Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 7. juni 2021

Ræset mod bunden kan være fortid. Verden gør sig klar til lidt af en skatterevolution

I årevis har vi talt om, hvordan multinationale virksomheder kunne slippe for at betale skat ved at flytte rundt mellem lande, der konkurrerede om at have den laveste selskabsskat. Men nu er syv af verdens vigtigste lande blevet enige om en minimumsgrænse, der skal stoppe det, de kalder “ræset mod bunden”. Det er lidt af en revolution, siger dagens gæst, skatteforsker Rasmus Corlin Christensen.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her kommer ugens første Helikopter. Det handler om skat.

Dagens citat

“Vi kastede vores dåsemad hen til dem, og fortsatte vores jagt på fascisterne”

Den sidste soldat, der var med til at befri fangerne fra koncentrationslejren Auschwitz, er død. David Dushman var soldat i Den Røde Hær og væltede hegnet til dødslejren med en tank i januar 1945. Han blev 98.


Dagens store historie

Foto: Steve Reigate / AFP / Ritzau Scanpix

G7-lande enige om minimum for selskabsskat

  • Syv af verdens rigeste og mest indflydelsesrige lande er blevet enige om en aftale, der skal få multinationale virksomheder til at betale noget mere i skat.

  • Det er de såkaldte G7-lande: Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA, der tilsammen udgør en ret anseelig del af verdens økonomi (BBC).

  • På et topmøde i weekenden, blev finansministrene enige om at indføre en minimumsgrænse for, hvor meget virksomheder skal betale i selskabsskat. Den skal være på 15 procent, og den skal forhindre, at lande konkurrerer med hinanden om at nedsætte skatten for at lokke investeringer til. En konkurrence, som kaldes “ræset mod bunden” (CNBC).

  • Samtidig skal multinationale virksomheder betale mere skat i ikke bare de lande, hvor de bor, men også i de øvrige lande, hvor de driver forretning. Noget, der især ventes at ramme giganter som Amazon og Facebook.

  • Aftalen er faldet på plads efter flere års forhandlinger, og landene bag mener, at den kan forandre forholdet mellem virksomheder og stater i verden grundlæggende (The New York Times).

  • Det var lige præcis problemerne med multinationale virksomheder og deres manglende skattebetaling, der fik Rasmus Corlin Christensen, der er postdoc ved CBS, til at interessere sig for skatteret i første omgang. I dag fortæller han om, hvorfor dagens aftale er lidt af en revolution (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Merkels CDU blev størst i vigtig delstat. Til september skal tyskerne til parlamentsvalg, og derfor har der været en ekstremt stor spænding om, hvem der løb af med sejren, da der var delstatsvalg i Sachsen-Anhalt søndag. Her var højrefløjspartiet Alternative für Deutschland spået at blive det største parti, men sådan gik det ikke. Kansler Angela Merkels kristendemokratiske parti, CDU, blev derimod markant større end ventet. Og det har givet partiets kandidat til kanslerposten i hele landet, Armin Laschet, fornyet håb (Deutsche Welle).

Brostrøm overvejer lidt mindre brug af mundbind. Sundhedsstyrelsens direktør mener, at tiden er inde til at tale om lidt mindre brug af mundbind. Årsagen er, at der er godt styr på coronapandemien i Danmark. “Det gør, at det er relevant at diskutere, om man kan skrue en smule ned på restriktioner, brug af mundbind og coronapas i forskellige sammenhænge,” siger Brostrøm ifølge TV 2.

Politiet kendte til serieafpresser, mens han afpressede. En i dag 22-årig mand har igennem tre år afpresset 169 piger med en alder ned til 11 år til blandt andet at sende seksuelle og fornedrende billeder. Manden blev i 2019 anholdt, men allerede et år forinden var politiet bekendt med mandens identitet. I den mellemliggende periode nåede manden at afpresse 134 piger og kvinder, og det har fået justitsministeren til at kræve en redegørelse fra politiet (DR).

Illustration: Martynas Auž for Zetland

Dagens Zetland-historier

Skil byer og biler ad(?) I en provinsby i Belgien, der er lidt større end Aalborg, har de gentænkt hele måden at have trafik i byen på. Det betyder mindre plads til biler og mere plads til alt muligt andet. Det kan være en løsning på det stigende antal biler, vi har i de største byer i Danmark, skriver Thomas Hebsgaard.

Skil videnskab og politik ad. Zetland har taget en snak med folketingsmedlem fra Liberal Alliance Henrik Dahl. Han er uddannet sociolog og har fungeret som videnskabsmand. Vel at mærke før han gik ind i politik. Det skal nemlig skilles ad, mener han. “Essensen af videnskab er at finde ud af, hvordan verden er. Og essensen af politik er at finde ud af, hvordan verden bør være,” siger Henrik Dahl til Peter Trads.


Jakob Skaaning

Så kom vi i gang med endnu en uge! Tak, fordi du var med os, tøv ikke et sekund med at sende forslag til [email protected].

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært