fortsætter hårde angreb på Ukraine. En række ukrainske byer har været ramt af store strømsvigt efter endnu en bølge af missilangreb i går, onsdag. Flere meldes dræbt, og det store atomkraftværk Zaporizjzja, som er Europas største, blev delvist afkoblet fra strømnettet. I hovedstaden Kyiv var 80 procent af indbyggerne i aftes uden strøm (BBC).

I Kina ulmer utilfredsheden over landets strenge coronapolitik. På verdens største iPhone-fabrik, som ligger i byen Zhengzhou i det centrale Kina, er der udbrudt store protester. Flere af de cirka 200.000 medarbejdere er blandt andet trætte af de strenge coronarestriktioner, som de lever under. Kina oplever lige nu en stigende smitte, og mens vi mange steder i verden har lempet på restriktionerne, så holder det kinesiske styre fast i sin strikse politik med omfattende nedlukninger ved bare få smittetilfælde (BBC).Lise Karlshøj Ipsen

Med venlig hilsen

Lise Karlshøj Ipsen

Vært på Morgenoverblikket