Helikopter_

Tirsdag 15. oktober 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver ungt.

Fortnite, verdens største computerspil, gik i sort. Og mindede os alle sammen om dets magt

Dagens nyhedspodcast handler om, hvad Fortnite kan – og hvordan det forsøger at forandre både den digitale og den virkelige verden. Vært: Mads Olrik. Gæster: Rune Kristian Lundedal Nielsen, spilforsker. Og Julian, Fortnite-indbygger.

20 min

Dagens citat

“Euroen kan aldrig blive rullet tilbage”

Det siger, af alle mennesker, italienske Matteo Salvini fra det mildt sagt EU-skeptiske parti Lega. Over hele Europa har EU-skeptikere droppet idéen om at få deres lande ud af de europæiske samarbejder (Reuters).

Dagens store historier

Foto: Screendump, Epic Games

Fortnite

  • Det er verdens største computerspil med 250 millioner spillere. Og søndag aften gik det i sort.

  • Det var (selvfølgelig) planlagt. I en episk sekvens med millioner af seere blev hele Fortnite-verdenen og alle spillere suget ind i et sort hul, der kun efterlod en lille glødende ring (YouTube).

  • Eventen er en påmindelse om, hvad det er, Fortnite kan. Spillet har revolutioneret måden, man overhovedet kan fortælle historier på (The Guardian).

  • I processen er spillet blevet en vigtig social platform. 11-årige Julian fortalte i dagens nyhedspodcast om, hvordan han bruger spillet til at hænge ud med sine venner i København, Viborg og Madrid.

  • Derfor er det samtidig en påmindelse om, at vi har udliciteret ret meget af vores sociale rum til store globale virksomheder (DR).

  • ... Og de virksomheder har endnu større ambitioner. I dagens nyhedspodcast kiggede vi derfor også på, hvordan firmaet bag Fortnite forsøger at skabe en The Matrix-agtig digital verden, hvor vi kan leve store dele af vores liv (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Aref Tammawi / AFP / Ritzau Scanpix

Fra Syrien til Danmark

Tyrkiets invasion i Syrien, USA’s tilbagetrækning og de effekter, det har sat i gang, bliver ved med at få konsekvenser. Her er dagens overblik:

Der er nye udviklinger på landjorden i Syrien. Den syriske regeringshær er tilsyneladende gået i direkte kamp med de tyrkisk-støttede tropper. Kampene foregår blandt andet i grænsebyerne Ras al-Ayn og Manbij. Russisk militærpoliti forsøger at holde parterne fra hinanden (Al Jazeera).

Vesten forsøger spædt at dæmme op for udviklingen. EU’s udenrigsministre beder Tyrkiet stoppe aktionen og indstiller al våbeneksport til landet. USA’s præsident Trump truer med sanktioner. Intet tyder på, at de to ting har nogen effekt på landjorden (Politico).

... Og i Danmark er der sat gang i hastelovgivning. Regeringen er nervøs over, at danske statsborgere, der har kæmpet i Syrien, kommer hjem. Derfor vil regeringen give udlændingeminister Mattias Tesfaye beføjelser til at kigge på hver enkelt mistænkte fremmedkrigers sag og, hvis muligt, egenhændigt fratage personen statsborgerskab. Det er, mildt sagt, et kontroversielt forslag (Jyllands-Posten/$).

Det skal du også vide

EU er blevet enige om nye fiskekvoter. Formålet er blandt andet at redde torsken i Nordsøen. Derfor bliver kvoten sænket. Det har vakt vrede både i fiskeriet, der frygter for deres indtjening, og hos naturorganisationer, der mener, kvoterne skal endnu længere ned (DR).

Facebooks drømme om at lave en ny valuta smuldrer. Facebook står i spidsen for projektet Libra, der skal skabe en ny, global kryptovaluta. Men de seneste dage er virkelig mange vigtige samarbejdspartnere faldet fra, blandt andet Visa og PayPal, og projektet ser mere og mere umuligt ud (Version2).

Frankrig blokerer for EU-udvidelser. Flere lande på Balkan, blandt andet Albanien, er mere eller mindre blevet lovet optagelse i EU. Men Frankrig frygter, at udvidelsen kan destabilisere EU. Kritikere frygter, at hvis EU render fra sine løfter til landene, kan det i stedet destabilisere Balkan (EUobserver).

Dagens Zetland-historier

Collage: Kasper Løftgaard for Zetland

Håndbog. USA er (som altid, føles det som) i gang med den næste præsidentvalgkamp. Her får du overblikket over de 12 kandidater, der lige nu kæmper mod hinanden om at blive Demokraternes modkandidat til Trump.

Lommebog. Zetland har gang i en serie om simple løsninger på nogle store problemer. I dag handler det om en lille, sort lommebog, opfundet af en dansker, der redder nybagte mødres liv i Afrika.


Det var tirsdag. Jeg har lige så svært ved at forstå Fortnite som magtstrukturerne i Mellemøsten, så tak til Julian for at hjælpe i dag.

I øvrigt: Jeg (Mads Olrik) tager lige et par dages efterårsferie, så resten af ugen er det Andreas Thorsen, der styrer Helikopteren. Skriv til mig, hvis han ikke gør det ordentligt, så kommer jeg efter ham. Vi ses.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: