Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 17. februar 2022

Nu har EU mulighed for at lukke for pengestrømmen til Ungarn og Polen. Men gør de så det?

Hvis et EU-land ikke lever op til EU’s regler eller forbryder sig mod retsstatens principper, har Europa-Kommissionen nu EU-Domstolens ord for, at de kan tilbageholde en enorm nævefuld euro, indtil landet kommer på bedre tanker. Det blev klart, da EU-domstolen kom med en iøjnefaldende afgørelse onsdag. Men kommer det så til at blive brugt? Det holder alle – også Polen og Ungarn – øje med lige nu.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Så er det blevet torsdag. Dagens Helikopter handler om, at EU nu kan indefryse EU-midler.

Dagens tal

28.000

Så mange saudiarabiske kvinder har ansøgt de 30 opslåede stillinger som lokomotivfører. Det er første gang, at sådanne stillinger bliver adviseret til kvinder, og det har altså fået ansøgningerne til at vælte ind hos Saudi-Arabiens svar på DSB (BBC).


Dagens store historie

Foto: Attila Kisbenedek/AFP/Ritzau Scanpix

Der er en ny sherif i byen

  • EU-Domstolen har netop truffet en afgørelse, der kan få stor betydning for Europa. Afgørelsen betyder, at Europa-Kommissionen nu har mulighed for at indefryse medlemslandenes EU-midler. En sådan økonomisk sanktion kan bruges, hvis et medlemsland ikke opfylder de krav, der stilles fra EU’s side. Det gælder alt fra miljøkrav til manglende retssikkerhed i et givent land (The New York Times).
  • I 2004 blev EU udvidet mod øst. Ti nye lande blev indlemmet. Siden har der været meget kritik og diskussion af flere af de nye lande. Især Polen og Ungarn har fået kritik for manglende retssikkerhed, mangel på kontrol med korruption og en dårlig indstilling over for LGBT+-personer. I det hele taget har man diskuteret, om de to lande var for langt fra EU’s kerneværdier (Berlingske).
  • Europa-Kommissionen har ad flere omgange prøvet isen på det her område. Men det er aldrig lykkedes at komme i mål, fordi Polen og Ungarn har modsat sig – de har krævet, at muligheden for indefrysning af EU-midler skulle finkæmmes juridisk – og derfor er det tidligere endt i en juridisk hårdknude. Altså lige indtil nu, hvor EU-Domstolen så har godkendt den her sanktionsmulighed.
  • Afgørelsen kan få stor betydning både nu og fremover. I Ungarn står et valg for døren. Den siddende præsident Viktor Orbán er en presset mand. Det er ikke utænkeligt, at afgørelsen kommer til at have betydning for hans chancer. Spørgsmålet er, om Europa-Kommissionen kommer til at tage det her nye værktøj i brug, eller om det mest er et afskrækningsmiddel. Forhåbningen er i hvert fald, at den her afgørelse kan give et skub til lande som Ungarn og Polen, så de retter op på de forhold, de er blevet kritiseret for – om ikke andet kan det tvinge dem til at punge ud, hvis de ikke retter ind (Helikopter).

Det skal du også vide

Spionchefen er blevet løsladt. Det kom uventet, men Østre landsret har netop afgjort, at Forsvarets Efterretningstjenestes chef Lars Findsen, ikke længere skal sidde varetægtsfængslet. Det er vigtigt at slå fast, at det her ikke er en frifindelse. Landsretten skriver, at der stadig er begrundet mistanke om, at han har overtrådt loven. Selve sagen er også omgærdet af mystik, og vi ved faktisk stadig ikke, hvad det præcist handler om. Sagen bliver nemlig ført bag lukkede døre, og det er derfor stadig en hemmelighed, hvad det er for nogle oplysninger, Findsen er beskyldt for at lække. Nu hvor Lars Findsen er på fri fod, bliver det meget spændende at se, hvad hans næste træk er, og hvad han vil fortælle. Og hvad han overhovedet fortælle om sagen? I kan roligt regne med, at vi følger op på den her sag i Helikopteren (Berlingske).

Frankrig trækker sig også fra Mali. Siden 2014 har Danmark sammen med en lang række vestlige lande haft tropper udsendt til Sahel-regionen i det vestlige Afrika. Målet har været at bekæmpe voksende islamistiske terrorbevægelser i området. Danmark har for nylig trukket sig fra området efter ønske fra regeringen i Mali. Mali samarbejder i stedet med den private russiske hær Wagner-gruppen. I 2020 blev den maliske regering kuppet af landets militær. Siden er også forholdet til Frankrig langsomt smuldret. Frankrig, der har stået i spidsen for den europæiske mission i området, flytter derfor deres tropper til nabolandet Niger, og om Danmark følger den samme rute, er stadig et ubesvaret spørgsmål (BBC).

Rusland bygger bro. Og det er altså ikke i overført betydning. På satellitbilleder kan man se, at en ny bro er dukket op ved floden Pripjat seks kilometer fra den ukrainske grænse. Og det får Natos mistanke om en kommende invasion til at blusse op. Samtidig er en børnehave i det østlige Ukraine angiveligt blevet ramt af en granat, affyret af de russisksindede separatister. Rusland afviser fortsat beskyldningerne fra Vesten og fastholder, at de er ved at hive tropper væk fra grænsen, men at det godt kan tage tid. Det blev så endnu en dag med en opdatering om udviklingen i Ukraine. Vi håber på redaktionen, at det snart er forbi (TV 2).

Illustration: Christoph Sarow for Zetland

Dagens Zetland-historier

Bla bla bla. Du kan ævle, sludre og plapre dig til en forfremmelse. Forskningen siger nemlig, at dem, der taler mest, er dem, der bliver ledere. Det bliver kaldt plapre-hypotesen, og den kan du høre Zetland-journalist Andreas Thorsen snakke løs om her.

Er kineserne ved at blive grønne? Noget tyder på det. I hvert fald præsterede de at tilkoble lige så mange havvindmøller på blot én dag, som vi i Danmark har bygget over 30 år. Thomas Hebsgaard tager temperaturen på riget i midten, der bliver en meget afgørende spiller i den globale klimakamp.


Fie Dandanell

Det var alt, hvad vi havde til dig i dag. Den her nyhed om Lars Findsens varetægtsfængsling kom lige før deadline. Men vi er med det samme gået i gang med at finde ud af, hvordan vi skal dække det. Jeg lover, at der kommer noget hurtigst muligt.

Vi ses i morgen.

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært