Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Onsdag 24. november 2021

Skatteministeriet får (igen) kritik. Det udfordrer tilliden til velfærdssamfundet

Statsrevisorerne har i dag rejst en skarp kritik af Skatteministeriet. Den er gal med ejendomsvurderingssystemet – igen. Og selv om det lyder abstrakt, er det i virkeligheden meget konkret: Hvor meget betaler boligejere i ejendomsskat, og er det beregnet korrekt. Og når det ikke er, kan det så gøre noget grundlæggende ved vores tillid til både skattesystemet og velfærdssamfundet?

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Det er blevet onsdag. I dag handler det om vores tillid til skattesystemet.

Dagens citat

“De kan gøre, hvad de vil, uden at være ansvarlige”

Sådan siger anklager Jon Lauritzen i dag, efter at han og de andre advokater i rigsretten mod Inger Støjberg har fremlagt deres argumentation. Det står klart, at anklagerne mener, at Inger Støjberg skal kendes skyldig, for ellers mener de, at ministre fremadrettet kan gøre, hvad de vil, uden at stå til ansvar (Politiken).


Dagens store historie

Foto: Torben Klint, Ritzau Scanpix

Ny kritik af Skatteministeriet

  • I dag onsdag fremlagde statsrevisorerne en kras kritik af Skatteministeriet. Det drejer sig (igen) om skattemyndighedernes store problemer med at udvikle et system, der kan beregne ejendomsskatten for alle boligejere i Danmark (Finans).
  • Konkret viser en beretning fra Rigsrevisionen – en uafhængig institution under Folketinget, der står for den parlamentariske kontrol – at Skatteministeriet ikke har styr på økonomien, tidsplanen og risici for udviklingen af ministeriets kommende ejendomsvurderingssystem (TV 2).
  • Nogle af udfordringerne bunder i it-problemer. I den forbindelse har Zetland beskrevet, hvor svært det er at gøre politiske visioner og juridiske paragraffer til logiske regler i et it-system (Zetland).
  • De første 50.000 fik deres nye ejendomsvurderinger i år, men resten forventes på nuværende tidspunkt klar i 2024. Hvis altså ikke det bliver udskudt, som det også har været gjort før. Siden 2013 er ejendomsvurderingerne nemlig blevet udskudt seks gange (Altinget).
  • ... Blandt andet af den grund er kritikken af Skatteministeriet ikke ny, men den tager til i styrke. Og selv om ejendomsvurderinger lyder som en abstrakt størrelse, er det en af de mest konkrete skatter for boligejere.
  • Boligejer eller ej, så er (stort set) alle påvirket af de her ejendomsvurderinger. For når skattebetalinger er forkerte over så lang tid, risikerer vi at miste tilliden til skattesystemet. Og på det står tilliden til velfærdssamfundet (Helikopter).

Det skal du også vide

NASA vil slå asteroide ud af kurs. For cirka 66 millioner år siden udryddede en kæmpe asteroide nærmest alt liv på jorden. Og det vil vi gerne undgå sker igen. Derfor har den amerikanske rumfartsorganisation NASA i dag begyndt en mission, hvor de skal teste, om man kan ændre en asteroides kurs ved at sende en rumsonde ind i den. Den asteroide, man forsøger at ramme, er ikke en trussel. Dog vil en kæmpe asteroide komme igen – der går cirka 100 millioner år imellem – men dem har NASA heldigvis et godt øje på (DR).

Sverige får deres første kvindelige statsminister. I august gik den daværende statsminister Stefan Löfven af, fordi der ikke længere var tillid til ham. Socialdemokratiet indstillede derefter den tidligere finansminister, Magdalena Andersson, til posten. I mandags skulle den svenske rigsdag så stemme om, hvorvidt Magdalena Andersson skulle være statsminister. Her fik hun ikke flertal. men i dag fik hun den nødvendige opbakning fra Vänsterpartiet og bliver dermed Sveriges nye statsminister (TV 2).

Det bliver dyrere og dyrere at leve. Og det gælder især i USA, hvor de i oktober måned har oplevet den største inflation siden 1991. Men det gælder også i flere andre lande som Storbritannien, Kina og Tyskland – og også i Danmark. Det betyder, at priserne generelt bliver højere. Grunden til, at det sker, er en kombination af rigtig mange ting. Men en af de ting, der har betydning, er, at virksomheder har svært ved at få dele til deres produkter, og dét, kombineret med en højere efterspørgsel, påvirker priserne (The Guardian).

Nye restriktioner er (måske) på vej. Kort efter at vi udkommer med Helikopteren, holder regeringen pressemøde. Og det lyder til, at nye restriktioner er på vej. Det holder vi naturligvis øje med her på Helikopteren (Politiken).

Foto: Amos Chapple / Shutterstock / Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

En underdog-klub. Det kan man kalde FC Sheriff Tiraspol. Men ikke desto mindre vandt de over storklubben Real Madrid. Og alle i fodboldverdenen var overraskede. Jakob Skaaning fortæller her, hvad historien bag klubben i virkeligheden handler om.

Google glemmer aldrig. Og derfor er Google en form for virtuel straffeattest uden udløbsdato. Det vil en dansk sygeplejerske ændre på, for på Google glemmes hendes fortid ikke. Frederik Kulager forklarer, hvad retten til at blive glemt kan få af konsekvenser.


Fie Dandanell

Tak, fordi du var med os!

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært