Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Oscar Raagevang er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Onsdag 11. maj 2022

Undskyld, vi amputerede dit ben. Midtjyske patienter holder vejret, mens de venter på et særligt brev

Noget tyder på, at der har været lidt for travlt på de karkirurgiske afdelinger i Region Midtjylland. Og det har kostet flere patienter deres ben. Det viser sig nemlig, at op mod 47 årlige benamputationer kunne have været undgået. Amputationsforeningens formand, der selv mangler et ben, er i dagens Helikopter.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Dagens Helikopter handler lidt om Vild med dans.

Dagens store historie

Foto: Danilo Krstanovic/Reuters/Ritzau Scanpix

Amputeret ved en fejl?

Lige nu sidder der mennesker rundtomkring i Midtjylland og venter ængsteligt på posten. Får de brev, kan det nemlig betyde, at de er blandt den gruppe, som har fået amputeret et ben, som kunne have været reddet.

“Det her er en skandale!”

Så kontant falder ordene fra Marianne Palm. Hun er stifter af Amputationsforeningen, og hun har travlt i de her dage. Siden det kom frem, at Region Midtjylland i en periode på fem år har foretaget markant færre operationer, som kan forebygge benamputationer – og samtidig har amputeret klart flere ben end i de andre jyske regioner – har Mariannes telefon kimet.

“Folk er i chok. De tænker, om deres amputation kunne have været undgået, eller om de måske kunne have beholdt deres ben fire år endnu,” fortæller hun.

Marianne er selv lårbensamputeret efter en trafikulykke, og hun ved derfor, hvor voldsomt et indgreb det er at få fjernet sit ben. Patienterne, som lige nu venter på svar på, om deres ben kunne have været reddet, tilhører en anden gruppe. Mange af dem har lidt af forsnævringer i blodårerne til benene – en sygdom, som kan give nedsat blodomløb. I værste fald kan det betyde, at patienten får koldbrand, og det kan være dødeligt.

Op mod 47 mennesker om året har de seneste fem år fået fjernet et ben, som kunne have været reddet, havde patienterne fået foretaget for eksempel en ballonudvidelse af blodåren det sted, den var forsnævret.

Og hvorfor har de så ikke det? Regionsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau nævner blandt andet, at der har været for lille kapacitet på området. Der har simpelthen ikke været ansat nok læger med speciale i karkirurgi i Aarhus og Viborg.

Det skal der nu rettes op på, lyder det. Imens vil Marianne Palm hjælpe de mennesker, som sidder tilbage med kun et enkelt ben, hvor der kunne have været to. Hun og Amputationsforeningen kan blandt andet hjælpe dem med adgang til advokater, så de kan søge erstatning. Og hvad kan så kompensere for et manglende ben?

"Vi snakker om rigtig mange penge, som kan bruges til at købe de hjælpemidler, de har brug for, og så de kan rejse på den ferie, de aldrig fik med familien," lyder det.

Den første patient har faktisk søgt om erstatning. Patienterstatningen oplyser til DR, at de forventer op mod 500 sager fra patienter og pårørende, og at de potentielle erstatninger vil være på mindst 100.000 kroner.

I dagens Helikopter fortæller Marianne Palm om det at miste sit ene ben – og komme videre derfra. Så vi kan anbefale, at du også lytter til historien.

Det skal du også vide

Flere russiske guvernører siger op. I løbet af blot fem timer har hele fem russiske guvernører enten meldt deres afsked eller meddelt, at de ikke vil genopstille til posten som guvernør. Det har sat gang i spekulationerne og kan tolkes på flere måder: som en koordineret protest mod invasionen af Ukraine, eller at guvernørerne er blevet presset til at gå af, af den politiske top i landet. Eller simpelthen, at det skal ses som udtryk for, at guvernørerne forlader den synkende skude (Jyllands Posten).

Bilister sænker farten. Måske har du bemærket en lille, subtil forandring, når du kører på motorvejene. Bilerne kører en smule langsommere, end de plejer. Der bliver gennemsnitligt kørt 2,6 kilometer i timen langsommere end normalt. Og selv om det ikke lyder af meget, er det faktisk et ret markant fald, vurderer en afdelingsleder i Vejdirektoratet, der samtidig forklarer, at bilisternes ændrede adfærd skyldes, at der kan spares en del på den historisk dyre benzin ved at lette foden en smule fra speederen (TV 2).

Ukrainsk flagtilladelse forlænges. Helt indtil den 1. september i år vil du kunne støde på ukrainske flag, når bevæger dig rundt i det danske land. Og det er helt lovligt. Justitsministeriet skriver i dag i en pressemeddelelse, at de har forlænget tilladelsen til at hejse det ukrainske flag. Normalt er det ikke tilladt at flage med andre nationalflag end det danske, men den 2. marts besluttede de danske myndigheder at give tilladelse til at hejse det ukrainske flag som udtryk for Danmarks støtte til Ukraine. Det skal lige nævnes, at der er undtagelser fra denne regel – du må nemlig gerne flage med det grønlandske, det færøske og de nordiske landes flag samt FN- og EU-flaget (Kristeligt Dagblad).

Dagens tal

38.000 kroner

Det kan blive den samlede ekstraudgift for en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn med de seneste prisstigninger ifølge en forbrugerøkonom, som Politiken har talt med (Politiken).


Illustration: Javier Muñoz for Zetland

Dagens Zetland-historier

Utopia 2050. Hvad nu, hvis fremtiden er grøn og lys, og den grønne omstilling rent faktisk lykkes? Det er det optimistiske udgangspunkt for en ny serie af Zetlands klimaskribent Thomas Hebsgaard.

Sofistikeret mobning. Glem alt om bank og buksevand. På folkeskolerne har mobningen taget mere sofistikerede former.


Merian Garde Gräs

Det var alt for i dag.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært