Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Onsdag 17. april 2019

Verdens skattesystem har brug for en overhaling. Og det har vækket en slumrende kæmpe

Dagens nyhedspodcast handler om, hvorfor det er så svært at inddrive skat fra multinationale selskaber. Og om en revolution i den måde, verdenssamfundet taler om at løse problemet på. Vært: Mads Olrik. Gæst: Rasmus Corlin Christensen, CBS.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler mest om de store linjer.

Dagens citat

“Rent principielt kan man sige, at volden har vundet”

Det siger jurist og Zetland-ven Jacob Mchangama om, at politiet har givet Rasmus Paludan forbud mod at demonstrere den kommende uge (Politiken).


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Skat

Mens de fleste danske medier – også os – har været optaget af Nørrebro-uroligheder og en brændende kirke, er der sket store ting på den internationale scene. De største spillere er begyndt at tale om at reformere det internationale skattesystem.

Baggrunden er, at de grundprincipper, der lige nu er fundamentet for det internationale skattesystem, er lavet før Anden Verdenskrig. Dengang gav det entydig mening, at firmaer skulle beskattes dér, hvor deres varer blev produceret (DR).

Problemet er, at verden har ændret sig. Når et firma for eksempel kun har digitale varer – ligesom Facebook – kan de flytte deres overskud hen til det land med den laveste skatteprocent. Ud over det har historierne om Panama Papers og skattely vist, at det globale skattesystem er fyldt med huller. Det koster staterne mange penge (The Washington Post).

Men er vi klar til radikale ændringer? Indtil nu er det mest små spillere og enkelte lande, der har talt om helt at ændre principperne for hele verdens skattesystem. Men nu er også store, konservative organisationer som Den Internationale Valutafond begyndt at spytte radikale idéer ud. Der er store ting og dilemmaer på vej (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Tak for denne gang, EU

  • Europa-Parlamentet er i gang med sin sidste samling før EU-valget i maj. Hvilket er en glimrende anledning til at kigge lidt tilbage – og lidt frem.

  • To store kriser kommer til at stå tilbage. 1: Brexit. Her lykkedes – på trods af virkelig stor usikkerhed – at holde EU-landene samlet, og EU er nærmest kommet stærkere ud af Brexit-krisen (Zetland).

  • Og 2: Flygtninge- og migrantkrisen i 2015. Krisen var tæt på at knække en af de vigtigste aftaler i Europa, Schengen-aftalen om åbne grænser. Og her fire år senere er det stadig ikke lykkedes at finde en ny migrantløsning, så EU er lige så sårbart som før (DR).

  • Når man kigger fremad, er det virkelig store spørgsmål, hvordan magten i Europa-Parlamentet og -Kommissionen kommer til at fordele sig. I de seneste valgperioder har store blokke i ro og mag fordelt magten imellem sig.

  • ... Men alle grupper og alliancer er under pres, og alt tyder på, at EU-valget kommer til at give et stort politisk opbrud. Kan EU også navigere i det? (Zetlands nyhedspodcast).

Det skal du også vide

En gennemsnitlig dansk familie er millionærer. Hvis man ser på alle værdier – pensionsopsparing, boligværdi og så videre – og trækker al gæld fra, så ejer den gennemsnitlige familie to millioner kroner. I Rudersdal Kommune, den rigeste, er tallet 6,19 millioner (Berlingske).

USA’s kongres forsøgte at stoppe krigen i Yemen. Både republikanere og demokrater stod bag en resolution om at stoppe USA’s støtte til især Saudi-Arabiens krigsindsats, der har kostet hundredvis af civile livet. Præsident Trump nedlagde veto mod beslutningen (CNN).

Et computerspil kan hjælpe med at genopbygge Notre Dame. Under udviklingen af spillet Assassin’s Creed Unity, der foregår i Paris, byggede spildesignere sten for sten en præcis digital model af kirken (80level.com).

Dagens Zetland-historier

Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Optur. En af tidens store problemer er, at vi lider af ‘skepticismesyge’. Det siger formanden for de danske spejdere. Og han mener også, han har en løsning.

Rundtur. Her på Zetland har vi forsøgt at gøre op med idéen om rød vs. blå blok og gentegne kortet over det politiske landskab. Sådan gjorde vi.


Mads Olrik

Således opløftet går vi på påskeferie med håbet om, at alle skruer heeeeeelt ned for blusset de kommende dage. Især de blus, der bliver til bål i gaderne. Vi ses.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært