Helikopter_

Tirsdag 14. juli 2020

Hej


Her kommer tirsdagens Helikopter. Vi skal til Polen. Det lovede vi jo i går.

Virker det at splitte et land, hvis man vil vinde et valg? I Polen gør det

Polens præsidentvalg blev afgjort med den tyndest mulige margen mandag. Det fortæller os noget om polariseringens magt som valgkampsstrategi. Og om et nok ikke super fremtidigt forhold til EU. Gæst: Vibe Termansen, analytiker i tænketanken Demokrati i Europa Oplysningsforbundet.

Dagens is

O'Payo

Hansen Is vil ikke længere kalde sin chokoladeovertrukkede vaniljeis for Eskimo. Navnet er ifølge isproducenten et levn fra "en gammel og mere uoplyst tid," så nu skal den hedde O'Payo, opkaldt efter den chokolade, isen overtrækkes med (TV2).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Polarisering i Polen

Med 51,2 procent af stemmerne vandt Andrzej Duda mandag det polske præsidentvalg over borgmesteren i Warszawa, Rafal Trzaskowski, der fik 48,8 procent af stemmerne (The Guardian).

Duda har været præsident med opbakning fra det regerende Lov og Retfærdighedsparti og har vækket opsigt ved at fokusere sin valgkamp på at forsvare de traditionelle og konservative værdier i Polen. Blandt andet har han holdt en tale, hvor han kaldte rettigheder for LGBT-personer for en ideologi, der var mere ødelæggende end kommunismen (DR).

Valget i Polen er blevet fulgt tæt i EU, som i de seneste år har fået et noget anstrengt forhold til landet. Især en retsreform er blevet voldsomt kritiseret for at være et forsøg fra den polske regering på at underminere domstolenes uafhængighed (Politico).

Valget viser os noget om polariseringens magt som valgkampsstrategi. Det virker (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

TV 2-dokumentar kan vises alligevel

Aarhus Kommune dropper sin politianmeldelse af TV 2, og således kan tv-stationens dokumentar om forholdene på plejehjemmet Kongsgården vises (Berlingske).

Først retten i Aarhus og senere Vestre Landsret nedlagde i foråret fogedforbud mod at vise dokumentaren med henvisning til, at billeder optaget med skjult kamera krænkede privatlivets fred for den demente kvinde, der var dokumentarens omdrejningspunkt (TV 2).

Ekstra Bladet offentliggjorde et klip fra dokumentaren i sidste uge (Ekstra Bladet).

Sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive fra Dansk Folkeparti vil nu droppe kravet om fogedforbuddet, hvilket et næsten enigt byråd, også borgmester Jacob Bundsgaard, bakker hende op i (Lokalavisen Aarhus).

Det skal du også vide

Politiet vil stramme op. Knap halvdelen af dem, der anmelder en voldtægt, er utilfredse med den behandling, de fik hos politiet. I en rapport fra Rigspolitiet lyder det, at betjente har det med at udvise mangel på empati. Politiet lover bod og bedring. (Politiken).

Den græske kystvagt efterlader flygtinge på havet. Efter at Tyrkiets præsident Erdogan i februar lod EU forstå, at han ikke længere ville afholde flygtninge og migranter fra at krydse grænsen til Grækenland, er de græske myndigheder begyndt at bruge mere og mere hårdhændede metoder for at holde dem ude (DR).

Børn kan måske stoppe smittespredning. Efter et forsøg med 2.000 elever og lærere konkluderer tyske forskere, at åbne skoler nok ikke spiller så stor en rolle i smittespredningen af coronavirusset, som mange havde frygtet. Faktisk, mener forskerne, viser studiet, at børn kan få smittespredningen til at aftage (Berlingske).

Illustration: Sine Jensen for Zetland

Dagens Zetland-historie

Nye begyndelser. Evolutionen har sat farten op og skabt underjordiske myg og langbenede tudser. Gæt, hvis skyld det er, skriver Theis Ehler Molin. Okay, du gættede det, selvfølgelig gjorde du det.


Det var det. I dag læste jeg, at Leonardo Da Vinci var berøgtet for at misse sine deadlines. Pave Leo 10. skulle efter sigende have sagt, at "Denne mand vil aldrig udrette noget, han tænker på slutningen før begyndelsen." Og således kan vi måske alle holde fyraften med ro i sindet.

Andreas Thorsen

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-vært