Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Theis Ehler Molin er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Fredag 23. november 2018

Hej,

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om det, der er på vej.


Amazon kommer! Lige om lidt. Danmarks butikker forbereder sig på en storm

I dagens nyhedspodcast kigger vi på, hvad der sker, når internetgiganten Amazon lancerer i Danmark. Og vi møder en mand, der har lært at ride på Amazon-bølgen med guldlaminerede sutsko på.


Vores medlemmer foretrækker at lytte


Dagens citat

“Timingen er den værste nogensinde”

Det siger chefen for firmaet Powerhosting, der sælger serverplads til mange internetbutikker. Et af de kabler, som firmaet sender sin trafik igennem, blev gravet over natten til i dag fredag – som altså er den dag på året, hvor internetbutikkerne sælger allermest. Flere butikker gik i sort (TV 2).


Foto: Ritzau Scanpix

Amazon

  • I dag er det Black Friday, og alle danske butikker og webshops jubler. Men der lurer en fare ude i horisonten for detailbranchen. Dun dun duuuuuuun.

  • Faren hedder Amazon, et gigantisk amerikansk tech-firma, der har overtaget 50 procent af e-handelsmarkedet i blandt andet Tyskland. Alle regner med, at Amazon vil indtage Danmark lige om lidt (TV 2).

  • Amazons metode er at have et gigantisk udvalg og tilbyde virkelig billig fragt for eksempel, men firmaets store mål er at være forbrugernes go-to-sted på internettet, hvor vi køber vores varer, streamer musik og tv og lægger al vores data (Zetland).

  • Danske butikker har i årevis været i gang med at forberede sig på den kommende Amazon-storm. Supermarkedskæden COOP, for eksempel, vil lave sin egen pakkeservice for at kunne være klar til at konkurrere (Børsen/$).

  • I dagens anledning besøgte vi her på Helikopteren en mand, der har lært at surfe på Amazon-bølgen – men også er bange for at blive slugt (Zetlands nyhedspodcast).

Illustration: Maria Hessellund Utzon for Zetland

Klimakritik

Klimarådet har undersøgt den klimaindsats, som de danske politikere indtil videre er blevet enige om. Og hvis Klimarådet kunne råbe, så ville de gøre det.

Det store mål er, at Danmark skal være CO2-neutralt. I 1990 udledte Danmark cirka 80 millioner tons CO2 om året. I 2016 var det lige under 60 millioner tons, og planen er, at Danmark skal være helt CO2-neutralt i 2050 (Ingeniøren).

... Men vi er ret langt fra at være på rette vej. Danmark har forpligtet sig til at nå otte CO2-delmål allerede i 2030, men det politikerne indtil videre har besluttet, er ikke nok. Det store problem er, at vi ikke har ordentlige planer for at sænke CO2-udslippet for transportsektoren og for landbruget (Politiken).

Det betyder – surprise – at vi kun har fået endnu mere travlt. I forvejen var det et ret ambitiøst mål, at Danmark skal være CO2-neutralt i 2050, og hvis det skal nås, skal der vedtages mange gennemgribende reformer de kommende år (Altinget).

Det skal du også vide

Staten skal bruge tre-fire milliarder ekstra hvert år for at følge med de ældre. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil opretholde det nuværende velfærdsniveau for de ældre. Men fordi der bliver flere af dem, koster det hvert år mange flere penge – og allerede i næste valgperiode mangler der to milliarder (Jyllands-Posten).

Næste Brexit-knast: Gibraltar. Gibraltar-halvøen, der sidder fast på Spanien, er britisk territorium og ryger også med ud af EU, når Storbritannien gør. Spanien har truet med at blokere for Brexit-aftalen, medmindre de får en slags vetoret over, hvad der sker med halvøen (Politico).

Bornholmerfærgen har for mange søsyge. Molslinjen, der bestyrer færgerne mellem Ystad og Bornholm, er kontraktligt forpligtet på, at højst ti procent af passagererne bliver søsyge under en overfart. Det er så svært at overholde kontrakten, at selskabet må undersøge, hvordan man gør færgen mere stabil (DR).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Kasper Løftgaard for Zetland

Bikset 1. En dansk pølse har været fragtet verden rundt, mens den bliver produceret. Det lyder umiddelbart virkelig klimadumt. Men det er det ikke nødvendigvis.

Bikset 2. På Black Friday, denne helligdag for køb-og-smid-væk-kulturen, argumenterer klimaskribent Mads Nyvold for, at vi burde genlære kunsten at reparere ting. Det kan gøre en stor forskel.

Favoritten. I denne uge har Zetlands skribenter læst geniale historier i andre medier om, hvordan man laver en god joke, hvorfor der bliver dyrket mindre sex, og om en kvinde, der helbredte sig selv.


Mads Olrik

Således ugens nyheder. Nu skal du kun sove tre gange, før Helikopteren er tilbage. Medmindre du tager middagslure.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært