Helikopter_

Torsdag 13. februar 2020

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver stormfuldt.

Hvad skete der med den SAS-reklame? Kom med ud i internettets afkroge, hvor shitstorme bliver til

En reklamefilm fra SAS har skabt en international shitstorm. I dag kigger vi på, hvordan den shitstorm blev til, og historien viser nogle skjulte grunde til, at den offentlige samtale overhovedet er, som den er i de her år. Gæst: Frederik Kulager, internetkorrespondent.

20 min

Dagens citat

Westlessness

Det er temaet for en stor sikkerhedskonference i München, der begynder i dag, og alle pingerne er dukket op (Berlingske). Ordet henviser til, at Vesten er internt splittet omkring, hvilke værdier der skal være vores pejlemærker. Apropos værdidebat, se herunder.

Dagens store historier

Foto: Scanpix Sweden/Reuters/Ritzau Scanpix

Du godeste, den SAS-reklame

  • Det begyndte sådan her: Tirsdag morgen lagde flyselskabet SAS en reklame på YouTube. I den bliver der blandt andet stillet spørgsmålet “Hvad er ægte skandinavisk?” Og svaret er: “Absolut ingenting” (SAS/YouTube).

  • SAS’ tanke var at vise værdien af at rejse og hente idéer med hjem. Men meget hurtigt kom debatten om reklamen til at handle om, hvorvidt videoen var én stor afskrivning af skandinavisk kultur (Mikkel Andersson/Facebook).

  • Det blev til en regulær shitstorm. Flere politikere, blandt Søren Espersen fra Dansk Folkeparti, var vrede (Jyllands-Posten). Men stormen blev også drevet af et helt særligt økosystem på internettet.

  • Sagen og historien begyndte nemlig ret hurtigt at sprede sig blandt meningsdannere og alternative medier på den yderste højrefløj. SAS blev overvældet af kommentarer og downvotes på sociale medier og endte med at trække videoen tilbage og klippe den om.

  • ... Og torsdag morgen måtte det reklamebureau, der havde lavet videoen, rømme sine lokaler på grund af en bombetrussel, der dog ikke havde noget på sig (DR).

  • I dagens lydudgave af Helikopteren dykker vi ned i, hvordan de her forskellige fora i nettets afkroge var med til at puste stormen op, og hvordan det påvirkede, hvad alle vi andre talte om (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/Ritzau Scanpix

Krypteret

  • Det danske Forsvarsministerium er blevet blandet ind i en mærkelig og fascinerende sag om mulig spionage. Det handler om noget udstyr, som skulle bruges til at kryptere beskeder mellem for eksempel danske ambassader, så ingen andre kunne læse med.

  • ... Men det var der så måske nogen, der kunne alligevel, fordi udstyret blev købt hos den schweiziske virksomhed Crypto AG. Og ifølge The Washington Post har den virksomhed i årtier været hemmeligt ejet af blandt andet CIA (DR).

  • Der er derfor risiko for, at firmaet har installeret en hemmelig bagdør i sit udstyr, som potentielt kunne give CIA mulighed for at læse med på ellers krypterede danske beskeder.

  • De seneste år har USA ellers anklaget Kina og især det kinesiske selskab Huawei for at installere bagdøre i den teknologi, de sælger til andre, med det formål at spionere. Der er flere eksempler på, at man kan anklage USA for det samme (Wired).

Det skal du også vide

Antarktis har fået en ny temperaturrekord. I denne uge var der over 20 grader på Antarktis, en god grad over den tidligere rekord fra 1982 (The Guardian).

Antallet af nye coronavirus-tilfælde er måske på vej ned. Den seneste uge er antallet af nye indrapporteringer faldet dag for dag (The Economist). Men, men, men: Samtidig bliver Kina anklaget for at underrapportere (Information).

Illustration: Marie Boye Thomsen for Zetland

Dagens Zetland-historier

Klogere? Statsminister Mette Frederiksen mener, at embedsværket har for meget magt. Så vi spurgte en bunke embedsmænd, om de er enige, og hvordan deres ellers skjulte magt egentlig ser ud.

Lykkeligere? Et forskerhold har forsøgt at samle al tilgængelig viden om, hvad de sociale medier egentlig gør ved vores sindstilstand. Så her er alt, vi ved om, hvordan man kan bruge dem til at blive lykkeligere.


Således dagens ekspedition ud på det store, brusende hav, vi kalder ‘dagsordenen’. Vi stævner ud igen i morgen. Vi ses, sømand.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: