Helikopter_

Torsdag 28. januar 2021

Hej


Her er torsdagens Helikopter. Det handler om nostalgi og om finans-oprør.

Reddit-brugere har hevet bukserne af flere kapitalfonde. Memes er blevet et våben i kampen om den globale økonomi

En gruppe på internetforummet Reddit har tilsyneladende slået flere store kapitalfonde på børsen. En ellers ret sløj butiks-aktie er lige nu centrum for en opsigtsvækkende kamp.

Dagens citat

“Det har hjulpet, at der er kommet penge til at ansætte nogle sygeplejersker”

Sundhedsvæsenet har i årevis kæmpet med mangel på sygeplejersker, men coronakrisen har tilsyneladende fået sygeplejersker, der ellers havde forladt faget, til at vende tilbage.

Dagens store historier

Foto: Frederic J. Brown / AFP / Ritzau Scanpix

GameStop

 • Der sker noget helt vildt på børsen. Aktien tilhørende butikskæden GameStop er gået amok og er mangedoblet i værdi over de seneste uger (Yahoo Finance).

 • GameStop er ellers et lidt støvet foretagende, der driver fysiske butikker med computerspil, der ofte ligger i storcentre. Ikke lige guf i en digital tid med hurtigt internet og coronarestriktioner oven i hatten (The New York Times).

 • Faktisk regnede flere kapitalfonde med, at GameStop-aktien stod lige over for at falde yderligere eller at gå helt konkurs. Og derfor havde de ved hjælp af shortselling satset på at tjene på GameStops nedtur.

 • Men det var der en gruppe hovedsagelig unge mænd på internetforummet Reddit, der ikke ville finde sig i. De besluttede sig for at købe en masse GameStop-aktier og dermed presse kursen op (The Guadian).

 • Og det er lykkedes over al forventning. De investorer, der havde satset på GameStops undergang, har mistet enorme summer på nørdernes hævn (CNBC).

 • Reddit-folkets krigserklæring mod Wall Street er en nostalgisk kærlighedserklæring til en elsket butikskæde. Men også et oprør, der udstiller, hvordan aktiemarkedet ikke altid har grund i virkeligheden (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Anthon Unger, Ritzau Scanpix

Corona i Danmark

 • Partilederne var torsdag indkaldt til møde om coronasituationen i Danmark. Det plejer at være et forvarsel om ændrede coronarestriktioner på vej. Torsdag aften er der indkaldt til pressemøde kl. 18.

 • Diskussionen går lige nu især på, om de mindste børn skal have lov at komme fysisk tilbage i skolen. Noget, som blandt andre skolelederne nu opfordrer til (TV 2).

 • Det sker på baggrund af tal, som umiddelbart ser gode ud. Antallet af indlagte er faldet med 55, så der nu er 611 indlagte med corona (DR).

 • De nuværende restriktioner løber frem til den 7. februar, men sundhedsminister Magnus Heunicke har allerede udelukket en større genåbning på den dato (Børsen).

 • Frygten er fortsat, at den britiske coronavariant skal sprede sig eksplosivt, når vi når ind i februar.

 • Vaccinationerne sker nemlig langsommere end planlagt i de her uger på grund af manglende leverancer. Og det fik også Sundhedsstyrelsen til at udskyde den dato, hvor alle ventes vaccineret, med en uge, så vi nu når ind i juli måned (Berlingske).

 • Der er tilsyneladende nogle danske unge, der ikke gider vente på, at coronarestriktionerne hæves. I hvert fald klager borgmesteren i den østrigske by Sankt Anton, som er et populært skisportssted, over, at danske unge rejser til byen for at stå på ski, selv om man ikke må (DR).

Det skal du også vide

Nattog på vej gennem Danmark. Hvis alt går vel, vil man fra august 2022 kunne sætte sig ind i et nattog, når man vil fra Danmark og ned i Europa. Det er den svenske regering, der vil indkøbe nattog, og transportministeren vil med et bredt flertal ændre loven, så det bliver muligt for de svenske nattog at gøre holdt i Danmark (Transportministeriet).

Polen har gennemført de facto-abortforbud. Fra onsdag i næste uge vil polske kvinder kun kunne få en abort, hvis de har været offer for voldtægt eller incest, eller graviditeten truer kvindens liv. Afgørelsen har ført til store demonstrationer i Polen siden oktober (BBC).

Ny #MeToo-bølge i Frankrig. Mange franske incestofre deler i de her dage deres historier om overgreb under hashtagget #MeTooInceste. Det er et opgør med en seksualmoral med rod i 1960’erne, der i mange tilfælde så stort på seksuelle overgreb på børn (Information).

Collage: Mikkel Bøgild Jacobsen, Zetland

Dagens Zetland-historier

Fremtiden med corona? Nye mutationer giver os et glimt af, hvad vi kan forvente. Vi slipper nok aldrig af med corona, men vi kan lære at leve med det, skriver Theis Ehler Molin.

Kæmpelån. Regeringen låner penge som deltagerne i Luksusfælden. Men det er faktisk det, topøkonomer over hele verden anbefaler, skriver Andrea Dragsdahl.


Det var alt, hvad vi havde til jer i denne torsdags-Helikopter. Lad mig lige høre nogle bud på, hvilke danske selskaber med en nostalgisk fortid I kunne være interesserede i at give en tur i kurs-raketten.

Jakob Skaaning

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært