Vores medlemmer foretrækker at lytte
“”
—
Derfor skal du læse denne artikel
Vi ser så meget video på YouTube, at det svarer til, at alle klodens mennesker i gennemsnit ser 8,4 minutters YouTube-video hver dag. Det betyder, at tv, som vi – eller de fleste af os – kender det, er under enorm udvikling. Her er fire tal, der viser YouTubes indflydelse på vores medieforbrug.
Jeg ser YouTube-videoer hver dag. Det er ikke katte, der er åndssvage på hjemmevideo. (Okay, det er det nogle gange). Men videoer om mad, biler, teknologi og samfund fra de YouTube-kanaler, jeg abonnerer på, som hver dag uploader nye videoer om præcis dét.
Videoerne er virkelig godt tv – også langt bedre end det, jeg får i den traditionelle tv-pakke, jeg er vokset op med.
Den her video, eksempelvis, er produceret af Vox. Med sine 3,1 millioner abonnenter har Vox bevist, at YouTube også kan være stedet, man finder videoer af høj kvalitet – og efterspørgslen er der: Vox’ videoer er blevet set 685 millioner gange siden 2014.
Men egentlig behøver jeg ikke forsvare YouTube.
YouTube er verdens ubestridt største videoplatform. I USA når YouTube hver dag flere 18-34-årige, end de traditionelle tv-stationer gør, og i Danmark besøger 75 procent af de 8-12-årige dagligt YouTube ifølge Gallup. Men også de lidt ældre streamer med: Målt på tidsforbrug er YouTube og Netflix de to største ‘tv-kanaler’ i Danmark blandt 15-29-årige ifølge DR.
På YouTube er videoerne produceret og lagt op af brugerne selv. Det har affødt en hel ny kendisgenre: YouTube-stjernen. Felix Kjellberg, en 28-årige svensker, er den største og tjente sidste år anslået 95 millioner kroner. Det er muligt fordi 58 millioner mennesker – næsten hele Italiens befolkning – følger hans YouTube-kanal PewDiePie, hvor han spiller computerspil. Siden 2010 har Kjellbergs videoer været afspillet 16,4 milliarder gange.
Men når man når ud til så mange, følger også et ansvar. Det måtte YouTube sande i sidste uge, efter at en britisk mand opdagede, at falske udgaver af den populære tegnefilm Gurli Gris florerede på platformen. I en af videoerne, der er blevet kritiseret i The Guardian, får Gurli hevet en tand ud, mens lyden af et vrælende barn afspilles i baggrunden. Det er, kan du forestille dig, smertefuldt at se på. James Bridle, som han hedder, skrev på blogmediet Medium:
“Vi taler her om, at små børn – nærmest fra fødslen – bevidst bliver udsat for traumatiserende videoer via netværk, der er yderst sårbare for netop denne form for misbrug.”
Sårbarheden skyldes, at videoer som Gurli Gris tilsat barnegråd stortrives på YouTube: Når du har set en video færdig, afspilles automatisk den næste video baseret på, hvad du tidligere har set. Har du set Gurli Gris én gang? Her er ti, nej 20 videoer mere med Gurli Gris. Bare slå autoplay-funktionen til. Det er YouTubes vinderopskrift: Man fastholder seerne med mere af det samme, mens Google, der ejer YouTube, tjener styrtende på annoncer.
Milliardforretningen afhænger på den måde af, at vi ser video, rigtig meget video. Uanset, lader det til, hvad indholdet af de videoer så er. Men hvor stort er YouTube egentlig, og hvad har det af betydning for farvefjernsynets fremtid? Her er fire illustrative tal.
1.000.000.000
timers video bliver set på YouTube hver dag.
Tidligere i år kunne YouTube fejre en milepæl: Hver dag bliver der på verdensplan set mere end en milliard timers video på YouTube.
Det svarer til, at alle klodens mennesker ser 8,4 minutters video hver dag. (Det skal her siges, at det ‘kun’ er en tredjedel af verdens internetbrugere – godt en milliard mennesker – der er på YouTube månedligt). Hvis en milliard timer er for abstrakt et tal, så tænk på det sådan: Hvis du alene skulle se den ene milliard timers YouTube-video, vi ser hver dag, ville det tage dig 100.000 år.
Milepælen rykker YouTube meget tæt på at overgå det antal timer, som amerikanerne dagligt ser tv. Det er meget imponerende, eftersom YouTube er et 12 år gammelt foretagende. Platformen gik online i 2005 – året, hvor danskernes yndlingsbil, Peugeot 307, selvantændte, og Tyskland valgte en kvindelig fysiker som kansler.
Her kan du se den første video, der blev lagt på YouTube. (Denne me er 26-årige Jawed Karim, en af YouTubes grundlæggere).
Skruer vi tiden fem år frem til 2010, får vi et bedre perspektiv på YouTubes ufattelige vækst.
Dengang var det kæmpestort, at der på ét minut blev uploadet 24 timers video. Det svarede til ét døgns videooptagelser i minuttet, og i et blogindlæg lød det fra YouTube: “Hvad er det næste? 30 timer? 36 timer?” Prøv med 400 timer ifølge tal fra 2017. Det er 17 døgn i minuttet, eller hvad der svarer til 67 års video i døgnet.
478 milliarder
kroner er YouTube anslået til at være værd.
Kun ét år efter YouTube gik online, bød Google, eller Alphabet Inc., som selskabet i dag hedder, sig til. YouTubes tre grundlæggere, Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim, gik med til at sælge. Købspris dengang? 10 milliarder kroner. Købspris i dag? 478 milliarder kroner.
I alt fald er det den anerkendte tech-analytiker, amerikaneren Victor Anthonys, bedste bud, ifølge CNBC. Tidligere har analytikere gættet på omtrent det samme. Til sammenligning gør det YouTube fem gange så meget værd som Twitter. Men det forbliver ved gætteri, fordi YouTube er ejet af Google. Til gengæld ved vi, at Google har en markedsværdi på 4,5 billioner kroner (en billion er 1.000 milliarder), så uanset hvad YouTube faktisk er værd, er det nok sikkert at sige, at det er et tal med mange nuller.
Vi ved nemlig også fra Googles halvårsregnskab i sommer, at annoncer på YouTube er en af de indtægtskilder, der stiger i øjeblikket og dermed sikrer, at selskabet fastholder sin astronomisk høje værdi (på gode aktiedage den næsthøjeste i verden efter Apple). Vi ved ikke, hvor meget Google tjener på YouTube-annoncer, men vi ved, at Google sidste år omsatte for godt 570 milliarder kroner. Langt størstedelen af de penge er tjent på annoncer.
1,3 milliarder
afspilninger har sangen ‘Despacito’ på YouTube.
Now watch me yuuuuuuu. Hvis du er under 30 år, kan du måske huske den amerikanske rapper Soulja Boys Crank Dat (Jeg kan, indrømmet, stadig trinene til dansen). I 2010 var Crank Dat den mest sete musikvideo med 720 millioner afspilninger.
Spring i tid til 2017, og sommerens hit Despacito af Luis Fonsi er ikke bare den mest sete musikvideo, men den mest sete video nogensinde på YouTube med 4,3 milliarder afspilninger.
Det var også i 2010, at Lady Gaga som den første musiker kunne sige, at hendes musikvideoer var blev vist én milliard gange på YouTube. Det var kæmpestort. Året forinden – i 2009 – havde en ung Justin Bieber lige fået sin egen YouTube-kanal. Hans musikvideoer skulle siden blive set 16,4 milliarder gange. Det gør canadiske Bieber til den mest afspillede musiker på YouTube.
Men selv Bieber må se sig slået af kanalen T-Series. Det er den YouTube-kanal med flest afspilninger nogensinde, hvilket er – og hold nu fast – 26 milliarder afspilninger. Aldrig hørt om den? Måske fordi T-Series gør sig eksklusivt i indisk musik. (400 millioner indere besøger hver måned YouTube).
Egentlig var YouTube aldrig tiltænkt musik.
Idéen opstod, fordi grundlæggerne manglede et sted at se en video af Justin Timberlake, der under en liveoptræden kommer til at blotte Janet Jacksons ene bryst. I dag dominerer YouTube musik: 55 procent af al musikstreaming er video, og af de 55 procent sidder YouTube på 46 procent ifølge interesseorganisationen IFPI.
Det vil sige, at knap halvdelen af al on demand musikstreaming foregår på YouTube. De resterende procenter deles mellem Spotify, Pandora, Soundcloud, Apple Music og lignende tjenester (farvel for evigt, MTV).
15 minutter
faldt forbruget af traditionelt tv i Danmark sidste år.
Hvordan ser fremtiden så ud for det gode, gamle flow-tv? Tja, overvej det her: Det er bare fem år siden, at Netflix var ukendt for de fleste. I dag har en tredjedel af alle husstande i Danmark abonnement på Netflix. Derudover abonnerer stadig flere på HBO Nordic, Viaplay, C More og så videre.
Streaming æder af den tid, vi før brugte på at se flow-tv. Ifølge DR’s årlige medierapport faldt forbruget af traditionelt tv med dagligt 15 minutter i 2016 til to timer og 36 minutter. For de 15-29-årige faldt det med over en fjerdedel. Kigger vi mod USA, ser man det samme:
Her er tidsforbruget foran tv’et for første gang faldet til under fire timer ifølge analysebureauet eMarketer. Samtidig vil andelen af cord-cutters og cord-nevers– personer over 18 år, der opsiger deres traditionelle kabelpakke eller simpelthen aldrig kommer til at betale for én – i år vokse til 57 millioner amerikanere ud af en voksen population på 250 millioner. I 2021 vil det gælde 81 millioner amerikanere.
Konsekvensen er, at færre kaster penge efter tv-reklamer. I USA er det et marked på 450 milliarder kroner – og det er de penge, som YouTube, Apple, Disney, Hulu, Netflix, HBO, Amazon og alle de andre on demand streamingtjenester har øjnene på. YouTube forsøger sig med YouTube Red, hvor man for 10 dollars om måneden kan se videoer uden annoncer samt YouTubes egenproducerede tv-serier. Eller du kan helt undlade at betale og se serierne med annoncer. YouTube tjener penge alligevel.
Men slaget om fremtidens tv er langtfra afgjort. Netflix’ film- og seriebudget vil næste år være 38 milliarder kroner, Amazons vil være 28 milliarder, og Apple har ansat Sony Pictures’ tidligere tv-direktør, mens Disney har sagt, at man fra næste år kun vil kunne se deres animationsfilm ét sted: på deres streamingtjeneste. Alt kan, altså, ske.