Helikopter_

Torsdag 30. januar 2020

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver berusende.

De mexicanske narkokarteller er ved at vinde krigen mod staten. Og nu har de vendt blikket mod Europa

Mexico slog en ret uhyggelig rekord i 2019 med flere mord end nogensinde før. Det viser os, blandt andet, at krigen mod narko er gået ind i en helt ny og langt mere uforudsigelig fase, og det tyder på at Europa er ved at blive direkte involveret.

20 min

Dagens citat

“Vi har været vigtige engang”

Det siger Casper Christensen og Frank Hvam. Snart har deres film Klovn: The Final premiere, og den markerer afslutningen på et dansk underholdningsdynasti (Information/$).

Dagens store historier

Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Mexico

  • Krigen mellem Mexicos regering og landets narkokarteller er gået ind i en ny fase. Og krigen kan nu mærkes helt i Europa.

  • I 2018 fik Mexico en ny præsident, Andres Manuel Lopez Obrador. Han havde lovet en anden tilgang til landets voldsomme narkokrig med sloganet "kram, ikke kugler" (Daily Wire).

  • ... Men under hans regeringstid er volden eskaleret dramatisk. I 2019 blev over 35.000 mennesker myrdet i Mexico, det højeste antal siden landet begyndte at tælle (DR).

  • Volden er drevet af opgør mellem landets karteller, der kæmper om blandt andet lukrative markedsandele af stofmarkedet i USA. Markedet for ulovlige stoffer i USA er på cirka 160 milliarder kroner om året (Brookings).

  • Debatten i især USA handler om, hvorvidt man istedet for at bekæmpe kartellerne burde fokusere på at hjælpe de hårdest ramte stofmisbrugere og dermed fjerne markedet (New York Times).

  • ... Og den debat er også nået til Europa. Både fordi vi også er et godt marked for kartellerne – men også fordi de mexicanske karteller nu er blevet så magtfulde, at deres fangearme nu er nået til Europa (Zetlands nyhedspodcast).

Collage: Kasper Løftgaard / Zetland

Udligningsordningen

  • ... er et kedeligt navn til en meget vigtig diskussion om, hvordan vores velfærdssamfund hænger sammen. Og i dag præsenterede regeringen sit bud på en reform.

  • Ordningen går basalt set ud på at flytte penge fra Danmarks rigeste kommuner til de fattigste. Systemet opstod i 60'erne og tanken var at udligne forskellen i, hvor god velfærd kommunerne kan tilbyde. Cirak 15 milliarder kroner bliver omfordelt hvert år (Zetland).

  • Den socialdemokratiske regering vil gerne skrue op for denne her pipeline. Tanken er at omfordele næsten halvanden milliard ekstra kroner hvert år fra især hovedstadskommunerne til kommuner på Lolland-Falster eller i Jylland (Jyllands-Posten).

  • Og diskussionen om det her er den samme, som den altid er: De rige kommuner mener (selvfølgelig) der bliver omfordelt for meget, de fattige kommuner mener (stadig) der bliver omfordelt for lidt (Berlingske).

Det skal du også vide

SAS stopper med at flyve til Kina. Det er en reaktion på udbruddet af en ny coronavirus, som landet kæmper med (DR). Der er nu flere smittede med denne virus i Kina, end der var kinesere der blev smittet med SARS tilbage i 2003 (The Guardian).

Veganer-bølgen er ved at tage til. På få år er søgetrafikken på "veganisme" fordoblet eller tredoblet i mange af verdens store lande. Og der er tegn på, at det er klimaet der driver interessen (The Economist).

Lars Løkke Rasmussen har fået sig et bijob. Udover at være folketingsmedlem skal han også være konsulent i et stort advokatfirma. Det er vist juridisk helt i orden – debatten handler mere om, hvad den slags ordninger gør ved tilliden til politikere (Børsen/$).

Collage: Mikkel Bøgild Jacobsen, Zetland

Dagens Zetland-historier

Magt nedefra. Danmark har fået en relativ stor protestbevægelse mod at indføre mobilnetværket 5G. Bevægelsen viser ret præcist hvor stor en magtfaktor Facebook er blevet i at forme den offentlige debat her i Danmark.

Magt østfra. Den shitstorm, der ramte Jyllands-Posten og Danmark er kun det seneste eksempel på, hvordan Kina lader sin magt føle rundt omkring i verden.


Det var dagens nyheder fra den store verden og lille Danmark. Vi gør det hele igen i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: