For to år siden brugte jeg en hel dag af min sommerferie på at græde. Vi taler hulkende, hikstende gråd med tårer, der bare ikke lod sig holde tilbage. Jeg græd over mennesker, jeg aldrig havde mødt, fordi de aldrig havde eksisteret, men deres skæbne greb mig så voldsomt om hjertet, at jeg simpelthen ikke kunne stoppe. Det var så grelt, at jeg var nødt til at gemme mig på et soveværelse i vores sommerhus. Både fordi jeg ikke ville gøre min familie nervøs, og fordi jeg havde en vild trang til at være alene med kilden til al den gråd: romanen Tæskeholdet banker på af den amerikanske forfatter Jennifer Egan.
Det var nemlig den gode gråd. Over den gode, nej, fremragende bog. En mosaik af menneskeliv, af længsler, bristede drømme, smukke minder og svimlende kig ind i fremtiden. En fortælling af den slags, der åbner et nyt kammer i din sjæl, og som aldrig forlader dig igen. Lige nu, mens jeg skriver de her ord, er jeg helt ærligt på nippet til at begynde at tude igen. (Behøver jeg at sige, at jeg virkelig kan anbefale den?).
Hver sommer håber jeg på at finde sådan en bog. En, der kan sende mig steder hen, jeg aldrig har været før, og som jeg iler tilbage til, når sommeraftenen bliver til nat, bålet er brændt ud, børnene er lagt i seng, og feriefreden sænker sig. Hvis du også er på udkig efter sådan en bog, er du kommet til det rette sted. Også selv om din idé om en forrygende læseoplevelse ikke indebærer en flod af tårer, men trækker mere i retning af spænding, sjov, fantastiske verdener eller nye indsigter.
Det her er Zetlands 2021-liste over aldeles læseværdige sommerbøger, anbefalet af en række gode Zetland-medlemmer plus mine læseglade kolleger herinde. Jeg håber, du finder lige den titel, der skal med i din ferietaske. (Og det er naturligvis også tilladt at gemme dem til en regnvåd efterårsdag).
PS. Der er plads til mange flere bøger i bidragssektionen, så udvid endelig biblioteket med din anbefaling.

En gentleman i Moskva af Amor Towles
Jakob Kamp, Zetland-medlem: Den her bog er forrygende – af flere årsager. Karaktererne er fantastiske. (Hovedpersonen er en russisk greve, som idømmes livslang husarrest på loftet af Hotel Metropol i Moskva for at skrive et digt). Sproget er levende. Og så foregår historien parallelt med udviklingen i Rusland fra 1920′erne og frem, det vil sige i årene efter Den Russiske Revolution. (I lydversionen af artiklen snakker jeg og Jakob mere om den russiske greve – og om at læse til søs.)
Morgenstjernen af Karl Ove Knausgård
Ane Kollerup, Zetland-medlem: Det er længe siden, jeg har læst en bog, der var så spændende som Knausgårds Morgenstjernen – og vildt uhyggelig! Den er meget anderledes end hans selvbiografiske og essayistiske bøger, selv om det filosofisk fabulerende går igen i denne roman. Det er en rigtig page-turner, men hvis man har tendens til at blive mørkeræd, skal man måske ikke tage den med på telttur i ødemarken eller alene i sommerhus. Jeg har selv lige været hos boghandleren og købe Samlede værker af Lydia Sandgren, som kommer til at ligge øverst i min sommerferiebogbunke (som altid er alt for optimistisk).
Korrektioner af Jonathan Franzen
Thomas Aagaard, vært på Zetlands Morgenoverblik: Korrektioner er historien om en gennemsnitlig hvid middelklassefamilie i USA’s Midtvest; om at stræbe efter alt andet end det ordinære, man kommer fra; om at have det hele og stadig ulykkeligt halse efter den amerikanske drøm. Og så er den enormt sjov! Da jeg læste den, boede jeg i Beirut, og det var en så kvælende hed sommer, at det ikke nyttede at tage nogen steder hen, før solen var gået ned. Og da var det for sent. Jeg havde travlt med at læse.
Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Vuong
Mette Kjøller, Zetland-medlem: Jeg vil virkelig anbefale denne roman af den unge vietnamesisk-amerikanske forfatter Ocean Vuong. Sproget er utroligt rigt, mættet, fortættet af metaforer. Hovedpersonen er drengen Lille Hund, hvis liv giver indblik i en fejlbarlig kærlighed mellem mor og søn, og hans coming of age kanaliserer os ind i en verden af transnational identitetssøgen. Fortællerens orientering mod eget køn og hans voldsomme, rå forelskelse fører os ind i et USA, hvor race, klasse og seksuel orientering er medskabende for Lille Hunds identitet.
Samtaler med venner af Sally Rooney
Jesper Olsen, Zetland-redaktør: Den 30-årige irer Sally Rooneys bøger – debuten Samtaler med venner og den lige så fremragende opfølger Normale mennesker – er med deres Instagram-æstetiske omslag blevet en slags statussymboler for hipsterlæseren. Det har ført til et vist backlash blandt bogparnasset. Men selv om Sally Rooney skriver litteratur til tiden, skriver hun også tidløs litteratur om komplekse karakterer med mudrede relationer i en ren og skarp prosa. Perfekt sommerlæsning.
Entreprenørstaten af Sigge Winther Nielsen
Janus Hendrichsen, Zetland-medlem: Entreprenørstaten tager fat på et emne, som trænger til behandling: Hvad skal moderne politik levere løsninger på og hvordan? Sigge har taget fat i relevante aktører, og om hans løsninger er brugbare, er jeg spændt på at læse om. Moderne politikere bør overveje, hvordan de kan bidrage til at modvirke de tendenser, som vi ser med politikerlede og en søgen mod alternative fakta. Jeg vil også anbefale Jesper Tynells Mørkelygten. Den tager nemlig fat på en lukkethedskultur, der er med til at styrke følelsen af, at borgerne ikke kan få indsigt i de politiske processer og grundlaget for de beslutninger, der tages.

Is-slottet af Tarjei Vesaas
Torben Sangild, kulturskribent på Zetland: En rystende smuk, men enkel og letlæst bog for voksne om to piger på omkring 12 år og en masse is, helt perfekt i sommervarmen. Hver sætning er som en perfekt krystal, og sjældent har nogen skildret tween-sindet så præcist på grænsen mellem naivitet og viden, mellem barndom og ungdom. En af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst.
Nakanos genbrugsbutik af Hiromi Kawakami
Aja Brinch, Zetland-medlem: Nakanos genbrugsbutik handler om fire mennesker i en, ja, genbrugsbutik. Den har en helt vidunderlig stemning. Beskrivelsen af de forskellige personers udfordringer med kærligheden er både meget nøgtern og har samtidig en følsomhed, som er meget fin. Der er en melankolsk undertone i bogen, som giver bogen en vis alvor, selv om den også indeholder en masse humor.
Anna Karenina af Lev Tolstoj
Peter Emil Poulsen, Zetland-medlem (som selv skal læse Marcel Prousts På sporet af den tabte tid denne sommer): En fantastisk bog. Underholdende, spændende og i en sådan grad medrivende, at jeg ringede til min kæreste, da jeg var færdig, og var i oprør over, hvordan den sluttede, jeg havde tårer i øjnene. Den handler om skæbnen og de valg, vi tager, og ikke mindst konsekvensen af dem. Samtidig er det en indføring i en tid, som havde et glamourøst skær over sig. Og så ligger der en samfundskritik af selvsamme overklasse. Jeg vil også lige nævne Trolddomsbjerget af Thomas Mann. Da jeg var færdig med den, tænkte jeg først ‘var det bare det?’, men pludselig begyndte den at dukke op i min bevidsthed i alle mulige situationer. Det er livets trummerum, det er vores opfattelse af tid, det er, hvordan livet i høj grad består mest af almindelig hverdagsting. Og så handler den også om lungesygdom, hvilket er ret aktuelt.
Giovannis værelse af James Baldwin
Theis Ehler Molin, corona-med-mere-skribent på Zetland: I sommer lå jeg en nat under en presenning og blev holdt vågen af myg, der summede rundt i mine ører og i mit ansigt. Jeg stod op, satte mig ned til havet – og læste Giovannis værelse. Og sikke en oplevelse! Det er historien om en forelskelse, der – præcis som sommeren – sætter tiden i stå. Om verden, der før eller siden presser sig på og får boblen til at briste. Og om at gøre det, der er forventet af én – i stedet for faktisk at elske den, man elsker.
Månesten af Sjón
Alexandra Freltoft, Zetland-medlem (med forkærlighed for små, kompakte bøger, man lige kan putte i tasken): Vi følger en ung dreng i Reykjavik, der kæmper med at finde sig til rette i livet og sin seksualitet. Den foregår i 1918, så hele kulissen er et kæmpe vulkanudbrud og den spanske syge, der slår 50 procent af Islands befolkning ihjel. Men de hændelser forbliver et bagtæppe, for som vi ved, fortsætter livet med hverdag og forelskelser på trods af en pandemi (I lydversionen fortæller Alexandra mere om, hvordan det var pludselige at se virkeligheden og litteraturen glide sammen i en bog fra 2013). Og så også lige Meter i sekundet af Stine Pilgaard. Jeg græd af grin hele vejen igennem vores hovedpersons forsøg på at falde til og blive voksen i Vestjylland med en skrigende baby, et evighedsprojekt af et kørekort og en utroligt morsom brevkasse.
Walden af Henry David Thoreau
Frederik Kulager, Zetlands techskribent (og papir-skeptiker): Jeg har senest hørt Walden på lydbog, det var fedt.

Bliv hvis du kan, rejs hvis du må af Helga Flatland
Else Korsbæk, Zetland-medlem: Jeg er optaget af den nye norske skønlitteratur og især at læse den på originalsproget (den norske titel er Bli hvis du kan, reis hvis du må). Norsk er bestemt ikke svært at læse, og det giver lige det ekstra tvist. Helga Flatlands overbevisende debut med trilogien Bli hvis du kan, fordelt på én eller tre bøger afhængigt af udgivelsen, handler om de forskellige synsvinkler på en udløsende katastrofe i en lille bygd. Og så er Morten A. Strøksnes’ Havbogen (på norsk: Havboka) en roligt fabulerende fortælling i rækken af bøger fra forfattere, som har naturen som hovedperson i romanen. Her handler det om forsøget på at fange en grønlandshaj ved Lofoten.
Fionavar-gobelinen (1-3) af Guy Gavriel Kay
Nina Hansen, Zetland-medlem: Fionavar-gobelinen er en fantasy-trilogi, som blander gamle keltiske sagn med mere traditionelle fantasyelementer. Den minder om Tolkiens bøger, og så alligevel ikke. Og så har den et persongalleri, som man både holder af og frastødes af. Jeg vil også anbefale Colleen McCulloughs Damerne fra Missalonghi. Det er for mig en lidt overset perle af McCullough, som leger med, hvad der er virkelighed, og hvad der ikke er virkelighed. Og så er der bare meget humor i bogen.
Rejse til nattens ende af Louis-Ferdinand Céline
Jakob Skaaning, Zetlands europaskribent (med et udtalt eventyrer-gen): Min største læseoplevelse i nyere tid var Célines rablende vanvittige rejseroman. Vi følger antihelten Ferdinand Bardamus absurde og dybest set afskyvækkende oplevelser med menneskeheden gennem krig, kolonier og den spæde kapitalisme. Sprogligt skarpt som en kokkekniv og hylende morsomt.
Et åbent øjeblik af Pernille Ipsen
Mette Lindberg, Zetland-medlem: Pernille Ibsen har skrevet en fantastisk kollektiv biografi om sine syv mødre, der mødtes på den første Femølejr for 50 år siden. Efter den sommer startede de syv kvindehuset i Aabenraa, og dér opstod rødstrømpebevægelsen i Danmark. Og efter Pernille blev født, flyttede de syv kvinder sammen i et kollektiv. Pernille Ibsen er historiker, men hun er også datter. Hun fortæller i en personlig og meget indlevende stil om sine mødre, men hun får også de større perspektiver og strømninger i tiden flettet ind på smukkeste vis. Den er desuden fuld af billeder fra 1970’erne, af rødstrømper til hverdag, demo og fest.
Fuglene af Tarjei Vesaas
Liselotte Hjelmsted Bjerre-Nielsen, Zetland-medlem: Et lille mesterværk om det at have værdi som menneske og ikke mindst at have øje og øre for naturen og dens mange skabninger. Har læst den igen og igen. Man bliver med garanti opslugt af dette lille store univers, forfatteren fremmaner.
Hvis der skulle komme et menneske forbi, En dag vil vi grine af det og Man skulle nok have været der – trilogi af Thomas Korsgaard
Anne Damgaard Møller, Zetland-medlem: Jeg vil varmt anbefale Thomas Korsgaards trilogi. Det er en socialrealistisk mavepuster af dimensioner. Jeg er lamslået over, hvor godt han skildrer en families liv på bunden af det danske samfund. Meget nøgternt, ufordømmende og (utroligt nok) humoristisk beskriver hans scener, hvordan fattigdom ikke kun kan være økonomisk, men også kulturel og menneskelig og føre til desperation og svigt. Jeg er kæmpe fan!
1984 af George Orwell
Ditte Graversgaard Hansen, Zetland-medlem: Klassikeren 1984 er øjenåbnende og et must read. Den er ikke særlig lang, og der er både en samfundsmæssig del og en romantisk del, så der er noget for enhver smag. Den er derudover velskrevet og meget rammende i dens samfundskritik.
Vaniljehuset af Mich Vraa
Mads Ellegaard, Zetlands Helikopter-producer (og fynbo):En slægtsroman, der rammer den helt rigtige balance mellem nostalgi og store tanker om tilværelsen som menneske. Næsten endnu mere perfekt selskab i lydbogsudgaven indtalt af Paul Becker (+ den foregår delvist i Odense).
1913 af Florian Illies
Néné La Beet, Zetland-medlem (og i øvrigt kulturblogger på LaBeet.dk): En måned-for-måned-beskrivelse af året 1913 inden for kunsten og kulturen. Illies er tysk kunsthistoriker, så hovedvægten ligger på Tyskland, men han kommer vidt omkring. Denne tidsperiode var en af de mest frugtbare, rent kunstnerisk, i nyere europæisk historie, hvilket bliver overordentligt tydeligt, når det fremstilles med Illies’ elegante pen. Mød blandt andre Franz Kafka, Sigmund Freud, Thomas Mann, Pablo Picasso og kunstnerne fra Die Blaue Reiter i (næsten) levende live. Hvis man gerne vil have en tung letvægtsbog med i kufferten, er Herman Bangs Tine ikke til at komme uden om. Den er ganske kort, rammer ned i et af de største traumer i danmarkshistorien og er samtidig en smuk, smuk kærlighedsfortælling. Husk kleenex.

Det lykkelige Arabien af Thorkild Hansen
Andreas Thorsen, journalist på Zetland (og temmelig glad for historisk lekture): Jeg er for tiden faldet i en Thorkild Hansen-gryde. Han skrev i 1960′erne nogle fænomenale bøger om Danmarks historie, helt konkret om søfareren Jens Munk, om Carsten Niebuhrs ekspedition til det lykkelige Arabien og om slavehandlen i Ghana og på Dansk Vestindien. Alt er perfekt. Jeg anbefaler bogen Det lykkelige Arabien, fordi den rørte mig mest af det hele.
Jordens salt af Jeanine Cummins
Stine Bang Iversen, Zetland-medlem (og bibliotekar, hvis kuffert allerede bugner af bøger til ferien): Jordens salt er en virkelig spændende roman, der handler om Lydia og hendes søn, der må flygte igennem Mexico til USA, fordi de er jagtet af narkokartellet. Hendes mand var journalist, der skrev kritisk om narkokartellerne, og som bliver slået ihjel i første scene. En page-turner på bedste vis. (Stine anbefaler i øvrigt også En gentleman i Moskva, som Zetland-medlemmet Jakob Kamp også peger os i retning af. Alle i hendes læseklub var vilde med den).
Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof
Leif Bonderup, Zetland-medlem: Første bind i en planlagt romanserie om det dansk-norske traume omkring forliset af færgen Scandinavian Star. Romanen handler om et par, som snittede Scandinavian Star-ulykken på grund af tilfældigheder. Vi hører, hvordan de to mennesker nærmest tragisk har betydet meget for hinanden, uden de hver især forstår, at de har haft den rolle i den andens liv. Nordenhofs stil er som oftest konstaterende og nøgtern. Men i en helt vild passage om økonomien bag Scandinavian Star-ulykken skiftes der gear og genre, så stilen bliver både pseudo-naivistisk og harmfuld i et forsøg på at prikke hul på den sandsynlige svindel, der lå bag ulykken. Hele romanen er fantastisk – og den nævnte passage er alle pengene værd, endda tifold.
The Strange Bird af Jeff VanderMeer
Mikkel Holmgren, Zetland-medlem: The Strange Bird er en gribende, smuk og brutal novelle, der er svær at glemme. I hvert fald for mig. Den vil jeg genlæse i min ferie. (Jeff VanderMeers bøger hører til i den genre, som de amerikanske litterater kalder the new weird. En form for moderne science fiction, hvor det uforklarlige trænger sig ind mellem temaer som klimaforandringer, alternative virkeligheder og civilisationens sammenbrud. I lydversionen af artiklen fortæller Mikkel lidt mere om, hvad der gør VanderMeers bøger til noget særligt).
Et år med magisk tænkning af Joan Didion
Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland: Jeg er Joan Didion-fan, fordi … sådan må det bare være, selvsagt, få kan fange en tidsånd som hun, og så, med et smertefuldt brag, ramte den her bog verden for nogle år siden, hvor Didion med sin kølige dissektionskniv skar ind i sit eget hjerte og fortalte, hvordan sorgen over at miste først sin mand, så sin datter, ser ud. Jeg græd og tænkte, det er det her, litteratur kan, intet over, intet under.