Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Tirsdag 23. november 2021

Arlas CO2-neutrale mælk bliver beskyldt for greenwashing. Men kan vi overhovedet forbruge klimaneutralt?

Arla er røget i vælten for at sælge en CO2-neutral mælk og beskyldes for greenwashing – ligesom virksomheder før dem er blevet. Men problemet er, at vi overhovedet forestiller os, at vores forbrug kan være decideret klimaneutralt, siger dagens Helikopter-gæst. Men hvad pokker gør vi så som forbrugere? Det er der også et bud på.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Det er tirsdag. I dag handler din Helikopter om greenwashing.

Dagens citat

“Nej, selvfølgelig skal jeg ikke redegøre for, hvordan jeg passer mit arbejde som statsminister”

I dag forklarede statsminister Mette Frederiksen (S), hvorfor regeringen ventede til efter kommunalvalget med at åbne konvolutten med svaret på politiets arbejde med genskabelsen af de slettede sms’er. Hun var optaget af andre ting, siger hun, men hvad vil hun ikke redegøre for (Politiken).


Dagens store historie

Foto: Andrew Kelly / Reuters / Ritzau Scanpix

Et klimaneutralt forbrug?

  • Mange virksomheder sælger deres produkter som CO2-neutrale eller klimavenlige. De er nemlig kompenseret med såkaldte klimakreditter. Senest er det Arlas CO2-neutrale mælk, der er kommet i vælten. For det ser ud til, at Arla ikke helt kan sige, at deres mælk er CO2-neutral, fordi virksomheden beskytter regnskoven – det siger i hvert fald de eksperter, Politiken har talt med (Politiken).
  • Arla har betalt for at beskytte skovområder i blandt andet Brasilien og Borneo. Men kritikken af det er, at områderne på satellitbilleder ikke ser ud til at være en forskel på, hvor meget skov der ryddes i de områder sammenlignet med de omkringliggende. Men Kristian Eriknauer, der er vicepræsident i afdelingen for bæredygtighed, forstår ikke helt den kritik, der bliver fremlagt i Politiken: “Jeg synes, vi har gjort en forskel for at redde den skov, der findes. Hvorvidt der så er sket afskovning et andet sted, det bliver lidt hypotetisk, og det er svært at forholde sig til. Men vi kan forholde os til, at projektet har bidraget til mindsket afskovning her,” siger han (Politiken).
  • Her kommer man ind til problemets kerne. Det handler nemlig om fænomenet greenwashing. Altså når virksomheder får noget til at se grønnere ud, end det egentlig er, og dermed giver et falsk indtryk af, at produktet er klimavenligt, selv om det blot er kompenseret gennem et andet grønt projekt.
  • Det problem vil man til livs politisk. Både SF og Enhedslisten har siden oktober fremlagt forslag til, hvordan man kan skærpe kontrollen med greenwashing. Konkret vil Enhedslisten bruge 66 millioner kroner på at styrke kontrollen og stille skrappere krav til dokumentation, når virksomheder markedsfører sig som klimavenlige, så Forbrugerombudsmanden har bedre mulighed for at føre kontrol (Børsen).
  • Det er ikke kun i fødevareindustrien, at der er fokus på såkaldt greenwashing. Finanstilsynet offentliggjorde tilbage i september måned, at de gik i gang med at ansætte op mod 30 mennesker til at kontrollere greenwashing i den finansielle sektor. Til sammenligning har tilsynet 21 mennesker til at kontrollere hvidvask (Finans).
  • Det taler vi med Jens Friis Lund om i dagens Helikopter. Han er professor på Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, og for ham ligger en del af problemet i den forestilling, at man tror, at man kan gøre forbrug decideret klimaneutralt. Men hvad gør vi så? (Helikopter).

Det skal du også vide

Principiel retssag om statsborgerskab begyndte i dag. Det er en kvinde, der stadig er i al-Roj-lejren i Syrien, som sagsøger staten. I 2019 fik hun frataget sit danske statsborgerskab uden en retssag. Det var altså en administrativ fratagelse. Det kunne ministeriet gøre, fordi en lov gjorde det muligt, hvis personer handlede imod danske interesser. Men den afgørelse er hun ikke enig i, og derfor sagsøger hun. I dag var første dag i retssagen, der er principiel og den første af sin slags og derfor kan få betydning for de fem andre, der på samme vis har sagsøgt staten (DR).

Alle danskere bør forlade Etiopien. Det opfordrer Udenrigsministeriet til i dag. Det sker, fordi sikkerhedssituationen i landet er blevet betydeligt værre de sidste par dage. I et år har landet været præget af alvorlige borgerkrige, og lige nu udvikler situationen sig rigtig hurtigt. Det kan føre til, at landets lufthavne lukker ned, og af den grund bør alle ifølge Udenrigsministeriet forlade landet (Berlingske).
Vi lavede en Helikopter omkring situationen i Etiopien i sidste uge. Hvis du vil vide mere om, hvad der sker og hvorfor, kan du finde den her.

Hjemmetest kan være på vej. I hvert fald hvis det står til professor og overlæge Lars Østergaard. Han og fire andre kolleger har undersøgt, hvorvidt hjemmetest kan fungere i praksis. Og de foreløbige resultater ser gode ud. Tages hjemmetestene i brug, kan det muligvis afhjælpe de lange køer, der lige nu er til teststederne, og være med til at stoppe smittespredningen, fordi flere lader sig teste. Og Statens Serum Institut er ikke afvisende over for idéen (TV 2).

Illustration: Ibrahim Rayintakath for Zetland

Dagens Zetland-historie

En epidemi af udbrændthed. Den har skjult sig bag den altoverskyggende coronapandemi. Men ikke desto mindre er mange alvorligt påvirket af den – over hele verden. Flere af Zetlands medlemmer vil bare gerne være glade igen. Hvordan bliver vi det?


Fie Dandanell

Jens Friis Lund har sagt ja til at kigge forbi bidragssporet og svare på spørgsmål, hvis sådan nogle skulle være opstået undervejs. Så skriv endelig herunder, hvis du har spørgsmål til dagens gæst.

Tak for i dag!

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært