Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 18. juni 2020

Danmark har fået en smitte-app. Indtil videre har teknologien ellers mest skuffet i corona-kampen

I dag kan alle downloade den officielle smitte-sporings-app, Appen skal hjælpe os med at bekæmpe corona, men de foreløbige erfaringer fra andre lande er ikke så lovende. Gæst: Thomas Riisgaard Hansen, direktør i firmaet Kite Invent og ekstern lektor på Aarhus Universitet.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er torsdagens Helikopter. Det handler om teknologiens muligheder og begrænsninger.

Dagens navne

Martin Justesen, Peter Strauss, Thor Möger Pedersen eller Sara Vad

Mange spekulerer i, hvem der skal afløse Martin Rossen som stabschef i Statsministeriet. Information har fire gode bud.


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Smitte-app

  • Efter måneders forsinkelse udkom Danmarks officielle smitte-sprednings-app, der har fået den mundrette titel Stop Smitte, torsdag (DR).

  • Dermed følger Danmark efter en lang række lande, der har lanceret den type app. Men de første resultater fra blandt andet Island og Australien tyder ikke på, at appsene er så effektive igen (MIT Technology Review).

  • Samtidig med udviklingen af appsene har der været en omfattende diskussion af den mulige krænkelse af privatlivet, der ligger i sådan en app. Blandt andet derfor er myndighederne gået langt for at imødekomme kritikerne og undgå, at appen forkastes. Men i Tyskland møder appen alligevel modstand (Deutsche Welle).

  • Erfaringerne med apps mod coronavirus viser, at teknologi ikke er svaret på alle verdens problemer, men at velkendte løsninger som at holde afstand og at vaske hænder er overraskende effektivt. Det bryder med en grundlæggende overbevisning om, at alting kan ordnes med en app (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Grænseåbning

  • Udenrigsministeriet vil ikke længere fraråde rejser til næsten alle lande i verden. Det kom frem, da justits- og udenrigsministeren præsenterede en række nye rejsevejledninger torsdag.

  • Regeringen vil åbne for rejser til en række lande fra den 27. juni – så længe andelen af COVID-19-smittede i de lande ikke stiger forinden.

  • Der skal fremover ske en løbende vurdering af de enkelte landes smitteniveau, der afgør, om rejser kan anbefales eller ej. Men som smitteniveauet ser ud nu, vil man kunne rejse til alle lande i Europa undtagen Portugal og Sverige (DR).

  • Hvad angår Sverige, er der dog på forhånd lukket lidt ekstra op – svenskere, der bor i Skåne, Västerbotten og Sörmland, hvor smitten er lav, kan også få lov at komme ind i Danmark (SVT).

Det skal du også vide

Trump beder om forbud mod bog af rådgiver. Donald Trumps forhenværende sikkerhedsrådgiver John Bolton har skrevet en bog, der ifølge foromtalerne fra forlaget vil afsløre en række ubehagelige historier om Donald Trump. Bogen er trykt og ligger klar hos boghandlerne, men Trump-administrationen har nu bedt retten om at få nedlagt forbud mod bogen (The New York Times).

Et fly lastet med coronasmittede. Den 6. juni ladede et fly fra Pakistans hovedstad Islamabad i Kastrup Lufthavn, og 16 af de passagerer, der var ombord, er nu testet positive med COVID-19. Derudover er to personer med nær relation til passagerer også testet positive. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge Politiken.

Foto: Nils Jørgensen / Shutterstock / Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Dollars. I løbet af Donald Trumps præsidentskab har der bredt sig en fortælling om, at USA står til at miste sin position som den ultimative globale supermagt. Der er noget om det, men fortællingen overser en afgørende faktor: dollarens magt, skriver Oscar Rothstein.

Kunst. Forholdet mellem folkelighed og avantgarde er ikke nødvendigvis modsætningsfyldt. Nogle gange er det bare et spørgsmål om tid, før had bliver vendt til kærlighed, skriver Nikola Gøttsche.


Jakob Skaaning

Det var alt fra torsdagens Helikopter.

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært