“Hvad fanden skete der lige, hvad har jeg lavet, har jeg gjort noget forkert?” Mød de unge fyre, der blev mænd med #MeToo

UKLART"Jeg var meget i tvivl på vej hjem, hvad det var, jeg lavede. Det var det, hun havde lagt op til, men jeg var lidt i tvivl, om det var noget, jeg bildte mig ind," siger Otto. Alle fotos: Kasper Løftgaard for Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte

Zetlands medlemmer kan høre alle vores artikler som lyd - oplæst af skribenterne selv. De fleste foretrækker at lytte i vores app, hvor man får den bedste oplevelse. Men du er velkommen til at lytte med her.

Derfor skal du læse denne artikel

#Metoo-bevægelsen har formet et landskab af nye forventninger, nye gråzoner, ny intens bevågenhed og ændret den måde, unge mennesker møder hinanden på. Sara Alfort har mødt fem unge mænd, der fortæller om et møde mellem mennesker i de gråzoner, der opstår, når klokken er 4, promillen er høj, og insisteren er en del af forførelsen. Dette er første del af serien, hvor vi møder Otto på 21 år fra København.

VI LEVER I EN TID, hvor de første kys, den første gang, det første forhold ligger i et helt nyt landskab, der har taget form efter #MeToo-bevægelsen med nye forventninger, nye minefelter, ny intens bevågenhed. #MeToo-bevægelsen har væltet magtfulde mænd, der har overskredet andre menneskers grænser. Vi er opmærksomme på det, der krænker, på en helt ny måde.

Vi lever også i en tid, hvor det hele kan være lidt forvirrende, hvor det kan være svært at vide, hvor grænserne egentlig går, hvornår hun måske mente ja, hvornår hun faktisk mente nej, og hvornår hun ville ønske, at han ikke spurgte så meget. Hvad tør man? Hvad tør man helt sikkert ikke?

Den generation af børn og unge, der vokser op i dag, vokser op i en kultur, hvor vi sætter ord på det, der før lå mellem linjerne. Rigtig mange ord. I skolen undervises de i at mærke egne og andres grænser. De er opdraget til at sige fra, til at lytte og respektere og til ikke at finde sig i noget. De vokser op i et samfund, hvor vi forventer, at begge parter har givet deres samtykke, før de har sex.

Med til billedet hører også det her: De børn og unge, der er født efter 1995, er også en generation, der skiller sig markant ud fra tidligere generationer af unge. De drikker mindre, ryger mindre og er ældre, når de første gang har sex. I hånden har de altid deres mobil, de er mere på deres værelser, fester mindre og hænger langt mindre ud på gadehjørnerne. Til gengæld er de mere stressede, tager mere medicin og har oftere prøvet at få en depression.

Så det er en pligtopfyldende, fornuftig og måske også lidt sårbar generation, der træder ind i et nyt landskab af meninger, hyperfølsomhed og intenst offentligt fokus på det, der egentlig er ret privat.

Så … hvordan er det egentlig for disse unge mennesker? At stå der, hvor seksualitet og kærlighed for alvor begynder at fylde ens liv, og hvor det seneste møde med en særlig anden kan føles som det største, bedste, værste, mest pinlige af alt – lige indtil man møder den næste?

JEG HAR MØDT FEM UNGE mænd fra hele landet, der sætter ord på den rodede, forvirrende gråzone-dans, som sex, flirt og kærlighed også kan være. Deres historier fortæller ikke om drama, krænkelser eller grænseoverskridende adfærd. De fortæller om ganske almindelige møder mellem to unge mennesker. For det er jo dem, der er flest af. Og også der, i det helt almindelige møde, træder de unge rundt i et grænseland, der er vigtigt at tale om og give andre nuancer end sort og hvid.

For de fem unge mænd sætter ord på, hvordan man let kan fare vild i det land, når klokken er 4, når promillen er høj, eller når det at insistere er en del af forførelsen. De sætter ord på, hvad det vil sige at være maskulin i en tid med nye grænser, nye forventninger, nye minefelter.

Den første, vi skal møde, er Otto på 21 år. Han har lige fået fri fra sit job i et konferencecenter, han slukker sin cigaret og rækker mig hånden. Vi sætter os på en bænk i Søndermarken i København, og han fortæller:

VIL DU?"Da vi gik derfra, var jeg meget i tvivl, om hun ville sende mig hjem, eller om hun ville have mig med videre. Hun var meget svær at læse", fortæller Otto.

DEN FØRSTE GANG JEG VAR sammen med min kæreste, var jeg meget i tvivl. Det var den første aften, jeg mødte hende. Jeg havde lige fået fri fra mit arbejde nede på en bar, klokken var 4 om morgenen, hun var kommet forbi, og hun havde drukket rigtig meget.

Vi havde skrevet sammen på Tinder i et par uger, bare om, hvad laver du, og hvem er du, og hvad vil du med livet, meget basic samtaler. Det var ikke noget, der ledte op til, at det her skulle blive til noget.

Hun havde været til middag med nogle venner og spurgte, hvornår jeg havde fri. Jeg skrev her klokken 4”, og så skrev hun – hvad jeg troede var for sjov – at det kunne være, at hun skulle komme forbi, når jeg havde fri.

Lige pludselig var hun der bare. Jeg var i gang med at lukke, så jeg var ude bagved med nogle kasser med flasker, og vi havde lukket for gæster, men så sad hun med sin jakke på og snakkede med mine kolleger og drak en fadøl og en Fernet Branca. Så prikkede jeg hende på skulderen.

Jeg var meget overrasket over, at hun var kommet, og var lidt nervøs, fordi nu skulle jeg rent faktisk til at snakke med hende. Jeg er generelt lidt tilbageholdende. Hun havde lidt flere tatoveringer, end jeg troede, men jeg kan godt lide tatoveringer, og ellers lignede hun sig selv fra billederne på Tinder.

Hendes veninde arbejdede på en bar i Gothersgade og var i gang med at lukke. Så der vi tog hen. Hun kom op og kyssede mig. Rigtig meget. Det var dejligt, og jeg blev glad.

Vi gik over på en tredje bar og endte med at holde en morgenfest. Jeg var i tvivl hele aftenen, hvad det var, vi havde gang i. Jeg var næsten ædru, så jeg følte, at det var mig, der skulle holde det ordentligt og tage det langsomt for at være på den sikre side.

Jeg tænker, at det er maskulint at være en beskytter over for dem, man holder af. Engang var jeg på vej hjem i toget med min tidligere kæreste, og der var nogle gutter, der blev ved med at råbe ad hende. Jeg vidste ikke, hvad fanden jeg skulle gøre. Jeg var bange for, hvad der kunne ske, hvis jeg begyndte at sige noget. Så jeg valgte at ignorere det, og det blev hun rigtig ked af.

Dér gik det op for mig, at det ikke er så nemt at have den beskytterrolle. Man skal ligesom tage sig sammen og mande sig op. Den aften på baren følte jeg lidt, at jeg gik og holdt øje med hende og sørgede for, at hun var okay, fordi hun havde drukket rigtig meget.

JEG KAN GODT BLIVE LIDT genert blandt nye mennesker, jeg bliver i tvivl om, hvad jeg skal sige. Så jeg sad lidt stille det meste af aftenen. Men hun kom op og kyssede mig og krammede mig. Hun var fuld og glad, og så kyssede vi mere og mere i løbet af aftenen. Men vi nåede aldrig at sætte os ned og snakke. Det var bare videre og drikke og danse. Vi fik aldrig snakket om, hvad vi lavede.

Da vi gik derfra, var jeg meget i tvivl, om hun ville sende mig hjem, eller om hun ville have mig med videre. Hun var meget svær at læse. Så jeg lod egentlig være med at følge efter hende, da vi gik ud fra baren klokken 8. Jeg gik ned mod stationen, men så stoppede hun op og råbte efter mig og spurgte, om jeg ikke ville komme med. Hun var skidesød, så det ville jeg selvfølgelig gerne, og så endte det bare med at være os to.

Vi gik i 7-Eleven og købte en sixpack og satte os oppe ved Nordhavn. Hun faldt i søvn på min skulder med en halv øl i hånden, mens jeg kiggede på solopgangen, og folk, der tog på arbejde. Så spurgte jeg, om hun ikke ville med hjem til mig i en taxa. Spørgsmålet fløj lige ud af mig.

Det tog lige lidt tid, før jeg kunne tage mig sammen til at få de ord ud af min mund, fordi jeg syntes, hun var rigtig sød, og det ville være ærgerligt, hvis hun blev skræmt væk af det. Hun nikkede, det ville hun gerne, så gik vi op og fandt en taxa og tog hjem til mig.

Jeg var meget i tvivl på vej hjem, hvad det var, jeg lavede. Jeg var i tvivl, om det var i orden, at jeg tog hende med hjem, når hun knap nok kunne gå selv. Det var det, hun havde lagt op til, men jeg var lidt i tvivl, om det var noget, jeg bildte mig ind.

DA VI KOM HJEM, GIK vi direkte ind på mit værelse, som endnu ikke havde fået nogen dør, fordi vi lige var flyttet ind for en måned siden. Så lå vi ligesom der med åben dør inde i sengen, vi havde taget tøjet af og begyndte at kysse og nusse. Vi endte med at have sex, det var lidt noget rodet noget, hun var meget fuld, og så faldt vi i søvn.

Mine roomies var så småt ved at stå op, da vi kom hjem, så de var meget utilfredse med situationen. De kunne stå ude i køkkenet og kigge direkte ind på mit værelse, det tænkte jeg ikke rigtig over på det tidspunkt. Men jeg fik redt det ud med drengene bagefter.

Jeg vidste ikke så meget andet end hendes navn efter den aften. Klokken 12 vågnede hun, pakkede sine ting og stillede sig i min hoveddør. Hun sagde du må ha’ en god dag’, og så lukkede hun bare døren, og jeg stod der helt forvirret.

Jeg tænkte, hvad fanden skete der lige, hvad har jeg lavet, har jeg gjort noget forkert? Jeg var i tvivl, om hun ville se mig igen. Det var også derfor, jeg skrev til hende ret hurtigt og spurgte, om hun var okay. Så skrev hun undskyld, hvis hun havde opført sig dumt.

Der gik et par dage, og så endte vi med at ses igen, spise noget mad og drikke en cocktail. Og så gik det ret stærkt efter det. Vi havde kendt hinanden i tre uger, da vi blev kærester. I dag har vi været kærester i tre måneder. Det har været rigtig dejligt.

Hun er meget omsorgsfuld, hun er meget klog, hun er bare virkelig et rart menneske. Jeg er altid glad, når jeg er sammen med hende, hun er god at putte med, og jeg føler, at hun passer på mig. Og så ser hun rigtig dejlig ud selvfølgelig. Hun er meget smuk, hun har en næsepiercing, som jeg godt kan lide. Jeg bliver bare glad, når jeg ser på hende. Også efter hun vågner op efter en brandert klokken 10 om morgen uden makeup i ansigtet.

Det tror hun ikke på, men det gør jeg.”

Ottos kæreste har læst artiklen og kan genkende sig selv.

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: