Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 19. august 2021

Stop nu den strejke, siger patienterne. Hvad sker der, hvis regeringen griber ind i sygeplejerskernes konflikt?

Sygeplejerskerne har nu strejket i to måneder, og det kan mærkes. Nu beder patientforeningerne politikerne om at gribe ind, før konsekvenserne bliver for store. I dagens Helikopter ser vi på konsekvenserne og på, hvad et regeringsindgreb egentlig betyder. Arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand er med sammen med Danske Patienters direktør.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Vi tæller torsdag, og Helikopteren er klar. Den handler om udmattelse.

Dagens mentale distance

“Vi vil gerne udtrykke vores største taknemmelighed til vores ven og allierede Danmark for deres assistance i evakueringen af amerikanske statsborgere fra Kabul”

Ned Price, der er talsperson for USA’s udenrigsministerium, takker Danmark for vores hjælp (Twitter).


Dagens store historie

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Udmattelse

  • Sygeplejerskerne har i dag strejket i to måneder. Det er dermed en af de længste konflikter på det danske arbejdsmarked i nyere tid (TV 2).
  • Siden strejkens begyndelse i juni er den blevet udvidet igen og igen. Lige nu er cirka 6.000 sygeplejersker sendt hjem, mens i alt 55.000 operationer, behandlinger og lignende er aflyst eller udsat over hele landet (Information).
  • Og det er noget, der kan mærkes hos patienterne. Foreningen Danske Patienter opfordrer nu politikerne til at stoppe konflikten af hensyn til de store og langvarige konsekvenser, den kan have på særligt patienter med kroniske lidelser, der ikke får behandling (Danske Patienter).
  • Tirsdag mødtes formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen så igen med forhandlingslederen fra KL og regionerne, Anders Kühnau. Det møde gik i hårdknude, da Kühnau konkluderede, at der ikke kan findes en løsning ved forhandlingsbordet (Midtjyllands Avis).
  • Alt tyder på, at regeringen ender med at løse konflikten. Men hvad betyder sådan et regeringsindgreb egentlig? Og vil det give sygeplejerskerne mere i løn? Hør dagens Helikopter med arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand og Danske Patienters direktør Morten Freil (Zetlands Nyhedspodcast).

Det skal du også vide

Kina godkender nyt stort energiprojekt til produktion af grøn brint. Ved brug af sol- og vindenergi vil man producere 66.900 tons grøn brint om året. Der er dog stadig en del udfordringer, der skal løses, før man for alvor kan anvende brinten. Blandt andet skal man helt specifikt se på, hvordan brint som brændsel kan opbevares. Brint anses som en central del af Kinas mål om at blive CO2 neutral i 2060 (Bloomberg).

En 34 år gammel aftale kan have afværget en klimakatastrofe. I 1987 blev den såkaldte Montreal-protokol om stoffer, der nedbryder ozonlaget, vedtaget. Det betød, at forskellige kemikalier blev forbudt. Og nu mener forskere, at forbuddet har forhindret store mængder af Solens ultraviolette stråler i at nå Jorden og i sidste ende kan have stoppet en temperaturstigning i verden på 2,5 grad i dette århundrede. Det er da en meget god nyhed … (BBC).

Protester mod Taleban breder sig i Afghanistan. Der kommer løbende rapporter om, at demonstrationer mod Taleban opstår i flere afghanske byer. Civile forsøgte onsdag at hænge Afghanistans nationalflag op i protest mod Taleban i Jalalabad, hvilket førte til skyderier fra Taleban. Så måske Taleban får lidt mere modstand fra civilbefolkningen, end de først have troet (The New York Times).

Illustration: Daniel Stolle for Zetland

Dagens Zetland-historier

Politiets problem med diskrimination. For tre år siden satte Rigspolitiet en indsats i gang for at undersøge diskrimination hos sig selv. Det tager Theis Ehler Molin en status på i dagens historie. Svaret er ikke helt entydigt, men netop af den grund også spændende at diskutere.

Modeindustriens problem med klimaet. For nylig kom den første udgave af Vogue Scandinavia på hylderne, og på forsiden var klimaaktivisternes forbillede, Greta Thunberg. Magasinet gav hende lov til at komme med en sønderlemmende kritik af modebranchen. Det kunne godt tyde på, at der er en revolution på vej i den branche, der frygter en ung generation, der har et antiforbrugsværdisæt.


Merian Garde Gräs

Så er der nyt fra Rashid! I tirsdagens Helikopter fortalte en afghansk mand, der har arbejdet for de danske soldater i Camp Bastion, om sin forestående, risikable evakuering til Danmark. Forbi Talebans checkpoints.
Det sidste jeg hørte fra Rashid var tirsdag aften - please pray for me, skrev han. Hele dagen i går var der tavshed.
Men her til morgen fik jeg endelig en besked fra Rashid: "I’m in Copenhagen,” skrev han. Rashid er ankommet sammen med sin søster og mor - og de øvrige evakuerede med det første fly fra Kabul - og bliver nu indkvarteret på modtagecentret Sandholm. En af de kommende dage får jeg forhåbentlig lov til at besøge ham.

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært