Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Knud Anker Iversen er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Mandag 23. december 2019

"Det første, jeg så, var ild. Det var sådan, det hele begyndte”. Vreden og håbet fra oprørene i 2019 har overtaget Helikopteren

Over hele verden har der været store folkelige oprør. Og i årets sidste Helikopter taler vi derfor med demonstranter fra fire af dem for at lave en tidskapsel af, hvordan det føltes at ændre verden i år 2019.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens helikopter fra Zetland. Det bliver i en lidt særlig udgave, og det bliver vredt og håbefuldt og frustreret og stædigt og alle mulige andre ting.

Dagens citat

“Og så pludselig stod alting i flammer.”

Det siger Felipe fra Chile i dagens lydudgave af helikopteren. Og den sætning er egentlig et meget godt udtryk af oplevelsen af de globale protester i år.


Dagens store historier

Illustration: Mikkel Bøgild Jacobsen for Zetland

Hvorfor protesterede de?

  • Historikere taler om to store protestår i vores umiddelbare fortid: Ungdomsoprøret i 1968, de folkelige protester i Asien og Østeuropa omkring 1989, der blandt andet væltede muren. Og 2019 er måske ved at skrive sig ind i den samme historie.

  • Der har været store protester i Chile, Libanon, Bolivia, Venezuela, Hong Kong, Sudan, Algeriet, Iran, Irak, Puerto Rico, Haiti, for ikke at nævne klimaprotesterne over hele veren (Bloomberg).

  • ... Og de kloge hoveder har brugt meget af året på at diskutere, hvorfor så mange har demonstreret i år. Mange af demonstrationerne er for eksempel begyndt som en protest mod ulighed eller dårlige levevilkår (Economist).

  • Men virkelig mange steder har demonstrationerne så udviklet sig til at handle om selve den måde, magten er fordelt på i landene. Det er en protest mod magtesløshed (BBC).

Foto: Wael Hamzeh/EPA/Ritzau Scanpix

... Og hvad fik de ud af det?

  • 2019 blev året, hvor i hvert fald to lande viste, at fredelige protester kan have enorm effekt. I Sudan lykkedes det en folkelig bevægelse at lægge så meget pres på militæret og diktator Omar al-Bashir, at han måtte forlade magten efter 30 år (Foreign Policy).

  • Det samme skete i Algeriet. Men begge lande er også eksempel på, at den sværeste tid i en revolution er tiden umiddelbart efter en gammel leder er skubbet væk. I Algeriet sidder den gamle elite stadig på magten (Foreign Affairs).

  • ... Og generelt er det svært at pege de umiddelbare succeser rundt omkring i verden. I Libanon og Irak fik demonstranter afsat premierministre, men uden at det politiske system har ændret sig synderligt (Information).

  • I Hong Kong har de demonstreret relativt fredeligt i månedsvis, men der er en udbredt pessimisme. Få tror på, at de grundlæggende demokratiske reformer, de har krævet, vil blive til virkelighed (The Atlantic).

  • Men: I lydudgaven af dagens helikopter fortæller flere af de demonstranter, vi interviewede, om, at det her mest af alt handler om den lange bane. Og når de kigger rundt, så kan de se at protesterne har tingene inde i deres medborgeres hoveder (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Nicolai Oreskov Westh for Zetland

Dagens Zetland-historie

Traditionelt. Filmen Love Actually er blevet en moderne juleklassiker. I denne julespecial af Zetland Spoiler nørder vi filmen til bunds – og diskuterer blandt andet, hvorfor filmens mest ikoniske scene også er dens værste scene.


Mads Olrik

Og det var årets sidste Zetland Helikopter. Tak til Yasser fra Sudan, Latya fra Libanon, Felipe fra Chile og Jason fra Hong Kong for at tage os med ind i deres hoveder i dagens podcast. Helikopteren tilbage den 2. januar, spændt på at se, hvad det næste år har til os. Vi ses.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært