Helikopter_

Mandag 22. juli 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler om at gøre gengæld.

Hvorfor Iran kaprede et britisk tankskib i fredags

Iranske soldater kaprede fredag et britisk tankskib i Hormuzstrædet og skrev dermed endnu et kapitel til den komplekse historie, der er Mellemøsten lige nu. Helikopteren opruller den store sammenhæng. Vært: Andreas Thorsen. Gæst: Johannes Riber, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

17 min

Dagens citat

"Hun vendte sig lige om, og åh Gud, hun har et menneskeansigt, katteører (...) Hvad er hun? Er jeg skæv? Er hun skæv? Er dette den endelige glitch i The Matrix, der indvarsler dommedag?"

Traileren til Cats, filmversionen af musicalen om talende katte, som salig T.S. Eliot skrev forlægget til, er netop blevet offentliggjort. Det gik ikke vildt godt (The Atlantic).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Moderne pirater

Fredag opbragte Irans flåde et britisk tankskib i internationalt farvand i Hormuzstrædet.

Opbringelsen er ulovlig ifølge international ret, men den skete ifølge Iran som gengældelse for, at briterne 4. juli opbragte et iransk skib i Gibraltar-strædet (The Guardian).

Den spanske udenrigsminister har sagt, at det var amerikanerne, der bad briterne om at stoppe det iranske skib, som efter sigende var på vej med olie til Syriens diktator, Bashar al-Assad (The New York Times).

Den diplomatiske krise taler ind i en eskalerende konflikt i Den Persiske Golf, hvor både amerikanske og iranske droner er blevet skudt ned. I juni var amerikanske bombefly allerede på vej mod Iran, da præsident Trump kaldte dem tilbage (CNN).

I det helt store perspektiv handler de to opbringninger om den stedfortræderkrig, som Iran ligger i med amerikanernes allierede i Mellemøsten, Saudi-Arabien (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Alle (i hvert fald næsten) bulgarere hacket

Fem millioner bulgarerers personlige oplysninger blev i sidste uge stjålet fra Bulgariens skattesystem. Det er næsten alle bulgarere, der findes, for der findes syv millioner i alt.

En tyveårig mand er blevet anholdt. Han hackede sig blandt andet frem til bankudtog, skattepapirer, sundhedsforsikringer og lån (CNN).

I 2017 påviste den samme mand store huller i sikkerheden hos det bulgarske undervisningsministerium og blev lidt af en berømthed. Han forklarede da, at han blot udførte sin borgerpligt (The Guardian).

Hacket bliver set som endnu en grund til brat opvågnen for myndigheder, som gemmer på befolkningers data, men som kritiseres for ikke at passe godt nok på dem. Med sidste års GDPR-direktiv forsøgte EU at sætte strengere regler op for, hvad man må have liggende om andre (DR).

Det skal du også vide

Milliarder mere på medicin. De danske hospitaler brugte sidste år 9,2 milliarder kroner på medicin, hvilket er 3,6 milliarder mere end for ti år siden. Det presser personalet og plejen, lyder bekymringen (DR).

Absolut flertal til Folkets Tjener. Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskijs parti, der nærmest ikke har nogen kandidater med nogen som helst politisk erfaring, ser ud til at have vundet en massiv sejr ved landets parlamentsvalg (The Guardian).

Boris eller Hunt? Afstemningen om, hvem der skal være de konservative i Storbritanniens næste formand og dermed landets næste premierminister, sluttede i går. Resultatet skulle gerne blive offentliggjort i morgen (The Telegraph).

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard for Zetland

#Metoo. Vi står i dag i et landskab af nye gråzoner og ny intens bevågenhed på mødet mellem mennesker. Sara Alfort har mødt fem unge mænd, der fortæller om det nye møde. Dette er første del af serien, hvor vi møder Otto på 21 år fra København.

Hvis du har råd og dødsforagt. For 50 år siden satte mennesket sine fødder på Månen, men derefter skete der ... ingenting. Indtil nu. Rumturismen er lige straks ready for liftoff, og du kan komme med.


Det var det. I dag læste jeg, at hver tredje dansker ikke må have shorts på, når de er på arbejde. I sidste uge havde jeg badebukser på hver dag, men alle mine chefer var jo så også på ferie, så ... Ja. Nogle af dem er tilbage nu. Lad os se, hvad der sker i morgen.

Andreas Thorsen

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: