Han kaldte sig 'Maktone' og blev de højreradikales favorit-troll på Danmarks største debatforum. Men han var ikke den, de troede, han var

KLANNettet kan føles som en savanne, hvor vi grupperer os i stammer. Illustration: Marie Boye Thomsen for Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte

Zetlands medlemmer kan høre alle vores artikler som lyd - oplæst af skribenterne selv. De fleste foretrækker at lytte i vores app, hvor man får den bedste oplevelse. Men du er velkommen til at lytte med her.

Derfor skal du læse denne artikel

En 36-årig mand med brugernavnet Maktone kravlede på kort tid til tops som en af de mest omdiskuterede skikkelser på Danmarks største debatforum på Reddit. Med internettets mest hårdtslående stammeritualer shitpostede og trollede han sig til en position som de højreradikale brugeres yndlingsdebattør. Men hvem gemte sig bag brugernavnet Maktone? Ikke den, de højreradikale troede. Tværtimod.

I sommer vågnede et debatforum på Reddit fra en ti år lang inaktiv slummer. /Scandinavia hedder forummet, som blev oprettet i 2009 og i juli i år rundede 500 medlemmer, mange af dem danske. I dag tæller /Scandinavia 800 medlemmer – og vokser fortsat. Forummet er for nationalkonservative højreorienterede i Danmark, Sverige og Norge. Under anonyme brugernavne deler og diskuterer medlemmerne nyhedshistorier og personlige historier – og moderationen er lempelig.

Der er højt til loftet herinde,” skrev dronningmargrethe, forummets moderator, sidste måned. Racisme blander vi os heller ikke i, det er ikke imod Reddits regler, og hvis vi skal følge venstrefløjens definition af racisme, så kunne vi intet sige.”

Den frie omgangstone betyder blandt andet, at forummet for nylig diskuterede korrelationen mellem IQ og hudfarve”. Kommentaren, der fik flest op’-stemmer – Reddits svar på synes godt om’-funktionen – var et link til Reddit-forummet /SubforWhitePeopleOnly.

Hvorfor var forummet pludselig – efter så mange års stilstand – vågnet op til dåd igen, med stor aktivitet og en ny strøm af medlemmer? På /Scandinavia nævnte flere en dansk Reddit-bruger, der gik under navnet Maktone, som årsag til forummets pludselige popularitet. Det var blandt andet censureringen af Maktone, der gjorde, at denne sub blev aktiv,” skrev et medlem.

Sub er en forkortelse for subreddit, som et forum kaldes på Reddit. Maktone var en særdeles aktiv Reddit-bruger på et andet forum, /Denmark, som med over 120.000 medlemmer er et af Danmarks allerstørste debatfora. Maktone var berygtet på forummet og vellidt blandt især de højreorienterede. Da /Denmark afholdt sin årlige medlemsundersøgelse, hvor over tusind medlemmer blev spurgt, hvem deres yndlingsmedlem var, fik Maktone næstflest stemmer. Så der udbrød naturligvis et ramaskrig, da Maktone i januar 2019 blev bandlyst fra /Denmark, mente flere på /Scandinavia, var blevet offer for det, de anså for at være venstrefløjsinternetkrigere på /Denmark, som havde havde fået nok af Maktones krasse kommentarer om indvandring og islam. Maktone var en uønsket troll og var, lød konklusionen, bandlyst som straf.

I en mindetråd for Maktone på /Denmark blev /Scandinavia-forummet nævnt som nyt alternativ til /Denmark for dem, der var vrede over den behandling, Maktone havde fået. En skrev i tråden: /Denmark er ved at grave sin egen grav. Jeg spår /Scandinavia en stor fremtid.”

Det lød nærmest profetisk.

For nylig fik jeg fra et af Zetlands medlemmer en mail, hvis indhold jeg mest af alt syntes lød bizart. En mand skrev, at hans ven ved et uheld var blevet martyr” for spirende højreradikal bevægelse” på Reddit.

Reddit er verdens største forum og kalder sig internettets forside’. Forummet er den 19.-mest besøgte hjemmeside i verden, og millioner af mennesker besøger Reddit for at læse og diskutere alt fra smalle hobbyer over det bizarre til alvorlig storpolitik i Reddits mange tusind fora, såkaldt subreddits. Den største danske subreddit er fornævnte /Denmark. Forummets over 120.000 danske medlemmer deler alt fra nyhedsartikler til memes i tråde, som alle kan kommentere under deres brugernavn. Trådene, ligesom de enkelte kommentarer i en tråd, kan medlemmer stemme op eller ned, så det bedste kommer øverst. Trådene på Reddit, der hurtigst får flest op’-stemmer, kan lande på forummets eftertragtede forside – ‘internettets forside’.

Nå. I mailen skrev Zetland-medlemmet, at vennen kaldte sig Maktone på Reddit. Han er tilfældigvis en af mine bekendte irl” – in real life, skrev han, og medlemmet vidste af den grund, at der var et afgørende tvist til Maktones martyrium, som var totalt ukendt for brugerne på Reddit – herunder de højreradikale, der havde fejret hans martyrium. I virkelighedens verden abonnerer Maktone overhovedet ikke på det meget højreekstreme verdenssyn, hans Reddit-bruger er blevet gjort til martyr for,” skrev han i mailen.

Jeg stoppede op et øjeblik. Undskyld, hvad? Mailen fortsatte.

Hans oprindelige mål med Maktone var et ønske om at stress-teste mangfoldighedshumanisternes’ argumenter for øget indvandring og forsøge at få dem til at uppe deres game,” forklarede Maktones ven.

Idéen med Maktones tilstedeværelse på Reddit, med andre ord, havde været at skærpe venstreorienteredes synspunkter på debatforummet. Men med tiden havde Maktone tilsyneladende opgivet dette mål, skrev Maktones ven. For i stedet udviklede Maktone smag for kunsten at trolle, særligt lige præcis den venstrefløj, han havde sat sig for at hjælpe. Maktone, stod der i mailen, fandt det underholdende at trigge folk og se dem tabe fatningen”. Vennen opsummerede: Mens Maktone oprindeligt startede med et ønske om seriøs debat, endte han med simpel trolling for teh lulz.” Altså for sjov.

Vildt, tænkte jeg. En mand sætter ud for at komme debatten til undsætning i et debatmiljø kendt for ironiske trolls og lollede memes – og ender med selv at blive opslugt af netop den debatkultur. Jeg skrev tilbage: Kan du arrangere et møde med denne Maktone?

Når man troller på nettet, spyr man om sig med opsigtsvækkende, provokerende og ofte stærkt polariserende synspunkter. De seneste år er fænomenet blevet forsidestof, når især USAs præsident, Donald Trump, troller medier og regeringsledere i sine spredehaglsagtige tweets. Engang var trolling et randfænomen på nørdede netfora, men i dag skal man ikke lede længe efter folk, der anser adfærden for at være en trussel mod selve demokratiet – særligt efter at russiske trolls under præsidentvalget i USA i 2016 trollede en intetanende amerikansk befolkning med falske Facebook-profiler. Da Apples øverste chef, Tim Cook, i 2017 holdt tale for dimittender fra Massachusetts Institute of Technology, advarede han de nyslåede kandidater mod at blive trolls. Lyt ikke til trolls, og bliv ikke én. Mål din indflydelse på menneskeheden; ikke på likes.”

Trolls kan jage alene, som man ser i kommentarspor på Facebook og Twitter, hvor en troll bevidst vil forsøge at ødelægge debatter med vrøvl, personangreb og spydigheder, enten for at afspore samtalen eller fremkalde – trigge – en følelsesmæssig reaktion. Temmelig ofte blot for teh lulz, for sjov. Trolls kan også jage i flok og chikanere en person til overgivelse. Det skete for Dansk Folkepartis Christian Langballe efter folketingsvalget, hvor han skrev på Facebook: Facebook-trolde har angrebet mig i den store stil … så er det nu, at jeg siger: Tak, alle sammen. Det slutter her for mig!!! Jeg lukker min profil ned nu!!!”

Modsat hvad mange tror, har trolling-begrebet ikke noget med trolls, altså trolde, at gøre. Begrebet kommer fra fiskemetoden trolling. Når man trolling-fisker, trækker man liner efter sin båd med kroge med lokkemad på. Internettrollen bruger ikke orm som madding, men trigger-provokationer, som han trækker efter sig i kommentarspor og opdateringer, i håb om at nogen bider på.

Historien om, hvordan Maktone opgav sin kamp for en bedre debat og blev Danmarks måske mest kendte troll på et af landets største debatfora, er også historien om en modbevægelse. Med sine polariserende budskaber blev Maktone en dansk hovedfigur blandt de hovedsageligt unge hvide mænd, som har fundet et fællesskab i at udfordre – eller tør jeg sige trolle – en onlinekultur på sociale medier, som de oplever som moraliserende og politisk korrekt. Samtidig viser historien om Maktone ind i trollens psykologi og den debatkultur, som trollingen skaber. Måske gemmer der sig endda i historien en forsigtig forklaring på, hvorfor vores offentlige samtale på sociale medier er så sårbar for trolling. Og hvad vores forsvar er.

Maktone er ikke Reddit-brugeren Maktones rigtige navn. Kun to af hans venner ved, at han er den Maktone fra Reddit. Ikke engang hans kæreste ved det. Det fortalte han, da vi mødtes på en ølbar i København K.

Maktone var 36 år, viste det sig. Han havde kort, velfriseret hår, skæg og bar et tungt ur i metal. Da solen skinnede, tog han sine Ray-Ban-briller på. Jeg interesserer mig en del for øl,” sagde han.

Hans rigtige navn ville han ikke fortælle mig. Det var aldrig meningen, at figuren Maktone skulle forlade internettet og træde ind på en ølbar med en journalist. Hvis jeg skal søge et nyt job, vil jeg nødigt have, at omverden ved, jeg er Maktone,” sagde han.

Desuden, tilføjede han, frygtede han, at autonome typer fra Antifascistisk Aktion ville komme efter ham.

Maktone, som bor i københavnsområdet”, er vokset op i et rækkehus, han har en kandidat fra CBS, Copenhagen Business School, og arbejder med CBS-ting”, som han sagde uden at gå i detaljer.

Han fortalte, han havde gennemlæst den mail, som hans ven havde skrevet til mig – og at han var enig i udlægningen. Ved at stå frem vil jeg skuffe dem, der har kaldt mig fascist, ligesom jeg kommer til at skuffe dem, der troede, jeg var 4chan-kælderdreng ligesom dem selv.”

I virkeligheden er jeg centrist,” sagde han og tilføjede, at han eksempelvis synes godt om den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye. Derfor er jeg også ked af, at Maktone er blevet taget til indtægt for at være højreradikal.”

Maktone-brugeren oprettede han i 2015, og han blev hurtigt aktiv på /Denmark, hvor han fra sit centrum-udgangspunkt ønskede at kvalificere debatten. Jeg oplevede, der var en stor grad af politisk korrekthed. Kritiske ting om indvandring og muslimer i Danmark blev bagatelliseret, bortforklaret eller skudt ned ved at kalde det fake news.“

I begyndelsen delte Maktone tal fra Danmarks Statistik. Eksempelvis udgifter til indvandrere fra ikke-vestlige lande. Det er noget, vi bruger mange penge på, men hvis det er en udgift, vi gerne vil betale, så fair. Men lad os i det mindste diskutere det,” siger han.

Håbet var, fortæller han, at et faktabaseret grundlag ville styrke debatterne” på forummet. Men han blev skuffet.

I kommentarsporet under mine indlæg ville nogle så tvivl om tallenes rigtighed, og i stedet for at diskutere emnet diskuterede vi tallene bag. Vi kunne ikke blive enige om præmissen.”

/Denmarks seneste interne spørgerunde placerer Enhedslisten og Radikale Venstre som de mest populære partier på forummet. Det var denne venstrefløj, som udfordrede Maktones indvandrerkritiske indlæg på /Denmark – og Maktone gav dem øgenavnet mangfoldighedshumanister’, siger han.

Venstrefløjen er to ting: Dem, som er rundet af de gamle arbejdere og kampen for betalt ferie. Den anden er den kreative klasse – tør man sige journalister – som ikke har samme sociale arv eller uddannelsesniveau eller habitus eller kulturvaner, og i mit forsøg på at adskille dem fra førstnævnte, arbejderne, kom jeg på begrebet mangfoldighedshumanist’. Det er en hykler. En, som foregiver at være solidarisk med arbejdsklassen, men som i virkeligheden er en del af eliten.”

Det var denne elite, som Maktone oplevede stod i vejen for at debattere emner som muslimer i Danmark.

Ligesom så mange andre er jeg interesseret i god integration. Men jeg oplevede, at berøringsangsten for at diskutere det på /Denmark forstærkede – og legitimerede – en modreaktion fra nogle yderligtgående Reddit-brugere på højrefløjen. Det polariserede forummet.”

Mennesket er et flokdyr. Vi er sociale væsener, der indretter os i grupper, stammer måske ligefrem. Og selv om vi ikke lever på savannesletten, hvor flokken er afgørende for vores overlevelse og udstødelse er en dødsdom, har vi bevaret et dybtliggende behov for at føle, vi tilhører en gruppe. Intet sted er det i dag tydeligere end på sociale medier.

Den amerikanske psykologiprofessor Jay Van Bavel har forsket grundigt i, hvordan vi påvirkes af måden, vores gruppe – eller vores stamme – tænker og opfører sig på på sociale medier som Reddit. Og hvordan det påvirker måden, vi diskuterer politik på. I et af sine interessante eksperimenter indsamlede hans forskerteam en halv million tweets om tre af de meste polariserende emner i USA – våbenregulering, ægteskab mellem personer af samme køn og klimaforandringer. Tweetene blev sorteret i tre kategorier: I første kategori kom tweets med et moralsk ladet ord som pligt”, i anden kategori tweets med ord, der beskriver følelser, som frygt”, og i sidste kategori var tweets med både moralske og følelsesladede ord som had” og grådighed”.

Forskerne kunne se, at hver gang et ord fra sidstnævnte kategori – den med de moralske og følelsesladede ord – blev brugt, fik det 20 procent flere delinger, altså retweets. Men selv om moralske og følelsesladede tweets blev delt mest, var det hovedsageligt af brugere med samme politiske overbevisning, som tweetene afspejlede. Det betød også, at tweetene ikke krydsede den politiske midte. De forblev i samme politiske boble – i samme stamme. Dynamikken, som Van Bavel og forskerne kortlagde, viser billedet af en offentlig samtale på Twitter, der – ganske enkelt – ser helt vild ud:

Illustration fra ‘Emotion shapes the diffusion of moralized content in social networks’ af Jay Van Bavel.

Hver blå og røde prik repræsenterer ét tweet om våbenregulering, ægteskab mellem personer af samme køn og klimaforandringer. Trådene mellem prikkerne repræsenterer retweets. De røde prikker er højreorientrede Twitter-brugere, de blå er venstreorienterede. Hvorfor ser debatten så sådan ud?

Jay Van Bavel argumenterer for, at mennesker, der bruger moralske og følelsesladede ord sender det stærkeste, mest klare signal om, hvilken gruppe de tilhører og ikke tilhører – og det budskab trænger også lettest igennem til resten af stammen. Den dynamik ses blandt andet på Facebook, hvor de mest højre- og venstreorienterede senatorer i USA også har flest følgere, ifølge Pew Research.

Entydige, moralske og følelsesladede udsagn, med andre ord, egner sig langt bedre som stammemarkør, end nuancerede, faktuelle udsagn. Hvis internettet er vores nye savanne, forklarer det meget godt, hvorfor de bombastiske udsagn trives her. De markerer tilhørsforhold. Da Medietrends analyserede et års samlede aktivitet fra danske partiers Facebook-side, viste det, at to ud af tre politiske opslag, som var gået viralt, handlede om udlændinge – et emne, der ofte netop polariserer og tegner tydelige forskelle op mellem politiske tilhørsforhold. Samme tendens ses på politikernes egne Facebook-sider. Bortet fra eksstatsministre er de mest populære politikere på Facebook Johanne Schmidt-Nielsen, Inger Støjberg, Pia Kjærsgaard og Zenia Stampe, som hver følges af over 100.000 danskere. Ud over at være aktive i udlændingedebatten kommunikerer de på en måde, hvor få er i tvivl om, hvilken gruppe de tilhører – og ikke tilhører – når de markerer sig i debatter om indvandring, integration og danskhed.

Se eksempelvis, hvordan Stampe og Støjberg omtalte Muhammed-tegningerne på Facebook: Jeg har selv Kurt Westergaards berømte tegning til at ligge som min baggrundsskærm på min iPad. Det har jeg, fordi jeg elsker Danmark … Jeg synes ærligt talt, at vi skal være stolte over Muhammed-tegningerne!” Og Zenia Stampe: Dansk Folkeparti vil indskrænke og begrænse skolelæreres mulighed for at vælge, hvordan der skal undervises i ytringsfrihed. Lærere skal ikke selv beslutte, hvad de vil sige, eller hvordan de vil gøre. De skal rette ind, skal de, de skal gøre nøøøøjagtig, som magthaverne vil have dem til! Muhammed-tegningerne skal vises i klassen, skal de, de skal mases op i fjæset på alle!”

Ifølge Jay Van Bavel er problemet med for meget stammetænkning i den offentlige debat, at det gør os sårbare for misinformation. Forskning har påvist, at vi har sværere ved at godtage fakta som sande, når fakta modstrider vores politiske udgangspunkt. Et amerikansk forsøg viste eksempelvis, at mennesker, som er gode til matematik, simpelthen opgav at løse et regnestykke, da stykkets facit stred imod deres syn på, at øget våbenkontrol får kriminalitet til at falde. Til New York Universitys eget medie har Bavel sagt:

Når du er meget stærkt engageret i en gruppe eller en holdning, og du får oplysninger, der modstrider det, du ved, konstruerer du hellere nye måder at tænke rundt om oplysningerne på i stedet for at opdatere din viden.”

Efter at han oprettede sig som Reddit-bruger, lærte Maktone hurtigt, at værdiladede debatter om indvandring og integration blev læst mere på /Denmark end et langt og fornuftigt balanceret indlæg”, som han siger.

Reddits algoritme skubber det op, som får flest kommentarer og flest op’- og ned’-stemmer. Jeg ville gerne have, at mine indlæg lå øverst på forummet, og efterhånden blev det også sådan,” fortalte han.

Da Maktone havde opgivet Danmarks Statistik-indlæggene, begyndte han at shitposte, som han kalder det – altså skrive indlæg, som alene havde til formål at piske en stemning op. Trolling med andre ord. Maktone delte eksempelvis sidste år en historie fra Ekstra Bladet med overskriften 16-årig får livslang udvisning for voldtægt af 14-årig. I tråden kommenterede han: Ud med det svin. Det kan kun gå for langsomt. Kæft, hvor er det klamt at velfærdsmigrere sig til Danmark på grund af velfærden og så takke samfundet ved at voldtage en dansk mindreårig pige.” Maktone fortsatte:

Jeg ved godt, at mangfoldighedshumanisterne så vil stå og råbe på voldtægtsmandens feelz og konventioner og sige, at der altså er utrygt i Afghanistan, så ham kan vi sandelig da ikke sende tilbage. Til dem må man jo bare spørge: Hvad er der vundet ved at lade voldtægtsmanden blive i Danmark? Hvem gavner det? Hvad skal det nytte? Hvem bliver det næste potentielle offer?”

Den slags kommentarer var som at stryge en tændstik over en gasgrill.

Selv om mange medlemmer tildelte hans indlæg ned’-stemmer, fortsatte Maktone med at stryge tændstikker. I en tråd om, hvad der bekymrer dig om dansk politik”, lød den kommentar, der havde fået flest op’-stemmer: Jeg er bekymret for, at vi bliver lige så polariseret som Amerika.” Så brød Maktone ind og skrev:

For meget politisk korrekthed og feelz og tonen i forbindelse med debatten om indvandring fra de islamiske lande. Det forhindrer os i at have en lødig og saglig diskussion om tingene, og det forhindrer os i at træffe nogle ordentlige beslutninger til gavn for Danmark.”

Maktone gav, kunne man sige, ikke en fuck. Han shitpostede flere gange dagligt. Når han var på potten”, på arbejdet, eller ikke havde nogen at snakke med i frokostpausen”.

Maktone var blevet en troll – og en dygtig én. Som en Reddit-bruger skrev tidligere i år på /Denmark: Man skal ikke læse ret mange indlæg, før man ser, at Maktone er god til at bringe folks pis i kog. Det kan man mene om, hvad man vil, men der er ekstremt mange, som springer i med begge ben.”

Der var også dem, som havde fået nok af Maktone.

Bare blokér Maktone, hvis han går for mange på,” skrev en. Han er jo bare reelt set én stor meme.”

Maktone var blevet en meme, altså en internetkarikatur af en slags, efter at han sidste efterår oprettede en Ask Me Anything-tråd på /Denmark. AMAere, som de kaldes, er en tråd, hvor en ofte kendt person besvarer spørgsmål fra Reddits brugere. Obama gjorde det i sin præsidentperiode. Det syntes Maktone også, han skulle. Jeg forestiller mig at vi kører en times tid eller halvanden,” skrev han. AMAen fik over 800 kommentarer. En med mange op’-stemmer lød: Har du et armbånd, der giver dig elektrisk stød, hvis du kommer til at skrive en post uden at bruge ordet mangfoldighedshumanist’?” Maktone svarede: Nej.” Hurtigt redigerede han sit svar med tilføjelsen:

Av for satan … Okay, jo jeg har :) (Jeg skriver lige mangfoldighedshumanist’ for ikke at begå den fejltagelse igen. Det er ikke et personangreb btw mods plz no ban.” Btw står for by the way, mods er kort for moderatorer” og plz no ban skal oversættes til vær sød ikke at bandlyse mig”.

Ask Me Anything-tråden er i dag den anden mest kontroversielle tråd nogensinde på /Denmark. Det vil sige, at tråden fik virkelig mange op’- og ned’-stemmer, men omtrent lige mange af hver – og det kategoriserer Maktones AMA som afsindig kontroversiel på Reddit.

I 2017 udgav australske forskere en psykologisk profil på en troll. Forskerne havde spurgt over 400 mennesker til deres debatadfærd på sociale medier, og efter at have analysere svarene, konkluderede de følgende: Trolls er oftest mænd med højere niveauer af psykopati- og sadisme-træk. Det gør, at trolls excellerer i det, forskerne kaldte kognitiv empati – evnen til at forstå andres følelser og vide, hvordan man kan manipulere disse ved eksempelvis at vide, hvilke knapper de skal trykke på for at få en person til at føle sig krænket, utilpas og ydmyget. Personer med troll-træk kan, fortsatte forskerne, forudsige og se andres følelsesmæssige lidelser, mens de selv undgår at mærke de negative følelser”, som der kommer ved at trolle. Således,” konkluderede de, ser trolls ud til at mestre manipulationen af digitale miljøer og deres ofres følelser.”

På ølbaren læste jeg karakteristikken op for Maktone. Han grinte.

Jeg har ingen diagnoser, hvis det er det, du spørger om, nej. Men jeg har trigget dem, jeg kalder mangfoldighedshumanister på Reddit: hykleriske venstreorienterede, som prædiker mangfoldighed, mens de bor på Østerbro. Det var en lyst til at overbevise dem om, at det, jeg sagde, var fornuftigt, og det, de sagde, var noget sludder. Når jeg fik upvotes fra de andre brugere, var det som at få likes – og jeg ville have likes. Det fik ligesom sin egen logik.”

Men,” spurgte jeg, vil du selv sige, du blev en troll?”

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at ingen af mine omkring mange tusind indlæg havde inspiration fra trollens værktøjskasse. Jeg har formuleret mig skarpt, i oneliners og shitpostet. Jeg vidste udmærket, at når jeg for 20. gang samme dag kaldte Morten Østergaard-segmentet for mangfoldighedshumanister, at det afstedkom reaktioner.”

Hvorfor var det vigtigt?”

Internettet er et sted, hvor den, der råber højest, trænger igennem, og for at overdøve de andre skal du råbe endnu højere. Det er dér, du får reaktionen.”

MEMEHer er en af flere memes, som Maktone delte på /Denmark. Maktone / Reddit

Teknisk set har internettet demokratiseret den offentlige debat – alle kan frit skrive, hvad de mener om det og det – men flertallet gør det ikke. En Megafon-måling viste tidligere i år, at 61 procent af danskere afholder sig fra at debattere på grund af den grove tone” online. Det er for forfærdeligt at diskutere politik online til, vi gider gøre brug af vores ytringsfrihed.

Forskere verden over forsøger i disse år at blive kloge på, hvorfor tonen er sådan – og der er mange teorier: Vi har allerede nogle foreløbige indikationer på, at der foregår en slags mikro-radikalisering, som vi kalder det,” sagde professor Michael Bang Petersen tidligere i år i forbindelse med et forskningsprojekt om fjendtlig debatadfærd på sociale medier. Det vil sige, at personer, som har nogle mindre politiske frustrationer, kan opleve, at deres vrede stiger eksplosivt, når de bevæger sig ind i internetdebatter. Pludselig har de tanker og følelser af en karakter, som vi oftest ser hos radikaliserede personer. Simpelthen fordi det er sværere at aflæse andre og regulere ens egne følelser på de sociale medier end ude i det virkelige liv.”

I begyndelsen af januar i år var Maktone en færdig mand på /Denmark. For mange advarsler fra de andre medlemmer havde fået forummets moderatorer til at blive enige om at bandlyse ham permanent fra /Denmark. Maktones dom var agenda pushing. Hvilket betød, han ifølge moderatorerne udelukkende udnytter forummet som propagandaplatform”.

Det særlige ved Reddit, i modsætning til andre sociale medier, er, at det er medlemmerne selv, som modererer deres forum. Bliver et forum ikke modereret i overensstemmelse med Reddits regler, og det opdages, kan forummet blive lukket. Det ønsker ingen, så derfor udpeges nogle medlemmer som moderatorer – hvilket kan føre til meget internt fnidder. En moderator skrev om beslutningen om at bandlyse Maktone: Jeg gider ikke spilde tid på at underholde med idéen om, at det er, fordi han havde en bestemt holdning, at han er bannet. Den slags partisan-konspirationsteorier kan min forsvindende hårlinje ikke håndtere.”

I omkring et kvarter tænkte jeg pis,” sagde Maktone. Da jeg så havde trukket vejret, sagde jeg til mig selv: Okay, kom videre.’ Jeg savner det ikke, og jeg kommer ikke tilbage, det gør jeg ikke. Beklager.”

/Denmark-moderatorer har ikke ønsket at kommentere yderligere på bandlysningen. Efter intern diskussion er vi blevet enige om ikke at ville deltage eller give en kommentar,” lød beskeden til mig.

Maktones egen teori er, at moderatorerne havde fået nok af medlemmernes kritik af at lade ham trolle forummet. Jeg synes, det var uretfærdig at bandelyse mig. Men jeg forstår det også godt,” sagde han. De modererer forummet frivilligt og har også et liv ved siden af – og der kom så mange klager over mig. Folk var skidesure.”

Efter Maktones exit oprettede et medlem en mindetråd for Maktone, som meget vel kommer til at gå over i dansk Reddit-historie.

Ære være hans minde,” skrev vedkommende med et billede af Nordkoreas eksdiktator Kim Jong-Il, der giver salut. Good night, sweet prince,” stod der over billedet. Tråden fik over 900 kommentarer, et uhørt højt antal på det danske forum. En kommentar lød: /Denmark bliver aldrig det samme igen.” En anden: Praise this day. Indvandrerdebatten går en mere sober og saglig tid i møde her på subben.” Andre var mere kritiske: Helt ærligt, så virker det sateme som en superdårlig undskyldning for at have sluppet af med en person, de (moderatorerne, red.) ikke delte mening med.”

Hurtigt muterede tråden om Maktones bandlysning til en ophedet debat om ytringsfrihed på det medlemsstyrede forum, hvor grundlovens paragraf 77 er sat ud af spil – og overladt til moderatorernes vilje. Mange spurgte, hvordan det i grunden afgøres, hvad man må sige og ikke sige på /Denmark – og når Maktone kan bandlyses, kan jeg så også, hvis jeg skriver kritisk om indvandring? En skrev: Mød uenighed med argumenter – aldrig censur! Det står skidt til for /Denmark.” En anden registrerede: Der er nogle stykker i denne tråd, der nu frygter, at denne subreddit er ved at blive et venstreorienteret ekkokammer.”

Selv post mortem formåede Maktone at polarisere /Denmark.

I løbet af de næste måneder emigrerede nogle medlemmer til /Scandinavia, forummet for nordiske nationalkonservative. Her var moderationen anderledes lempelig, og selv Maktones ellers trigger-glade indlæg syntes vattede i sammenligning med indlæg om racekrig i Norden.

Hvis historien om Maktone har en morale, må det være den her: Med sin trolling endte Maktone med at bidrage til det, han forsøgte at forhindre – en radikalisering af fløjene.

Hvis jeg ikke var blevet bannet fra /Denmark, var /Scandinavia så blevet populær? Det tror jeg ikke. Martyriet er det værste, og jeg ville være ked af det, hvis det er min skyld.”

Det kan godt være, de på /Scandinavia tænker, de nu kan dele de ting, Maktone altid har ment, men aldrig har turdet skrive – så nu gør vi det,” siger Maktone.

Han ser på mig.

Men der må jeg bedrøve dem og sige: Jeg er ikke en højreekstremist på nogen måde.”

Maktone var en troll.

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: