Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Lykke Mose er medlem af Zetland og har delt den med dig.

"Det er ikke synd for mig. Det er mit eget valg". Nu ved vi, hvordan sugardating fungerer i praksis

Der er mange grunde til at sugardate ifølge den første undersøgelse af sin art. 23-årige Anna deler indtægten med sin kæreste.

Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Vores medlemmer foretrækker at lytte


17. marts 2021
15 min.

Anna peger på en stor hotelbygning, hvor der fra panoramavinduerne er udsigt over Københavns Havn. Der har jeg været virkelig meget,” siger hun og peger op på et af værelserne. På Marriott er badeværelserne belagt med marmor, og der kan tilrejsende direktører og turister med velforede lommer nyde femstjernet luksus. For Anna er det også der, hun har mødt flere af sine sugardaddies.

I dag er Anna – som egentlig ikke rigtigt hedder Anna, men det kalder vi hende – 23 år. Det er fem år siden, hun for første gang besøgte en sugardatinghjemmeside, oprettede en profil og begyndte at skrive med fremmede mænd, der ville betale for hendes selskab. Jeg var bare rigtig træt af fyre på min egen alder og rigtig træt af, at de ikke var særligt spændende,” fortæller hun. Jeg tror bare, jeg var nysgerrig. Det var ikke, fordi jeg manglede penge eller sådan noget. Jeg syntes bare, det var spændende.”

Debatten om sugardating er genopblusset, fordi to forskere, Christian Groes og Jeanett Bjønnes, for første gang i Norden har baseret et forskningsprojekt på de unges egne stemmer og erfaringer. I midten af marts 2021 udkom den første rapport, Sugardating blandt danske unge i alderen 18-30 år: Et kvalitativt studie.

Tre år efter at en DR-dokumentar om den 26-årige Gina Jaquelines glamourøse og dramafyldte liv som sugarbabe for alvor startede debatten, giver rapporten et langt mere nuanceret indblik i sugardatings mange facetter. 45 unge – primært kvinder – fortæller om luksushoteller, dyre middage og rejser, men også om overgreb, nedværdigende behandling og vold.

Med sin mangfoldighed af historier og grunde til at sugardate kan forskningsprojektet nuancere og uddybe den ofte lidt firkantede idé om, hvad sugardating er, og hvorfor de gør det, der har hersket i medierne og debatten.

RUSH For nogle handler det om pengene, for andre er sugardating en måde at udleve seksuelle fantasier og få et 'rush' på. Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Når Anna taler om sine sugardaddies, siger hun, at hun dater dem”. Men hun kalder dem også mændene i salgscirklen”, har en arbejdstelefon, bruger et andet navn og fortæller dem, at hun kommer fra en anden by, end hun gør. For Anna er det et arbejde. Hun deler indtægten med sin kæreste, afbetaler på deres fælles lån på huset, og da de ville købe en hund, datede hun lidt mere end normalt, så de kunne købe den helt rigtige hundeseng og hundemad.

Når man lytter til Anna, er det tydeligt, at sugardating befinder sig i et spændingsfelt mellem det, vi som samfund hidtil har betegnet som prostitution, og det, der traditionelt forbindes med parforhold og dating. Altså den gammeldags – og kønsstereotype – kurtisering, hvor manden beriger kvinden med gaver og oplevelser, mens hun bidrager med sit selskab og seksuel nydelse til manden. For Anna er sugardating ingen af delene og begge dele på samme tid. Jeg sælger ikke en vare,” siger hun. Jeg sælger også, eller, nej, det lyder så grimt. Jeg tilbyder mit selskab.”

Forskerne bag den nye rapport har talt med 45 unge som Anna. De er alle i alderen 18-30 år og har udvekslet seksuelle ydelser med en modtager, der til gengæld har givet penge, gaver eller oplevelser. Ud af de 45 interviewede unge er 4 mænd, og forskerne konkluderer, at det typiske sugardatingforhold består af en ung kvinde i 20’erne og en typisk midaldrende mand. Sugardating findes også blandt homoseksuelle, som også kaldes sugarbabes og sugardaddies. Mellem to og fem procent af danske unge i alderen 18-30 år har ifølge rapporten erfaringer med såkaldt transaktionel sex”. Tallene er baseret på to spørgeskemaundersøgelser blandt henholdsvis 24.000 og 1.700 unge. Det er svært at sammenligne undersøgelser, fordi de hidtil har været forskellige, og forskerne forventer, at der er mange mørketal. Men rapporten konkluderer, at der generelt er sket en stigning.

De interviewede sugarbabes har udveksling af seksuelle ydelser for penge til fælles. Men deres motivation skal ifølge Christian Groes findes blandt en række forskellige årsager. De dater for eksempel for spændingen, for at udleve seksuelle fantasier, afprøve og afsøge nye grænser, få anerkendelse, føle magt eller kontrol eller – i enkelte tilfælde – fordi de har fået et negativt syn på mænd.

Hvis man havde en forestilling om, at de her piger og unge kvinder udelukkende gør det for pengenes skyld, er det i hvert fald tydeligt, at det ikke er så enkelt. Det er altid en kombination af det økonomiske og den her søgen efter spænding eller bekræftelse,” siger Christian Groes, som er leder af forskningsprojektet og lektor på Kulturmødestudier på Roskilde Universitet.

For ham er det vigtigt at understrege, at sugardating for mange af de unge befinder sig i et felt mellem dating og prostitution, og flere nævner direkte almindelig dating som sammenligning. Der er en del af de unge, der beklager sig over, at Tinder er overfladisk og rummer nogle uklare forventninger,” fortæller Groes. Nogle oplever, at de ikke får andet ud af Tinder end at møde mænd, der bare vil have sex, og som ikke rigtig vil binde sig. Når man i stedet sugardater, så får man i det mindste noget ud af det’, som flere af de unge siger. Den sætning har vi hørt et utal af gange.”

Det, at mændene er både ældre og mere velhavende end de unge, skaber for nogle kvinder en følelse af, at manden lige så godt kan hjælpe mig”, som Christian Groes siger. Derfor oplever nogle kvinder, at pengene er et udtryk for anerkendelse og værdsættelse af deres person snarere end blot betaling for en ydelse.

KONTROL Anna bestemmer, hvem, hvornår og hvordan. Hun fortæller mændene, hvad hun kan lide, og hvad hun vil have. Det giver en oplevelse af kontrol. Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Interessen kan være overvældende. Det er ikke ualmindeligt for en sugarbabe at få mere end 100 beskeder den første dag, og det giver den enkelte kvinde en mulighed for at vælge og vrage mellem mændene. Det fortæller kvinderne til Christian Groes, men det viser et kig ind i Annas indbakke også. Når hun er online, tikker det konstant ind med nye beskeder fra mænd, der efterspørger alt fra det spontane knald på en parkeringsplads til middage, rejser og lange samtaler om familie og hobbyer.

I Annas indbakke ligger en besked fra en mand, der spørger efter lynhurtige møder, gerne 2-3 gange om ugen”. Det vil hun gerne, svarer hun. Da han så fortæller, at det skal være 10-15 minutter ad gangen i hans bil, svarer hun: Nej tak. Useriøst.” En anden vil gerne mødes, men kræver, at hun finder et sted. Desværre,” svarer hun. Hvis vi skal ses, kræver det, du finder et sted.” Anna vil tages seriøst, siger hun. Hun fortæller mændene, hvad hun kan lide, at de gerne skal sørge for sushi og god vin, og hun foreslår også hoteller, hun har haft lyst til at besøge. Med flere af mændene skriver hun lange beskeder om sin hverdag, sin hund og sin familie. En fortæller, at han selv har kat og er ved at male sit hus. De spørger nysgerrigt og engageret, og de afstemmer forventninger på forhånd: Er hun til anal? spørger de. Ja, hvis det er blidt,” svarer hun. Vil hun deepthroate? Må han komme i hende? Ja, det vil hun. Ja, det må han.

Mange får flere hundrede henvendelser,” siger Christian Groes. Så udvælger de nogle ganske få af dem – ofte nogle mænd, der er mere personlige, som ikke bare spørger om en tjeneste, men interesserer sig for, hvem kvinden er.” Konkurrencen betyder også, at mændene kan være tilbøjelige til at gøre sig mere umage. De er måske meget galante. Har et vist overskud og ved, at det her ikke er noget, der kommer af sig selv. Det ikke er klassisk escortmøde, hvor man bare møder op og har sex. Det kan føles, som om bolden derfor er på kvindens banehalvdel, og derfor føler de unge, at de er i kontrol.”

Kontrol er vigtig. Faktisk er kontrol altafgørende, fortæller Anna og andre sugarbabes i rapporten. Når man sugardater er der i udgangspunktet klare linjer og rammer i stedet for det, der fra almindelig dating kan være en mere famlende forhandling om grænser. Det giver en følelse af kontrol.

Derfor er et af de måske mest bemærkelsesværdige forskningsresultater, at de unge kvinder generelt oplever at miste kontrollen, jo længere tid de sugardater. Jo mere erfarne og hjemmevante de føler sig i sugardating-universet, jo mindre magt oplever de at have over deres relation til mændene. Der er nogle, for hvem det skrider,” siger Christian Groes, og de indser så, at det i virkeligheden er manden, der har bukserne på. At det er ham, der faktisk har kontrollen i kraft af pengene.”

Vi går mod et andet hotel i København, hvor Anna er kommet meget, for der har de badekar”, som hun siger og griner. Hun holder hurtigt op med at smile, da hun fortæller om at miste kontrollen. Anna føler ikke, siger hun, at hun har mere kontrol i dag, end da hun var helt ny i faget. Snarere tværtimod. Men jeg ved mere i dag end dengang. Men selv om jeg ved meget om det, kan jeg miste kontrollen, fordi det er så uforudsigeligt. Man aner jo ikke, hvem man møder. Det er jo alle mænd, der findes derinde. Der er ikke kun én slags.”

En ny besked er tikket ind hos Anna. Det er en mand, der gerne vil mødes. De har skrevet med hinanden et par gange. Du må ikke synes, jeg er hysterisk,” skriver han. Men han vil meget gerne have, at hun lover at blive corona-testet inden deres møde. Han har forældre, der for alt i verden ikke må blive smittet, skriver han. Selvfølgelig,” svarer hun.

VOLDTÆGT Han skyldte hende penge. Hun kom for at hente dem. Så greb han fat og gav ikke slip igen. Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Sugardating er for nogle den moderne swingerklub. Det er Christian Groes’ oplevelse, at de unge kvinder og mænd, de har talt med til rapporten, generelt er mere seksuelt eksperimenterende end deres jævnaldrende, og at sugardating kan være en måde at få kontakt til ældre og mere erfarne mænd. Det at gøre det forbudte bliver interessant og spændende i sig selv,” siger Christian Groes. Mange har også eksperimenteret med andre grænser. For eksempel har flere af dem også erfaring med S/M, eller de har gået i swingerklubber og den slags. Og så bliver sugardating en del af den her afsøgning af deres seksualitet, hvor det bare er endnu et element, man afprøver. For dem er sugardating nærmest en subkultur, som de er i gang med at undersøge.”

Som samfund har vi tendens til at tænke udveksling af sex og penge som prostitution, fortæller Groes. Men de færreste af de unge ser det på den måde,” siger han om de medvirkende. Nogle ser det snarere som en form for rollespil eller skuespil. Nogle siger også, at de leger, at de er prostituerede. De er det ikke, det er bare en udlevelse af en forbudt fantasi.” Han siger dog også, det særligt er kvinder fra mere velfungerende familier, der bruger sugardating til at udleve fantasier. De har samtidig det til fælles, at de ofte stopper igen efter et par møder. Der har pengene ikke været så vigtige,” siger han. Jo, som et rush, en udlevelse af en fantasi eller adgang til luksus. Det er ikke noget, de gider blive ved med, men det var da meget interessant at prøve og fint med de ekstra penge.”

Anna udbryder, at det er præcis sådan”, da vi taler om, hvorvidt sugardating også kan være en måde at eksperimentere seksuelt på. Hun nyder at kunne eksperimentere og afsøge nye grænser med mænd, der er ældre og mere erfarne, end hun selv – og hendes kæreste – er. Og hun oplever, at det går begge veje. Der er mange, der tror, at de mænd er monstre,” siger hun. Det er de ikke. Det er bare almindelige mennesker. De er bare ulykkelige. Hvis de havde det godt eller var godt gift, havde de ikke gjort det. Der er noget, der er bristet for dem. Derfor køber de sex. Jeg kender det da også selv. Man kan da godt komme til at kede sig lidt med den samme hver dag.”

Også det billede genkender Christian Groes fra sin forskning. Og for nogle er det en selvrealisering baseret på et overskud. Men interessen for at udforske seksuelle grænser bunder i andre tilfælde i, at kvinden har en ulykkelig fortid. Der er nogle unge, der forklarer deres trang til at søge seksuelle grænser ud fra deres livhistorie,” fortæller Groes. Det er noget, de altid har gjort, eller noget, de har oplevet, også da de var helt unge. Det kan være, de har været udsat for seksuelle overgreb. Det bliver så en gentagelse af et mønster. En af dem siger: Jeg er jo vant til at få overskredet mine grænser, nu får jeg bare noget for det.’ Det er jo en ret tragisk udmelding.”

AV “Hvis jeg knækker psykisk på det, så har jeg betalt den højeste pris,” siger Anna. Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Anerkendelse er vigtig for Anna. Hun vil ses, bemærkes og værdsættes. Det var sådan, det begyndte, da hun som 18-årig oprettede sin første sugardatingprofil. Når hun havde det skidt eller kæmpede med lavt selvværd, kunne hun trække i et par stiletter og tilbringe aftenen med en mand, der tilbad hende, komplimenterede hende, som ingen teenagedrenge gjorde det, og med pengene gjorde de deres værdsættelse målbar for hende. Den anerkendelse higer hun stadig efter. Jeg har tit fået at vide, at jeg er et friskt boost,” siger Anna. Det gør mig glad. Så føler jeg, at jeg har gjort en forskel. Eller, nu lyder det, som om jeg tror, jeg arbejder for en velgørenhedsorganisation. Det ved jeg godt, jeg ikke gør. Men jeg føler mig da værdsat.”

På den ene side siger hun, at sugardating har ændret karakter og formål for hende. Dengang handlede det om at dulme et tomrum”, som hun siger. Nu handler det om oplevelser og det rush, det giver hende. På den anden side kan hun stadig finde på at dulme smerter, dårlige dage og frustrationer i en fremmed mands arme.

Higen efter anerkendelse bliver i den nye forskningsrapport blandt andet kategoriseret af de kvinder, der selv taler om daddy-issues”, altså faderkomplekser. De fortæller om en fraværende eller ukærlig far og om at mangle voksne mænd i deres liv. En kvinde er anonymt citeret for at fortælle, at hun savnede en, der kunne nogle ting, som en far kunne gøre. Som at betale for ens tandlæge, køre en steder hen og give en gaver.” Fædre kan også give anerkendelse og omsorg, men det kan sugardaddies også. Den faderrolle, som nogle af dem savner, handler blandt andet om, at der er en, der sørger for at holde sammen på ens liv,” siger Christian Groes. En, som tjekker, at man er sund og rask og har det godt. Hvis ikke man har haft det i sin opvækst, så kan det godt være en funktion i sig selv.”

Anna søger mod sugardating, når hun burde lade være. Sådan ser hun selv på det, og det er det, der giver hende lyst til at fortælle sin historie. Hun savner nuancer i debatten, men hun vil også gerne advare unge piger, der bliver forblændet af fortællinger om glamour og gaver. En gang er Anna blevet voldtaget af en mand, der skyldte hende penge. Hun måtte sygemeldes fra sit daglige arbejde. Hun fortæller også, at en mand engang mødte op på hendes forældres adresse, fordi hun havde afvist ham. Flere gange har hun afbrudt et samleje eller gået tidligere fra en aftale, fordi hun ikke havde lyst alligevel. Nogle gange er mændene blevet vrede. Oplevelserne får hende til at sige, at sugardating selvfølgelig har en pris”, som hun siger. Hvis jeg knækker psykisk på det, så har jeg betalt den højeste pris.”

For Anna er det et hvis”. I rapporten fortæller mange unge kvinder om traumatiserende og voldsomme oplevelser. Som 24-årige Tine, der blev stalket i over et år. Flere har givet eksempler på, at mænd har været insisterende, ikke overholdt aftaler om grænser eller nægtet at betale. Enkelte har været udsat for overgreb og vold. Flere af de kvinder, Christian Groes har interviewet, har siddet grædende over for ham. Rapporten afdækker også, at unge, der har oplevet overgreb i andre sammenhænge i deres liv, i højere grad også har oplevet det inden for sugardating. Der er også nogle, hvor det gradvist er gået over til helt entydigt at blive prostitution,” siger han. De kan ikke forstå, hvordan de er havnet der, og de ser tilbage og fortryder. Eller de ser det som del af et større billede, hvor mænd har været grænseoverskridende på andre måder.”

STIGMA Anna og andre unge sugarbabes savner et stigma-frit forum at tale om deres erfaringer i. De vil gerne have hjælp fra en voksen, men de vil ikke fordømmes eller mærke forargelsen. Det er deres valg, men de vil gerne have hjælp til at håndtere det. Foto: Anders Rye Skjoldjensen for Zetland

Anna sugardater stadig. Ikke særlig tit, for hendes kæreste er ikke for glad for det, men når hun er i København, eller når hun savner det, tager hun på dates. Hun er 23 år, men taler om sin tid som 18-årig sugarbabe, som dengang hun var ung. I dag føler hun sig voksen. Men hun savner stadig en voksen. Hun savner nogen at spørge til råds, sparre med, og mest af alt drømmer hun om en gruppe af andre unge kvinder, som forstår hende.

Ifølge rapporten savner mange af de unge en voksen, der lytter fordomsfrit til dem. De unge efterspørger et forum, hvor de uden stigmatisering og løftede øjenbryn kan tale åbent om deres oplevelser. Det kan hænge sammen med, siger Christian Groes, at mange – men ikke alle – af de unge kommer fra mindre ressourcestærke hjem. De unge savner nogen, der kan give gode råd uden at fordømme deres valg.

Anna ånder nærmest lettet op, da hun får at vide, at mange af de unge kvinder savner nogen at tale med og læne sig op ad. Det får hende, siger hun, til at føle sig mindre alene og mærkelig i sine følelser.