Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Jan Birkemose er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Hvad gør du, når en despot sætter dit logo på sin kampvogn?

Du kigger på din art director

Foto: Nicolai Oreskov Westh, Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte


Forleden dag ringede en af mine venner til mig, Thomas Høgenhaven hedder han – han ville fortælle mig, at Zetland har et problem. Han havde snakket med en ukrainsk flygtning, sagde han, og under den samtale skulle de bruge hjælp fra Google Translate, og derfor havde Thomas hevet sin telefon frem og fundet ikonet for Google Translate, et ikon der på hans telefon ligger ved siden af knappen til hans Zetland-app.

Og så kan jeg se,” sagde Thomas, at hun bliver bleg og peger på det logo – et Z i en firkantet kasse. Og det tager noget tid for mig at finde ud af, hvad der egentlig foregår.”

Det, der foregik var, at Zetland-logoet på Thomas’ telefon lignede det Z, som i løbet af de seneste uger er blevet symbolet på Putins krig mod Ukraine. Det skræmte hende. Der har floreret masser af billeder af kampvogne, mandskabsvogne og lastbiler, som krydsede grænsen ind til Ukraine med et stort, hvidt Z på siden.

Thomas måtte sige til kvinden, at han ikke havde noget med Rusland at gøre og vise hende, at der bare var tale om en dansk avis. Efter vores snak sendte han mig et billede, han havde fundet på Twitter. På billedet var Nazi-Tysklands sorte hagekors sidestillet med det, der til forveksling lignede Zetlands logo. Et skarpt Z i en firkant. Det lignede så meget, at jeg næsten ikke kunne fatte det.

Det her, i øvrigt, er Zetland om Zetland, serien, hvor jeg sommetider fortæller om det, vi på Zetland går og arbejder med. Eller bøvler med. Og lad mig sige det, som det er: Det her er nok også den mindst vigtige historie om Putins krig, du kommer til at høre.

Men historien fylder en del på Zetland i de her dage, og selv om den bestemt ikke er vildt vigtig for andre end os, der arbejder her, rummer den alligevel en større historie om, at enhver krig også er en symbolkrig. Krige føres med våben, men de føres også med tegn og tolkninger. Med flag og farver. Med helte og skurke. Så hvad afgør, hvem der vinder symbolkrigen? Hvem der taber den?

DERES Her er den besked, jeg fik fra Thomas med dét, han havde fundet på Twitter. Og nej, symbolet til højre er IKKE vores logo.
VORES Her er til gengæld vores logo. Som det for eksempel ser ud på de to klistermærker, der hænger på glasdøren mellem redaktionen og frokoststuen.

Så lad mig tage jer med ind i den … bizarre udfordring, som Z’erne på Putins kampvogne har stillet os over for.

For to uger siden, i begyndelsen af marts, skrev Kaare Sørensen, der er redaktør på Zetland, en besked til vores direktør, Tav Klitgaard. Der stod: Okay, lidt skør tanke, men vil lige sige det højt: Rusland begynder i højere og højere grad at bruge Z som symbol på kampen mod Ukraine … Vi kan godt blive udfordret på det punkt.” Tav svarede, at fænomenet næppe var stort nok til, at vi skulle reagere, men snart blev han alligevel i tvivl og prikkede til vores art director Mikkel Bøgild Jacobsen.

Jeg var sådan: Det går væk, det er ikke noget problem’. Skæringspunktet i mit hoved var, at hvis det blev officielle symboler – brocher eller flag – så ville jeg bevæge mig over i den lejr, der hedder: Måske er der et problem,” fortalte Mikkel mig forleden.

Og det skæringspunkt kom, da Mikkel i sidste uge så en video fra det stadion, hvor Putin for nylig holdt en tale under ledsagelse af storladen musik og … brocher og flag med Z.

Men mange andre var ikke kommet frem til det samme som Mikkel. Vi har kun modtaget tre-fire mails fra jer, der spørger til vores brug af Z’et. Og da Mikkel i en note spurgte, om flere end os mente, vi havde et problem, var svaret nede i bidragssporet ret entydigt nej’. Ro på. I brugte Z før Putin,” skrev Mogens Slot Nielsen. Jeg ser ingen sammenhæng. Det er først efter at have læst artiklen, at jeg overhovedet skænker det en tanke,” skrev Peter Theill.

Sebastian Winther, vores digitale chef, befandt sig også først i den lejr. Som han formulerede det til mig:

Man skal passe på med for forkant at give det her symbol al den kraft, som vi lægger i hagekorset. Når vi har den her samtale, gør vi jo dét. Vi lægger magt i det symbol, som Putin går og drømmer om at puste op til noget helt vildt stort. Vi kunne jo også bare sige fis af. Det Z betyder ikke det, du gerne vil have, det betyder.”

Jeg havde det på samme måde. Jeg tænkte, at Putin ikke skal vinde nogen krige, heller ikke symbolkrigen. Bogstavet findes ikke engang i det kyrilliske alfabet, der tager det i stedet form som et tretal. Zelinskyj, Ukraines præsident, staves med Z. Z’et er Zorros. Og Zentropas og Zetlands. Det tilhører zoologiske haver over hele verden og hvem som helst, der har lyst til at bruge det. Z er et bogstav, en del af vores sprog, og det skal ingen despot gøre til sit.

Tilmed! Der er tilsyneladende ingen større idé med Putins brug af Z. Det er et tomt symbol uden betydning. Ligesom krigen er det meningsløst. Det er et tegn uden historie i denne sammenhæng, lige så dumt som Putins begrundelse for krig.

Så hvordan endte vi her? Z’et dukkede op første gang i denne sammenhæng på kampvognene i Ukraine, men der findes også kampvogne med O, X, A og V malet på siden. Den mest udbredte teori om Z’ets ophav er, at det står for zapad, der betyder vest’ – vest for den position, kampvognene plejede at have i Rusland.

I et opslag på Instagram har det russiske forsvarsministerium godt nok skrevet, at Z’et står for za pobedu, der betyder for sejr’, men det virker mere som en forklaring, der er kommet til senere hen, da det viste sig, at Z’et fangede an. I dag sælger det russiske stats-tv RT T-shirts med Z på. Russiske lejlighedskomplekser er prydet med store Z’er. En russisk gymnast har optrådt med et Z på sin dragt. I den sibiriske region, der kaldes Kuzbass, har guvernøren bestemt, at navnet fremover ikke skal staves med det kyrilliske tegn, der ligner et tretal, men med Z fra vores latinske alfabet i stedet. КуZбасс i stedet for Кузбасс.

Alt det så jeg og tænkte, at Z’et skal stadig være vores. Men så var det, jeg så det billede, som Thomas – min ven – sendte til mig på telefonen, billedet af hagekorset ved siden af … Zetlands logo eller det, der lignede.

Krige og konflikter er konkret død og ødelæggelse, men det er også fortællinger fra det øjeblik, vi bliver bekendt med dem. Fortællingerne hjælper os til at forstå, hvad der sker, til at skelne mellem godt og ondt. De hjælper også dem, der fører krig, og som skal fortælle deres folk og deres tropper, hvorfor de overhovedet kæmper. Og symboler, de er genvejen til fortællingernes kerne. De er den korteste, mest effektive måde at kommunikere på. Du hører hele historien i det øjeblik, du ser symbolet, det afmærker et territorium i det indre univers, lader det med betydning. Hagekorset fortalte borgerne i Hitlers Tyskland, hvem de var, og hvor de hørte til. Kommunismens hammer og segl hang på alle statslige bygninger i de tidligere sovjetstater og viste, at også denne plet på jorden var en del af systemet. Lige nu er Z’et sat på samme opgave i Putins krig, selv om det virker tilfældigt, som et underligt kaotisk stunt ligesom resten af krigen.

Men det virker. Lige nu er alverdens øjne rettet mod en krig og dens billeder, hvor Z’et står så centralt, at et symbol er født. Og har man først set det, kan man ikke ikke se det. Sebastian, den digitale chef her i butikken, sagde det sådan her til mig:

Problemet er, at når jeg har set det, kan jeg ikke lade være med at se det.”

Ved siden af ham sad Sofie Flagstad Hansen, det er hende, der blandt andet svarer på mails og opkald i vores support. Hun sagde, at hun havde taget skiftetøj med i en Zetland-mulepose samme morgen, men tjekket, at det ikke var en af de muleposer med det store Z i en kasse.

Fordi, hvad hvis der er nogen, der ikke kender mig og tænker, hende der er sindssyg!”

Hvilket bringer os tilbage til vores Z, Zetlands Z. Og den her ikke uvæsentlige krølle på historien: Vi har i snart et år arbejdet på en stor relancering af vores app og design. Det skal lanceres på næste fredag, 1. april. Vi får nye farver, ny skrifttype, nyt alt muligt og faktisk også et nyt logo. I den proces har vi tidligere overvejet at skifte Z’et helt ud, men vi endte alligevel med at gå med at give det gamle Z i kassen en flot makeover. Der ser fedt ud og er et virkelig godt logo, for når du ser det, har du allerede sagt halvdelen af vores navn i dit hoved. Zet. Skal det skiftes, skal Mikkel designe et nyt logo nu, det skal være færdigt senest tirsdag.

Forleden til et spontant logo-krisemøde midt i redaktionslokalet, foreslog Nicolai, vores marketingchef, at selv om vi besluttede at skifte logoet, behøvede det måske ikke være med lynets hast. Men Mikkel, der så mere og mere træt ud, sagde, at det gik ikke.

Jeg vil have det dårligt med at stå her på fredag og fortælle – hey, se hvad vi har lavet og konfetti og kæmpe stort Z.”

Og lige dér, med Mikkels bemærkning, var det svært at gå tilbage. Han ville føle sig komplet tonedøv, hvis han på fredag præsenterede redesignet af appen med et Z i en kasse. Sofie har lagt vores mulepose med det store Z i en kasse på hylden. Min ven Thomas kan ikke vise sin telefon med Zetlands app til en ukrainer. Måske er det kun ti procent – måske kun to procent – af danskerne, der forbinder et Z i en kasse med en grusom krig. Men vi gør det selv, og det betyder noget. Putin har vundet symbolkrigen. I hvert fald hvis man har et logo, der på nærmest absurd vis ligner hans.

Så derfor: nyt logo inden på fredag.

Vi så på Mikkel.

Man skal sgu også udfordre sig selv engang imellem, ikke?” sagde han.

Så hjælp Mikkel. Herunder ser du en masse screenshots af Mikkels skitser (og diverse kommentarer til dem), som han har postet på Slack, vores interne kommunikationsplatform. Du kan se både de fjollede, de grimme, dem, der er helt off, og dem, der faktisk kan noget. Z’et er væk i nogle af dem. I andre optræder det i en nyfortolkning, der ikke ligner noget fra en kampvogn. Sig, hvad du synes. Eller beskriv, hvad du ser for dit indre øje. Jeg ved, Mikkel vil sætte pris på det hele.