Hvordan kan mandekamp se ud i 2019? På 4chan diskuterer danske mænd mandestrategier i et kvindedomineret samfund

FORTABTEn “fortabt generation” af mænd, flere af dem unge “uden mål i livet”, rådgiver hinanden på nettet. Illustration: Mikkel Henssel

Vores medlemmer foretrækker at lytte

Zetlands medlemmer kan høre alle vores artikler som lyd - oplæst af skribenterne selv. De fleste foretrækker at lytte i vores app, hvor man får den bedste oplevelse. Men du er velkommen til at lytte med her.

00:00

25:22

Derfor skal du læse denne artikel

AKTUEL IGEN. Internet-aktivister fra webforummet 4chan har haft held med at manipulere en afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside, så partiet Stram Kurs fremstod som langt mere populært end det er. Men hvad er 4chan, og hvem er det, der samles der? Det forklarede teksnologiskribent Frederik Kulager i denne artikel fra februar 2019, der nu er aktuel igen. Om en “fortabt generation” af mænd, flere af dem unge “uden mål i livet”, der mener at det eneste, der kan redde dem, er hjælp fra andre mænd. Velkommen til Manosfæren.

En søndag aften i januar sidste år fortalte personen VN4JBQD8 om dengang, han var til eksamen i mundtlig dansk og sad over for to kvinder: sin dansklærer og en kvindelig censor.

Jeg kan ikke fortælle mere om, hvem VN4JBQD8 er. Bogstav- og talkombinationen er intet andet end et autogenereret id, et brugernavn af en slags, som danskeren skrev under med den aften på et af verdens største anonyme netfora, 4chan.

VN4JBQD8 skrev, han skulle eksamineres i et digt af forfatteren Vita Andersen. Det er uvist hvilket, for det nævner han ikke. Men digtet handlede om en kvinde, som var blevet voldtaget. Eller det vil sige: Det mente læreren og censoren, at digtet handlede om. VN4JBQD8 var uenig.

I digtet bliver det beskrevet, at kvinden har sex med sin mand, mens de er iklædt tøj,” skrev han på engelsk i en lang tråd af kommentarer med blandt andet amerikanere, englændere, canadiere, svenskere, hollændere og andre nationaliteter, også nogle danskere.

Mændene diskuterede, hvorfor kvinder uddanner sig bedre end mænd, begår mindre kriminalitet, lever længere. Det er diskrimination,” havde en anden dansk mand budt ind med som forklaring. Mænd får dårlige karakterer i skolen af 90 procent af de kvindelige lærere.”

Her var VN4JBQD8 kommet med sin eksamens-anekdote. Det er sket for mig,” skrev han – her oversat til dansk. Min kvindelige lærer og den kvindelige censor gav mig syv i dansk, fordi jeg ikke kunne analysere, at der var tale om en voldtægt i et af Vita Andersens digte.”

Første ledetråd havde været, skrev han, at de i digtet havde sex med tøj på. Anden ledetråd,” skrev han, var, at kvinden føler’, noget er forkert, eller at noget er galt. Og det var så åbenbart voldtægt.”

Så de to cunts dumpede mig.”

Hvis man vil se, hvordan mandekamp kan se ud i 2019, skal man aflægge 4chan et visit

Det er ikke en organiseret bevægelse, der findes ikke én formand, én talsperson, for støtterne er alle ansigtsløse. Man omtaler hinanden som anon’, det vil sige som anonyme, da ingen tør røbe deres sande identitet af frygt for, hvad deres ytringer kan få af repressalier uden for 4chan.

Af samme grund har jeg ikke fundet én dansker at tale med. 4chan er meget lidt journalist-venligt: Ikke bare er brugerne anonyme, det er heller ikke muligt at skrive privat til nogen derinde. Først for nylig lærte jeg, hvordan jeg kan søge på specifikke ord kun fra brugere, der har angivet, de er danskere. Pludselig var det uoverskuelige overskueligt.

Her får du en rundvisning i et univers, der ellers trives med, at meget få udefrakommende ser med.

Mandekamp på 4chan kommer uden partiprogram. Programmet er, hvad end mændene den aften vælger at diskutere

Diskussionerne i forummets mange kommentartråde strækker sig over mange sider og tidszoner, og de kan tage sig meget forskelligt ud.

Proud Boys er et selverklæret broderskab”, der dyrker den traditionelt maskuline mand fra før #MeToo, og som gør og siger, hvad der passer dem, og som bruger 4chan til at dele, hvordan de går i seng med så mange kvinder, som det passer dem. Men Going Their Own Way-mændene bruger omvendt 4chan til at rådføre sig med andre mænd om, hvordan man kan vriste sig helt fri af kvinder og til sidst hele samfundet, som mændene oplever som ødelagt af feminisme.

Til sidst har vi incels, selvhadende mænd, der bruger 4chan til at dyrke, hvor utiltalende de er. Kvinder vil derfor ikke have sex med dem, fordi kvinder er overfladiske, mener incels. Ordet kommer af involuntary celibacy. Altså mænd i ufrivilligt cølibat.

En fællesbetegelse for disse online mandegrupper er The Manosphere.

Lidt hurtig forhistorie:

Manosfæren opstod i begyndelsen af 00’erne med 4chans Politically Incorrect-forum, et af mange nye anonyme netfora. Forummet, også kendt som /pol/, blev et pubertært klubværelse for især hvide mænd, mange af dem unge, der af forskellige årsager følte, at verden uden for computeren tilbød dem mindre, end hvad 4chan kunne.

Hvad enten man som mand følte sig skuffet over verden, udstødt, svigtet eller noget fjerde, så fandt frustrationen ilt på 4chan. For nogle blev frustrationen til et indebrændt had, som vi i disse år ser konsekvenserne af. Men først: rundvisningen.

Hvis manden føler sig som et udskud, skal han tage ejerskab over at være udskud. Man skal owne sin udskud-hed

Det kan man gøre ved at melde sig ind i Proud Boys, et provestligt internationalt broderskab” fra 2016.

Jeg er en vestlig chauvinist, og jeg nægter at undskylde for at have skabt den moderne verden. Vesten er bedst!” lød bevægelsens egen beskrivelse på Twitter, før det sociale medie bandlyste dem.

I Proud Boys længes man tilbage mod denne traditionelt maskuline mand. Grundlæggeren, en 48-årig canadisk provokatør ved navn Gavin McInnes, ses ofte til protester i amerikanske gader, i skjorte med vest og oprullede ærmer, tatoveringer op ad armene og fuldskæg som en preussisk kejser. Om ham står flokke af unge mænd med undercut-frisure, kort i siderne og længere på toppen, og selvfølgelig: den røde Make America Great Again-kasket.

Proud Boys ser sig selv i opposition til flertallet – siger (blandt mange ting) fuck til politisk korrekthed, og i modsætning til incels opfordres man til at være aggressivt opsøgende over for kvinder og have engangsknald. Hvorfor det også er vigtigt for Proud Boys at afstå fra porno og onani (#NoWanks hedder et hashtag).

I naturen udvælger hannen sin mage,” skrev en dansker i september, som jeg ikke ved om er Proud Boys, men som kunne lyde sådan.

En hunhund siger ikke: Du er grim’ til en hanhund. Hanhunden fucking humper den hunhund. Men feminine mænd som dig selv (en anden bruger i tråden, red.) har givet kvinder for mange fucking rettigheder og behandler dem som mennesker, når kvinder er undermennesker.”

Proud Boys er igen aktuel, efter Gavin McInnes i forrige uge sagsøgte en amerikansk menneskerettighedsorganisationen for at have kategoriseret Proud Boys som hadgruppe på linje med Ku Klux Klan.

Hvis Proud Boys er et senpubertært broderskab, er Men Going Their Own Way-bevægelsen et bizart forsøg på at være en gentleman-klub

MGTOWere er mænd, der afholder sig fra at indgå i tætte romantiske forhold med kvinder, da de ikke er til at stole på, så ægteskab er eksempelvis forbudt. I stedet fokuserer MGTOW-manden på sig selv.

Jeg kunne sagtens leve et Chad-liv’, hvis jeg ville, men det vil jeg ikke,” skrev en dansker sidste måned. Ifølge ham selv ser han ret godt ud”, men han foretrækker at have en dyb filosofisk samtale med en god ven” over at snakke med en roastie om, hvad hun studerer, hvad hendes ferieplaner er, og hvor mange søskende hun har”.

Roastie bruges nedsættende om kvinder, der har haft mange sexpartnere, og Chad bruges om flotte mænd, der har let ved at score.

MGTOWs hjemmeside står der, at den moderne mand skal fastholde og beskytte sin egen selvstændighed over alt andet”. Det sker ifølge journalist Angela Nagle som protest mod en feministisk kultur”, som man oplever bifalder, at mænd er svage, og kvinder er stærke og har flere sexpartnere og er utro.

Derfor fokuserer MGTOWere på at blive bedre mænd, og det kræver, man gennemgår fem stadier, beskriver Angela Nagle.

Første stadie er at sluge den røde pille”, en reference til The Matrix-filmene, hvor den røde pille får én til at se sandheden, selv om den ikke er køn. I MGTOWs tilfælde ser mændene, at feminisme er roden til alt ondt.

Næste stadie er at opgive alle længerevarende forhold til kvinder, på tredje stadie opgiver man også kortvarige forhold og engangsknald. På fjerde stadie gør man sig økonomisk uafhængig af kvinder. Og endelig på femte stadie, når man har løsrevet sig fra kvinder, river man sig løs fra hele samfundet, som mændene ser som ødelagt af feminisme.

Det meste af tiden holder jeg mig for mig selv og holder mig væk fra kvinder,” skrev en dansker i sommer på MGTOWs forum på Reddit, et andet anonymt netforum. Det har ændret mit liv til det bedre. Meget mindre stress og drama, når du bare går i munke-mode og fokuserer på dig selv.”

En anden dansker skrev sidste forår på 4chan:

Jeg har givet helt op på kvinder. I stedet løfter jeg vægte, læser en masse, klarer mig godt på arbejdet, skubber på for mere nationalisme i politik, spiser god mad, spiller videospil, ser anime, rejser verden rundt og har gode forhold til mine venner og familie.”

Nogle giver også udtryk for, at det er samfundet som sådan, de ikke kan finde sig tilpas i. Vi er en fortabt generation, der ikke har noget mål i livet,” skrev en dansker på 4chan i begyndelsen af det nye år.

En 28-årig dansker, der er meget aktiv på de danske og engelsktalende fora på Reddit, har beskrevet, hvordan han flere gange er droppet ud af universitetet for at forfølge en drøm om at blive møbeldesigner og -snedker i eget firma. Jeg ville noget andet og noget mere,” skrev han.

Men det er ikke sket. I stedet arbejder han i et lortejob”. Otte timer udenfor om natten, og de danske vintre kan være forfærdelige og virkelig deprimerende”, forklarede danskeren det internationale publikum på Reddit. I begyndelsen var han glad for jobbet, for det var ikke i overensstemmelse med, hvad resten af det danske samfund vælger”. Men nu vil danskeren væk”.

Og så er der ‘incels’, som giver samfundet skylden for deres cølibat

Stemningen er depressiv, ynkende og ophobet med seksuel frustration. Incels har også et hierarki.

Incels opdeler verden i Chads og Stacys – og så er der incels. Chad er den flotte, smarte fyr, og Stacy den flotte, smarte kvinde, som Chad let kan score og have sex med, hvis han har lyst.

Hvad er pointen (ved at date, red.), hvis hun aldrig vil være fysisk tiltrukket af dig,” spurgte en dansker en anden bruger på 4chan i efteråret. I det øjeblik hun ser en Chad, er du legit sekunder fra at blive cucked, hvis han vil have hende.”

Chad bruges også som målestok som danskeren her:

Jeg stoppede med at drikke for et år siden, og så begyndte jeg at træne, meget endda, og tabte mig 45 pund (20 kg, red.), og nu er jeg 67,44 procent Chad.”

Incels er det modsatte af Chad. De ser sig som så grimme og genetisk utilstrækkelige, at ingen Stacys vil have sex med dem – og slet ikke få børn med dem, selv hvis de ønskede det.

For hver dag kommer jeg tættere på at acceptere, at jeg for altid vil være alene,” skrev en dansker sidste forår. Hvorfor lod vi kvinderne fucke sig selv op så hårdt?”

Det er åbenlyst, at incels bruger Chad og Stacy-hierarkiet som forklaring på, hvorfor de binder sig et i uønsket cølibat. Kvinder, eller Stacys, er overfladiske og vil derfor aldrig have sex med dem, så længe der findes Chads. Ergo er det ikke mændenes egen skyld. Det er kvindernes.

Hvis du ikke kender til 4chan, så kan en kommentar se sådan her ud
VOLDTÆGTKommentaren er skrevet af en af 4chans danske brugere. Skærmbillede
Godt hver tiende unge danske mand mellem 18 og 24 år er i dag ikke i uddannelse, ifølge Eurostat, og ni procent mellem 20 og 29 år er ikke i arbejde

På 4chan har den mand et navn: en neet, akronym for Not in Education, Employment or Training.

Flere på 4chan identificerer sig som neet. Som en dansker skrev: At være en neet kan gøres fucking billigt, så længe du har en bærbar computer, en internetforbindelse og et positivt syn på livet.”

Den internationale organisation OECD har undersøgte unge neets og unge mænd, der har en uddannelse og/eller job, og sammenlignet de to. Neets vurderer oftere sig selv som ulykkelige, føler sig markant oftere deprimeret og stoler sjældnere på andre personer og viser mindre interesse i politik – og for at toppe det: De føler ikke, de har noget at skulle have sagt. De har ingen stemme.

For nogle, og det er min egen analyse, er 4chan undtagelsen.

Online mandekamp går langt tilbage

På internettet betyder det så langt tilbage som til 1990’erne.

Idéen om den maskuline krise har eksisteret siden 1990’erne,” lød det i 2007 (!) i Dagbladet Information om hjemmesiderne mandens.dk og hansside.dk, hvor såkaldte maskulinister ivrigt” udveksler synspunkter”. De er trætte af ligestillingen,” står der.

Man mener, at ligestillingen er gået for vidt. At mændene i dag bliver undertrykt, og at der ikke er plads til de mandlige værdier i samfundet,” lød det.

Mandens.dk og hansside.dk er i dag lukket, men synspunkterne” lever videre. Måske trives de faktisk bedre end nogensinde. For mens man på sociale medier som Facebook skal være den, man er ude i virkeligheden, kan man på 4chan være hvem som helst.

Anonyme netfora tilbyder,” skrev den amerikanske programmør og skribent David Auerbach i 2012, en fritagelse af ansvar for, hvad man skriver, og at man kan holde utiltalende ting ved én selv skjult.” Skulle tingene eskalere og blive ubehagelige for brugeren, giver anonymitet også, skriver Auerbach, en øjeblikkelig måde at flygte på”.

Auerbach beskrev dengang 4chan som den første sammenkomst på stor skala for dem, der føler sig fremmedgjorte, og som ikke føler, de har en stemme, og som måske bare ikke er socialiseret.”

Anonymiteten betød, ifølge en anden 4chan-observatør, amerikanske Dale Beran, der også har fulgt forummet længe, at 4chan blev stedet, hvor isolerede mande-drenge kunne praktisere deres ret til at gøre og sige, hvad som helst, uanfægtet af, om de stødte nogens følelser”.

Det er svært at sige præcis, hvor mange danskere vi taler om, som hænger ud på 4chan

P1 Orientering skrev sidste år, at omkring 170.000 danskere besøger 4chan på en måned. Tallene var fra Amazons Alexa Rank, der estimerer internettrafik.

Antallet af månedlige besøgende på 4chan er, skrev DR, flere end på netaviserne Information og Børsen. Også flere end Zetland, kan jeg tilføje.

Men det er besøgende til hele 4chan, som også inkluderer fora om blandt andet manga, computerspil, sport, litteratur, våben, mode, matematik, origami, hentai og ponyer (ikke ponyer som i små heste, men en fandyrkelse af My Little Pony).

P1 Orientering analyserede også 8.500 kommentarer på 4chan skrevet fra danske ip-adresser. Det viste, hvad danskere diskuterer mest på Politically Incorrect-forummet. De mest brugte ord var jøde”, dernæst hvid”, nigger” og muslim”.

Indholdet,” lød det, er ofte hadefulde og nedsættende ytringer om sorte, muslimer, homoseksuelle, feminister – og især jøder. Hvide omtales derimod som en truet race, der er under pres.”

Da Donald Trump blev USA’s præsident, så Manosfæren det, som om én af deres egne var blevet valgt til verdens mest magtfulde embede

Jeg er i en tilstand af ekstase over, at vi nu har en præsident, der vurderer kvinder på en 1-10-skala, ligesom vi gør,” skrev Roosh V, en af Manosfærens indflydelsesrige bloggere.

Det gode spørgsmål er så, hvor indflydelsesrig Manosfæren reelt er, og det gode svar er, det ved vi ikke.

Vi ved, at Manosfæren har overlap med den nationalkonservative alt-right-bevægelse, som i USA krediteres for at have stor indflydelse. I hvert fald så længe Donald Trump residerer i Det Hvide Hus (Trumps tidligere politiske rådgiver Steve Bannon tilhørte bevægelsen med sit netmedie Breitbart, der havde undertitlen: Platform for the alt-right).

Til forskel fra Manosfæren fokuserer alt-right mindre på maskulinitet og feminisme og mere på globalisering og masseindvandring fra især muslimske lande, som dens tilhængere oplever udvasker mændenes nationalfølelse. Og – er frygten – i sidste ende, hvad det vil sige at være en hvid mand.

Vi ved også, at mænd tilhørende Manosfæren har slået ihjel.

Sidste år gik Scott Beierle ind i et yogastudie i Florida og skød og dræbte to kvinder og sårede fire andre kvinder og en mand. Da den 40-årige mand var færdig, tog han sit eget liv. I tiden op til havde Beierle uploadet flere videoer på YouTube, hvor han kaldte kvinder sluts og whores og skældte ud på de kvinder, der aflyste dates (“jeg kunne have revet hovedet af hende”), eller som gav ham deres telefonnummer, selv om de var i et forhold.

Ifølge det amerikanske medie Vox nævnte Beierle i sine videoer Elliot Rodger, en 22-årig amerikaner, der ses som helt blandt incel-mændene.

Rodger dræbte 6 og sårede 13 i 2014 i Californien. Døgnet forinden havde han uploadet en video fra bag rattet i sin sorte BMW, som han senere skulle tage sit liv i. I videoen beskriver Rodger et liv med social isolation og seksuel frustration og om piger, der har afvist ham, og han ynker over, at han er jomfru i en alder af 22 år og heller aldrig har kysset en pige.

Jeg ved ikke, hvorfor I piger ikke er tiltrukket af mig,” siger han. Men jeg vil straffe jer alle for det.”

I Scott Beierles video siger han om Elliot Rodger: Jeg vil gerne sende en besked nu til de unge mænd, der er i samme position, samme situation og disposition som Elliot Rodger, som ikke får noget, ingen kærlighed, intet. Det er den uendelige ødemark, der fodrer længslen og frustrationen.”

Der findes flere eksempler. Sidste forår kørte en erklæret incel sin bil ned ad en travl gågade i Toronto, Canada, og slog ti mennesker ihjel. Forinden havde manden, den 25-årige Alek Minassian, på Facebook svoret troskab til noget, han kaldte Incel Rebellion. Går vi længere tilbage, finder man lignende angreb begået af mænd med en hadefuld webhistorik.

Mændene beskrev sig selv som ensomme, men på nettet var de alt andet end ensomme. De tilhørte en gruppe, en subkultur, der fungerede som terrorceller med politisk indoktrinering med opfordring til vold og drab på uskyldige. Blandt nyere opslag kan man finde lignende opfordringer fra danskere.

Tæv hende, hvis hun forlader dig, og lad hende ikke forlade dig,” rådgav en dansker nogle dage før nytårsaften sidste år. Hvis hun stadig gør det, så dræb den luder.”

Den irske forfatter og journalist Angela Nagle har skrevet om bevægelsen i bogen ‘Kill All Normies’

I den beskrives The Manosphere som en antifeministisk protestbevægelse rettet mod en tiltagende mere radikaliseret venstreorienteret kønspolitik og anti-manderetorik, der har fundet vej fra obskure feministiske onlinefora til mainstreammedierne”.

Nagle beskriver, at gennemgående træk er, at feminisme (og alt omkring feminisme) er selve årsagen bag meget af det, mange af disse mænd oplever som den vestlige civilisations moralske og kulturelle forfald. Eksemplifceret blandt andet ved skilsmisser, utroskab, homoseksualitet, aborter, indvandring og par af forskellig hudfarve.

Den moderne nordiske kvinde hader sit land, hader sit folk, hun hader tilmed sig selv,” skrev en dansker sidste forår. Sandheden er, at vi kunne leve uden dem.”

En anden Manosfære-dansker skrev i efteråret:

Jeg vil have alle hvide kvinder avlet ud af verdenshistorien. De er fra naturens side de værste whores på planeten jorden.”

Manosfærens mixer også et hierarkisk menneskesyn ind i sin 4chan-ideologi

Her opdeles mænd som oftest i alfaer og betaer.

Alfaerne er – og nu parafraserer jeg – de genetisk heldige mænd, der ser godt ud, og som derfor har let ved at score og have onenightstands. Chads, som incels ville kalde det. Engangsknald, vil jeg lige indskyde, har mændene på 4chan et meget fascinerende modsætningsfyldt forhold til:

På den ene side er det noget, flere fantaserer om, men det bevidner også om vestlige kvinders løssluppenhed, som man kritiserer.

Danmark er så fucked, at 13-årige hvide blonde piger giver oralsex til fucking arabere og niggers,” skrev en i september. Jeg tager ikke pis på jer, det er sandheden. Når de fylder 20, har de haft mindst 20 sexpartnere.”

I en lignende diskussion i januar skrev en anden dansker:

Jeg er en manlet på 175 centimeter, men min 9/10 Chad-ven har vist mig, at flotte piger helt seriøst vil skrive til ham på Instagram og spørge, om de må komme hjem og kneppe hans hjerne ud.”

Betaerne og manlets (mænd af lav statur) er faldet mindre heldigt ud end alfaerne. De er en genetisk dead end, som en dansker på 4chan beskriver det (man er meget optaget af sin egen 4chan-tolkning af socialdarwinisme). Godt nok kan betaerne være mere intelligente end alfaerne, men deres udseende arbejder dem imod. Betaer er også socialt for vakkelvorne til det med kvinder, og hvis der er optræk til noget, ender de med at blive friendzoned af kvinden.

Mens flere mænd på 4chan identificerer sig som betaer, findes der også mænd, der ser sig selv som tidligere betaer, men som har rettet op på deres liv og er blevet alfaer, og som derfor påtager sig en bizar form for storebrorrolle for de andre i forummet.

Lyt her, mester,” skrev en dansker i januar på 4chan til en dansker, der tidligere i en tråd havde givet udtryk for, han gik med tanker om selvmord.

Jeg gætter på, du enten er under- eller overvægtig. Det er vildt let at tabe vægt, faktisk overraskende let. Stop med at spise så meget, og begræns dit indtag af mad i et ottetimers vindue.” Han fortsatte:

Ryd op på dit værelse, bestil en bog og læs den (kan anbefale Iliaden eller Odysseen …) kom udenfor, og få noget luft.”

Han rådede også til, han skulle tage nogle armbøjninger hver dag. Kvinderne skulle manden til gengæld glemme. De er fuldstændigt irrelevante,” skrev han og fortsatte:

Fuck, om du er jomfru, jeg mistede min mødom som 20-årig anyways, det er lige meget. Fokusér på dig selv – du kan ikke elske et andet menneske, før du elsker dig selv. Tro mig, mand, jeg arbejder selv på det.”

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: