Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Kenneth Nørgaard er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Her er Zetlands quiz om verdens tilstand. Ved du faktisk, hvordan det går derude?

  • 25. november 2019
  • 2 min.
FLODBØLGEMængden af tilfældige nyheder kan gøre det svært at overskue, hvordan verden faktisk udvikler sig. Illustration: Ovadia Benishu for Zetland

Derfor skal du læse denne artikel

Mediernes sprøjter konstant et virvar af nyheder ud – småting bliver breaking news, vigtige forandringer bliver overset. Det nyhedsbombardement kan fordreje vores billede af, hvordan verden faktisk udvikler sig. Hvad går egentlig godt, og hvad går skidt? Hvilke løsninger flytter noget? Her præsenterer vi Zetlands store quiz om verdens tilstand. Vi har også spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne, hvordan de tror, vigtige områder har udviklet sig. Kan du klare det bedre end dem?

Dropper flere elever ud af deres uddannelse? Stiger udslippet af CO2? Dør flere mennesker verden over af hungersnød?

Det er efterhånden slået fast i adskillige undersøgelser: Vi mennesker har meget svært ved at bedømme, hvordan verden faktisk udvikler sig. Vi har sjældent et særlig retvisende billede af, hvad der går godt og skidt.

Det skyldes ikke mindst nyhedsmedierne. Journalistik handler typisk om det dramatiske og usædvanlige, ikke om de langsomme, almindelige udviklinger, der langt bedre kendetegner virkeligheden. Nyhedsflimmeret fokuserer på flystyrtene – ikke de mange fly, der lander planmæssigt. Vi hører meget om vilde sensationer, men sjældent om de strukturelle mangeårige forandringer, der giver et langt bedre billede af verdens tilstand.

Det udgør et vigtigt problem. For hvis vi har et skævt og forkert indtryk af, hvor verden er på vej hen, ender vi måske med at træffe skæve og forkerte valg – som mennesker og som samfund.

I dag sætter Zetland gang i en kampagne om løsninger og håb i journalistikken. I den anledning har vi lavet denne quiz om verdens tilstand. Du kan gætte på, om vigtige områder har udviklet sig positivt eller negativt. Og på, hvilke løsninger der faktisk virker bedst. Vi har fået analyseinstituttet DMA Research til at stille de samme spørgsmål til et repræsentativt udsnit af befolkningen. Flertallet klarede det … øhm … lad os bare sige, at der er plads til forbedring.

Prøv quizzen her. Og se, hvordan du klarer dig i forhold til resten af befolkningen. Hvis du tør!

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: