Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 23. april 2021

USA stempler ind i klimakampen. Og VUPTI – verdens lande følger med!

Det nytter noget, når USA går forrest. Det viser de seneste dages klimatopmøde med Joe Biden for bordenden. Den ene leder efter den anden erklærer sig nu klar til at sætte (mere eller mindre) ambitiøse mål – ja, selv Kina er med i rækken. Og det i en tid, hvor USA og Kina ellers ikke kan samarbejde om ret meget andet. Det er en lille smule ... magisk.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her kommer dagens Helikopter.

Dagens citat

“Han var meget aggressiv i sin adfærd og stormer frem og knipser et cigaretskod mod os, og det flyver lige forbi mit hoved”

Det sagde en politibetjent i vidneskranken i Københavns Byret. Sagen handlede om en 29-årig mand, der i følge anklageren havde opført sig aggressivt mod politiet under en demonstration. Manden blev idømt et års ubetinget fængsel (Politiken).


Dagens store historie

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Ritzau Scanpix

Lidt tættere på nul

  • Hver dag i denne uge er der kommet klimanyheder ind fra det store udland. Og her fredag står vi nu med et ret samlet billede af, hvilken rolle verdens mest udledende lande har tænkt sig at spille i klimaindsatsen.

  • Lad os bare lige tage nogle af de vigtigste udmeldinger: Joe Biden vil halvere USA’s CO2-udslip i år 2030. Canada vil cirka det samme og blive CO2-neutralt i 2050 (Vox).

  • Japan har skruet en lille smule op for sine ambitioner, og Sydkorea vil droppe offentlig støtte til kulkraftværker (Bloomberg).

  • ... Og måske vildest: Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, der mildt sagt ikke er den store klimatosse, vil gå efter, at hans land stopper al ulovlig skovhugst i 2030 og bliver CO2-neutralt i 2050 (Reuters).

  • Man kan sige to sande ting om de her nyheder. Det er et virkelig stort skridt. Og der er virkelig mange flere skridt, der er brug for at blive taget, hvis vi vil begrænse opvarmningen af kloden til 1,5 eller 2 grader (Simon Evans/Carbon Brief).

  • Mens USA er på diplomatisk kant med både Kina og Rusland, så sker der noget magisk: De samarbejder på klimaområdet. På Joe Bidens todages klimatopmøde, der slutter i dag, kan man se, at det nytter noget, når USA går forrest. Og det giver fornyet håb på klimafronten, lyder det fra Zetlands klimaskribent Thomas Hebsgaard (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Indien oplever lige nu pandemiens mest dramatiske dage. Den seneste uge er der blevet registreret omkring 1,6 millioner nye tilfælde af coronavirus, og fredag blev der registreret over 2.000 nye dødsfald. Hospitaler landet over er ved at løbe tør for ilt (The Guardian).

Der er lidt mere stille på østfronten. I Ukraine har der været reel frygt for, at Ruslands præsident Putin gik med tanker om en invasion. Men her torsdag skruede Rusland stille og roligt ned for mængden af soldater og aktivitet ved den ukrainske grænse (The Moscow Times).

Aleksej Navalnyj har afsluttet sin sultestrejke. Den russiske oppositionspolitiker har siddet fængslet og har sultestrejket i protest mod forholdene. I dag fredag stod der så det her på hans Instagram-profil: “Læger, jeg stoler på, har sagt, at vi har opnået nok til, at jeg nu kan slutte min sultestrejke.”

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Fortidspolitik. Anders Langballe var i årevis manden, der stod forrest i pressekorpset, når tv-signalet tunede ind på Christiansborg. Men den måde, han kørte sit liv og sin journalistik på, var tæt på at koste ham livet. Nu tænker han tilbage. Og over, om det kan gøres på en bedre måde.

Fremtidspolitik. EU vil være det første sted i verden, der laver lovgivning om fremtiden for kunstig intelligens. Og lige nu er tanken at redde samfundets svageste fra overvågning og profilering.

Favoritjournalistik. Hver fredag udvælger Zetlands skribenter deres yndlingsjournalistik fra andre medier. Og lad mig bare lige sige, at det denne gang blandt andet handler om en magisk skov, som dine tiptipoldeforældre samlede svampe i.


Merian Garde Gräs

Så blev det weekend på Helikopter-kontoret. Og vi har den her sang på hjernen – vurdér selv, om det er godt eller skidt ... Vi har forresten fredagsquiz med Christian Schmidt i dag kl. 17.00 - Zetlandklubbens svar på Søren Kaster - kom med ved at trykke her.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært