Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Christine Egholm er medlem af Zetland og har delt den med dig.

De stormede Kongressen og blev bandlyst fra sociale medier. Du kan ikke se dem længere, men de er langtfra forsvundet

Hvad blev der af dem, der gik til angreb i Trumps navn? Jeg gik på jagt, og fandt dem i nye ekstreme miljøer.

Illustration: Victor Vilela for Zetland

Det var måske de færreste, der var opmærksomme på datoen. Men på flere populære kanaler på det sociale medie Telegram var den 20. april en helt speciel tirsdag. Det var Adolf Hitlers fødselsdag, og dét skulle fejres.

Tak, fordi du prøvede at kæmpe mod de fjender, der nu forsøger at undertrykke os. Tillykke med fødselsdagen, Adolf, en dag vinder vi vores hjem tilbage,” lød et opslag på en populær Telegram-kanal, der er bedst kendt for at huse den amerikanske militsgruppe Proud Boys.

Proud Boys-gruppen på Telegram har over 47.000 medlemmer, og næsten halvdelen af dem har set opslaget. I nogle af de mindre kanaler, som er tilknyttet den store, blev der delt memes med Hitler, der heiler, og antisemitiske vittigheder. Opslaget, som hylder hvidt overherredømme og Adolf Hitler, kom tilfældigvis samme dag, som den hvide amerikanske politibetjent Derek Chauvin blev dømt skyldig for mordet på den afroamerikanske George Floyd. Den antisemitiske retorik i opslagene er på mange planer anderledes end det, jeg tidligere har været vant til at se fra militsgruppen. I hvert fald da de primært befandt sig på mainstreammedierne.

I knap tre måneder har Facebook, Twitter og YouTube været forbudt område for Donald Trump og dem af hans tilhængere, der delte falske påstande om valgsvindel, QAnon-tilhængere, som delte konspirationsteorier, og andre grupperinger såsom Proud Boys, som opfordrede til vold eller delte misinformation – hvad end det handlede om valgkampen eller COVID-19. Men spørgsmålet er så: Hvor er de henne nu? Vi ser dem ikke længere på vores Facebook-startsider, og de fylder ikke nær så meget på YouTube og Twitter. Betyder det, at de har givet op, eller er deres holdninger bare forsvundet ud i den blå luft? Er opslaget på Telegram om Hitlers fødselsdag enestående, eller kan det være indgangen til en større historie om, hvordan en central del af amerikansk politik ser ud lige nu?

Det har jeg forsøgt at finde ud af, og derfor ringede jeg til to forskere fra International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR), som er et internationalt akademisk researchcenter på King’s College London. Florence Keen og Hannah Rose fra centeret har været med til at udarbejde en ny rapport, der undersøger Joe Bidens første 100 dage i Det Hvide Hus, men set ud fra ekstremisters færden i online fora. Deres research giver et overordnet billede af, hvor disse ekstremister og grupper befinder sig, og hvordan snakken lyder, her godt 100 dage efter at deres messias, Donald Trump, forlod Washington D.C. og Det Hvide Hus for sidste gang.

Før vi går på jagt efter, hvor Proud Boys, QAnon, Boogaloo Bois og Oath Keepers befinder sig i dag, bliver vi nødt til at spole tiden tilbage til dengang, grupperne bevægede sig frit på mainstreammedierne. I slutningen af 2020 var de faktisk ganske almindelige at støde på, hvis man var aktiv på Twitter eller Facebook. Her hyldede diverse grupper Donald Trump, anklagede Demokraterne for alverdens skrækkeligheder og fejrede amerikanske værdier. De fyldte rigtig meget på de sociale medier i USA, og det hele kulminerede, da hundreder af vrede trumpister stormede Kongressen i begyndelsen af januar 2021. Advarsler om, at en demonstration den 6. januar kunne udvikle sig voldeligt, blev delt af flere på sociale medier. En populær QAnon-profil på Twitter skrev sågar dagen forinden:

Bær gerne sikkerhedsveste, og lad være med at tage jeres børn med, det kan hurtigt udvikle sig.”

Alligevel kom stormen på Kongressen som et chok for USA og resten af verden. Et direkte angreb på demokratiet i et vestligt land. Selv fire måneder efter lægger FBI dagligt nye billeder op af mistænkte, som de eftersøger, fra episoden. Det var én samlet flok, der stormede regeringsbygningen, men blandt de hundreder af mennesker var der mange forskellige ideologiske strømninger. Der var den selvudnævnte shaman Jake Angeli, der med horn i panden og det amerikanske flag malet i ansigtet gik forrest med en megafon for at udbrede budskabet om QAnon. Der var den midaldrende amerikaner Richard Barnett, der brød ind i formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosis, kontor og efterlod hende et brev, hvori han kaldte hende for you bitch”. Og så var der Kevin Seefried, der iført en sort hættetrøje og en lysebrun vest bar et gigantisk sydstatsflag ind i kongresbygningen og sendte chokbølger gennem landet.

Selv om de tre mænd måske ikke delte de samme ideologier og muligvis var der af forskellige årsager, så kunne de samle sig om én ting: idéen om, at valgsejren var blevet stjålet’ fra Donald Trump. Det var kun 12 procent af dem, der deltog i stormen på Kongressen, som var tilknyttet en form for militsgruppe eller bande – altså som aktivt så sig som medlemmer af Proud Boys, Oath Keepers og så videre. Men ekstremisterne havde alligevel tilsyneladende fået samlet en folkelig bevægelse via de sociale medier. Og der var tydelige fortællinger, holdninger og perspektiver, som gik igen blandt deltagerne, og som samlede dem. Forresten bestod gruppen af 94 procent hvide amerikanere, og 84 procent var mænd.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / Ritzau Scanpix

Robert A. Pape er professor i statskundskab på The University of Chicago og leder af Chicago Project on Security and Threats. Her har han og hans kolleger udarbejdet en analyse på baggrund af de 377 amerikanere, der blev anholdt umiddelbart efter stormen på Kongressen, for at forsøge at tegne et billede af de aktive og dedikerede Trump-tilhængere. Analysen fandt én konsekvent faktor blandt deltagerne. Blandt en stor del af demonstranterne var der en gennemgående tro på, at hvide amerikaneres rettigheder er ved at blive overhalet’ af afro- og latinamerikaneres rettigheder. Altså at hvide amerikanere er ved at blive en form for andenrangsborgere. Idéen har endda fået et navn: The Great Replacement” – altså den store udskiftning’.

Mange af dem, der deltog i stormen på Kongressen, var ikke nødvendigvis personer, der associerer sig med nynazister, eller personer, som den brede befolkning ville betegne som ekstremister. Men jo mere diverse ekstreme grupper dukkede op i mainstreammedierne – især i løbet af 2020 – jo mere ekstreme blev fortællingerne og holdningerne. Det var, som om grupperne gejlede hinanden op, og at deres tilstedeværelse på de brede sociale medier legitimerede hinanden. Og det er faktisk fortsat, efter at de er blevet bandlyst fra mainstreammedierne. Det er dermed også blevet en større trussel for hele det amerikanske samfund. Idéen om The Great Replacement” låner fortællinger, som vi bedst kender fra hvidt overherredømme.

Hannah Rose og Florence Keen, som er medforfattere til den nye ICSR-rapport, fortæller over en Skype-forbindelse, at Joe Bidens første 100 dage som præsident har samlet diverse ideologiske strømninger under et stort konspiratorisk telt’. Grupper og bevægelser såsom QAnon og Proud Boys er altså begyndt at låne’ fortællinger fra hinanden og er i bund og grund blevet mere ekstreme og radikale i det indhold, de deler med hinanden.

Et eksempel er, at Hitlers fødselsdag bliver fejret i en Telegram-kanal, der er associeret med Proud Boys. Det er, som jeg skrev i begyndelsen af artiklen, ikke en retorik, jeg har set fra gruppen tidligere, og det samme fortæller Hannah Rose. Hun forklarer, at det er et rigtig godt eksempel på, at retorikken har ændret sig markant, i takt med at Proud Boys er blevet skubbet længere og længere ud på internettet, hvor mere radikale grupper også holder til. Og selv om der er meget langt fra Telegram til det helt mørke internet, så er der trods alt meget mindre regulering og censur på Telegram end på mainstreammedierne, hvor disse grupperinger befandt sig før i tiden. Et opslag, der fejrer Adolf Hitlers fødselsdag, havde næppe holdt længe på Facebook eller Twitter.

Kort efter at mange af Trumps tilhængere blev drevet bort fra mainstreammedierne, var rekrutteringsplanerne også i fuld gang på Terrorgram’ – et navn for ekstremistiske grupper på Telegram. Planerne gik ud på at rekruttere normies’ – som er et kaldenavn for almindelige mennesker’ (normal people). I nynazistiske grupper delte de Telegram-kanaler, hvor flygtninge fra Parler og Twitter’ befandt sig, og beordrede medlemmerne til at rekruttere herfra.

Bevæg jer ind, men gør det langsomt og diskret. Der er nogle, der er begyndt at blive smidt ud af grupperne, fordi de er for åbenlyse. Det her er vores små brødre og søstre, og de har brug for at se lyset,” skrev en administrator på en nynazistisk Telegram-kanal, som opfordrede medlemmerne til at rekruttere i diverse kanaler.

Den største QAnon-gruppe på Telegram blev oprettet den 9. januar – tre dage efter stormen på Kongressen – og voksede sig større og større, da mange tilhængere ledte efter et nyt hjem’ på sociale medier. Lige nu har gruppen over 210.000 medlemmer, og en anden Telegram-kanal, der er forbundet med den store, har over 20.000 medlemmer. QAnon-kanalen på Telegram er altså større end samtlige af de QAnon-relaterede Facebook-grupper, der har eksisteret. Ifølge rapporten fra ICSR, som undersøger Joe Bidens første 100 dage i Det Hvide Hus, får kanalens indhold godt og vel 2,6 millioner visninger om dagen. Det er naturligvis ikke lig med, at alle, der ser eller engagerer sig i grupperne, er tilhængere af QAnon eller er enige i de holdninger og teorier, der bliver delt, da man må formode, at der er en del journalister til stede samt personer, som er der af ren nysgerrighed. Men det tegner alligevel et billede af, at selv om frontfiguren Donald Trump ikke er lige så tydelig og tilgængelig længere, så lever ideologien fra hans støtter stadigvæk i bedste velgående.

Der er øget fokus på indenlandsk ekstremisme i USA lige nu, og det er en reel trussel for landet. Ifølge Director of National Intelligence er det især grupper, der dyrker ideologien om hvidt overherredømme, og dem, der tror på konspirationsteorier om valgfusk under valgkampen i november 2020, samt dem, der er utilfredse med håndteringen af coronavirus, som udgør en indenlandsk trussel. Disse faktorer vil højst sandsynligt opmuntre nogle indenlandske voldelige ekstremister til at forsøge at begå voldelige handlinger i år”, lyder det blandt andet i rapporten, som blev afklassificeret i begyndelsen af marts måned.

Det øgede fokus på ekstremister og onlineradikalisering i USA har også fået Biden-administrationen til at lufte idéen om at bruge udenlandske firmaer til at spore ekstremisme online for at få et bedre indblik i, hvad der bliver talt om og planlagt. Lige nu er det begrænset, hvor meget The Department of Homeland Security kan monitorere amerikanske borgere online, da de blandt andet ikke må udgive sig for at være andre for at få adgang til private beskeder i lukkede grupper på Telegram, hvor Proud Boys og Oath Keepers holder til. Myndighederne kan derfor kun se det samme, som mange andre kan, altså åbne grupper og fora på online platforme – og når først informationer begynder at blive delt på Facebook og andre åbne platforme, så er det typisk for sent at handle, lyder det fra en embedsmand til CNN.

Han fortæller blandt andet, at disse ekstremister er utrolig gode til at tilpasse sig, hvilket blandt andet kan ses ved det kollektive og hurtige ryk fra Parler og Twitter til Telegram. Desuden er de også gode til at undgå ord og begreber, som de ved bliver opsnappet af de sociale mediers algoritmer. Eksempelvis da ordet QAnon blev bandlyst fra mange sociale medier, begyndte mange tilhængere at stave det anderledes for at undgå algoritmerne. De skrev i stedet Cue” eller 17” – da Q er det syttende bogstav i alfabetet.

Det kan lyde meget dommedagsagtigt, når jeg udlægger, hvordan Proud Boys, QAnon og Oath Keepers er rykket fra mainstreammedier til andre platforme, hvor de i højere grad mænger sig med nynazister og folk med ekstremt højreekstremistiske ideologier og måske på den måde forstærker radikaliseringen. Så har det slet ikke bragt noget godt med sig, at techgiganterne trådte i karakter og begyndte at moderere indhold i højere grad? En af de største bekymringer under QAnons storhedstid var, hvor hurtigt der blev plantet konspiratoriske frø på sociale medier, som fik flere og flere til at ryge ned i diverse kaninhuller på internettet og søge informationer blandt alternative medier og konspiratoriske bloggere. Selvfølgelig er alt indhold ikke væk, og der er da stadigvæk et hav af misinformation og konspirationsteorier på sociale medier, men man må også erkende, at techgiganternes massive regulering har spillet en synlig rolle. Det spurgte jeg både Hannah Rose og Florence Keen om, og de tog begge en lang tænkepause, før de forsigtigt kastede sig ud i at forklare paradokset, som er at bandlyse disse personer og synspunkter fra sociale medier. For på den ene side beskytter det dagligt millioner af mennesker mod at blive eksponeret for misinformation og konspirationsteorier, men samtidig skubber det også en befolkningsgruppe længere ud i internettets afkroge, hvor der er mindre regulering og større chance for at blive radikaliseret.

Det kan også ses på medlemstallene i diverse Telegram-kanaler. I den mest populære QAnon-kanal på Telegram voksede medlemstallene helt enormt den første måned, men herefter stilnede det af og forblev nogenlunde stabilt. For det er ikke nær så nemt at rekruttere normies på Telegram, da platformen ikke fungerer som Facebook og Twitter, og man i langt højere grad selv skal opsøge kanaler og fora og vide, hvad man leder efter.
På trods af dette skift er konspiratoriske og ekstremistiske holdninger i USA vedholdende trusler, der trods Donald Trumps nederlag ikke lader til at forsvinde i den nærmeste fremtid. Ekstremisters evne til at mobilisere og rekruttere på sociale medier må ikke undervurderes, selv om de ikke er lige så synlige længere. Nu er landets helt store udfordring, hvordan man forhindrer passive tilhængere i at blive aktive og voldelige ekstremister.

Den mest populære Proud Boys-kanal på Telegram har 150.000 færre medlemmer end den største, der var på Parler, inden sitet blev lukket. Herudover har Proud Boys i Canada meldt ud, at gruppen officielt opløser sig selv. Det er dog for tidligt at konkludere, hvorvidt det her skift fra mainstreammedier til mere lukkede fora har spillet en varig positiv eller negativ rolle. Hannah Rose fortæller:

Det har virkelig påvirket Proud Boys. De har meget sværere ved at organisere sig og kommunikere med hinanden. Men vi bliver nødt til at huske på, at de her mennesker er utrolig gode til at tilpasse sig og overvinde problemer.”