Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Mød Danmarks første internetfødte suverænitetsbevægelse, der gør PET nervøse

Illustration: Calum Heath for Zetland

En mandag aften i september sidste år holdt en politibil ind på Kirkepladsen i den vestjyske landsby Skarrild. På en stor asfalteret plads foran byens kirke holdt en sølvgrå Opel Astra. Det var den, politiet var interesseret i. For på Opel Astraen sad en selvlavet nummerplade, hvor der stod Acephali”. I en politinotits dagen efter i Herning Folkeblad stod der, at den selvlavede nummerplade var et værk af nogle danskere, der kalder sig Acephali. Ph’ i Acephali skal udtales som et F som i: ass-farli. Acephali, stod der i notitsen, anerkender ikke staten, men mener, at ethvert menneske er født suverænt og dermed ikke skal følge lovgivningen”. Politiet var af en anden mening den mandag aften i Skarrild: Nummerpladen var ulovlig, og de fjernede den på stedet.

Det, at der findes en sammenslutning” i Danmark, der ikke anerkender staten og dens love og regler, var nærmest en sidebemærkning i lokalavisen. Ingen andre medier tog historien op. Så den 21. januar i år dukkede Acephali igen op i Herning Folkeblads krimidækning. En politipatrulje havde stoppet en mand i en bil med endnu en hjemmelavet Acephali-nummerplade, små 25 kilometer fra Kirkepladsen i Skarrild.

Når det gælder registreringsattester,” skrev avisen om Acephalis regelsæt, er holdningen, at man forærer ejerskabet af sin bil til staten ved at lade den indregistrere.” Derfor, stod der, har sammenslutningen sine egne nummerplader”. Igen var politiet af en anden mening. Acephali-manden blev sigtet for to ting – at overtræde registreringsbekendtgørelsen og for at køre med for meget alkohol i blodet. Derudover havde han tidligere fået frakendt førerretten. Det blev hans tredje sigtelse den dag.

Første gang jeg hørte om Acephali, var fra en kilde i politiet. Kilden fortalte og viste dokumentation for, at Politiets Efterretningstjeneste i februar gjorde politikredsene opmærksomme på en ny suverænitetsbevægelse i Danmark. PET advarede om, at hvis politiet stoppede en med Acephali-nummerplade eller på anden vis traf et medlem, ville personerne kunne yde modstand. PET henviste til løsrivelsesbevægelser i USA og Tyskland, hvor medlemmer har ydet voldelig modstand mod politiet, når politiet har tjekket et medlem med ulovlig nummerplade eller inddraget ikke-indregistrerede våben. Sydøstjyllands Politi og Midt- og Vestjyllands Politi, der pillede Acephali-nummerpladerne af, henviser til PET for en kommentar om Acephali, men PET ville ikke sige noget om Acephali, da jeg ringede. Vi kan ikke kommentere konkrete personer, grupper eller sager,” lød det i telefonen.

Heldigvis er det ikke svært at finde informationer om Acephali. Udefra ligner suverænitetsbevægelsen enhver anden organisation: Der er syv afdelinger – Council of The Seven Acephali – med medlemmer over hele Danmark. På hjemmesidens forside står der: Skat er den største forbrydelse mod menneskeheden. Stop med at betale!” Opfordringen er underskrevet Acephalis leder, Anders Bak, der bor til leje på en ejendom i Midtjylland omgivet af marker, og af Google Street View fremgår det, at manden, han bor til leje hos med sin kone, har haft indkørslen til ejendommen barrikaderet med en gammel robåd, trærafter og grene. Acephalis leder bor på ejendommen i en skurvogn med sin kone, der går under sit Acephali-navn Octavia Rubina.

Anders Bak har også en YouTube-kanal dedikeret til Acephali med videotitler som Nationen Danmark genopstår, Våbentilladelser og Du har fået en fartbøde – hvad nu?. Videoerne er blevet set over 150.000 gange. I videoen herunder fortæller Anders Bak, at han og Acephalis medlemmer har oprettet Nationen Danmark med egen lovgivning, løsrevet fra den danske stat.

Af de danskere, som Anders Bak har hjulpet med at blive medlem af Acephali, er flere at finde på danske Facebook-sider og -grupper, hvor konspirationer om 5G, vaccine og coronavirus deles og spredes – potentielt til nye medlemmer. Det er intet under, tænkte jeg, da jeg læste konspirationerne, at forsvinder man ned i dem og ser YouTube-videoerne, der bekræfter mistroen, så er staten og myndigheder ikke til at stole på. For så er strålingsfare fra 5G-masterne farlig, vaccination er farlig og coronavirussets egentlige formål er at kontrollere befolkningen gennem frygt. Så hvad gør man? Man melder sig ud af staten Danmark, helt ud. Men før vi selv falder dybere ned i Acephalis teorier, så lad mig – efter bedste evne – forsøge at opsummere, hvad Acephali går ud på, og hvordan Anders Bak mener, man kan løsrive sig staten gennem papirarbejde.

På hjemmesiden står der, at Acephalis eneste formål” er befrielsen af de indfødte statsborgere” i Danmark fra besættelsesmagten, der kaldes Kongeriget Danmark’”. Acephali mener, at Kongeriget Danmark er en udenlandsk virksomhed. Myndigheder som Skat og Politi er også firmaer, og borgerne er slave” af disse firmaer, så længe de betaler skat. En stat er en mental konstruktion,” siger Anders Bak over telefonen. Staten eksisterer kun som en forestilling. Det er derfor, det hedder state of mind. Så hvis du lever i staten Danmark, så lever du i en mental vrangforestilling.” Acephalis leder fortæller, at han og nogle medlemmer derfor har sendt Skat et krav på syv milliarder kroner, fordi de mener, at skatten er inddrevet ulovligt. Acephali-medlemmer nægter også at betale politiets bøder.

I en offentlig Facebook-video, som en mand med tilknytning til Acephali delte i foråret, sidder han med en fartbøde på 1.000 kroner. Den har han nægtet at betale, siger han. Så nu havde retten sendt ham et brev om, at han altså skal betale fartbøden. Det reagerer jeg så heller ikke på, det må de så selv om,” siger han i videoen. Desværre, sådan er systemet: Du skal have pisk og tæsk og være bange. Men jeg er ikke bange. De kan jo bare slå mig ihjel.”

På Acephalis hjemmeside står der: Vi er her for at hjælpe med at omdanne det gamle slavesystem til en ny fri, bevidst retfærdig og hæderlig livsform for mennesket på Jorden.” Deraf kommer også navnet. Acephali er en betegnelse for menneskets oprindelige tilstand”, står der på hjemmesiden. Ace’ er den naturlige stand som enehersker i eget liv”, og Phali’ betyder opretstående”. Altså en opretstående selvstændig enehersker, en Acephali.

På Facebook omtaler flere Acephali-medlemmer sig som Levende” og Suveræn”, efter at de har udfyldt dokumenter, nogle hjemmelavede, juridisk meningsløse suverænitetserklæringer, som ifølge Anders Bak frigør én fra staten. Du er ført ind i slaveri uden dit samtykke. Vi har fundet en vej ud – er du klar til frihed?” står der på Acephalis forside efterfulgt af tre løsrivelses-fra-staten-pakkeløsninger. Den billigste til 1.500 kroner giver én et Levende-Liv-Krav”, der ændrer din stand fra Fysisk Person til National Suveræn/Levende mand/kvinde”. Den store pakke til 5.500 kroner giver én status af Secured Party Creditor/Levende mand/kvinde, Ejer af dit handelsnavn og Suveræn”.

Papirerne udfyldes i Anders Bak og konens skurvogn, der refereres til som den Hvide Husvogn”. Ansøgere skal medbringe pasfoto (“Smil for hulen – du er fri nu!” står der på hjemmesiden), en fødselsattest og pengene i kontanter. Når papirarbejdet er ordnet, offentliggøres ens nye status som Levende og Suveræn på Acephalis hjemmeside med personens underskrifter og fingeraftryk på papirerne, stemplet med Acephalis egne stempler. På hjemmesiden står der omkring 60 navne, men Anders Bak har de seneste to år hjulpet 190 danskere med at udfylde papirerne, fortæller han. Du er nu fri af enhver STATSLIG jurisdiktion og er dermed udelukkende underlagt Naturens Lov,” står der på hjemmesiden. Dog”, står der, er der ingen garanti for, at de respekterer din Stand, og du må forberede dig på, at de ikke frivilligt slipper kontrollen over dig. Her må du træde i karakter og stå på din autoritet.” Da jeg i en mail spurgte Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret på Københavns Universitet, om man med Acephalis papirarbejde kan sætte sig over statens love og regler, svarede han meget kortfattet: Nej, det kan man ikke.”

Den 58. dansker, der betalte 5.500 kroner til Acephali-parret og erklærede sig Suveræn og Levende i den Hvide Husvogn”, er Ejvind Hjort. En 51-årig mand fra Viborg-egnen, der driver en dagpleje med sin kone, der også er medlem af Acephali. I juli offentliggjorde Ejvind Hjort sin nye Acephali-status med et Facebook-opslag: Nu er det 19 dage siden, jeg tog skridtet. Det største skridt, jeg har taget i mit voksne liv. Jeg erklærede mig Suveræn og Levende. Og blev dermed,” skrev han, en del af Acephali.”

Ejvind Hjorts bane ind i Acephalis univers er historien om skabelsen af en konspirationsteoretiker – en titel, han bruger om sig selv, da vi talte i telefon. Det begyndte for godt et år siden, fortæller han. Han faldt over konspirationsteorier om 5G på Facebook, han læste – stik imod, hvad han havde læst i traditionelle medier – at 5G faktisk er farligt. Hvilket 5G ikke er, skal jeg indskyde – strålingen fra det trådløse internet er langt under sundhedsmyndighedernes fastlagte grænseværdier, har målinger fra Rambøll vist. Men jo mere Ejvind Hjort læste om 5G på Facebook og så videoer om 5G på YouTube, des mere overbevist blev Ejvind Hjort om, at han var blevet løjet for – af staten, eksperter og medierne. Løjet lige op i ansigtet. Og hvis de løj om 5G, hvad havde de så ellers løjet om?

I 5G-modstandsgrupper på Facebook, der tæller tusindvis af medlemmer, blev Ejvind Hjort introduceret til en ny konspiration: chemtrails. Det er, læste han, giftige kemikalier, der regner fra himlen, når et fly krydser himlen. Ejvind Hjort befandt sig nu i det, han beskriver som et mørke” i hans Facebook-statusopdatering. Han stod på bunden af kaninhullet. Betvivlede alt, der kom fra traditionelle medier, staten eller myndigheder. De havde en agenda, men Ejvind Hjort havde gennemskuet bluffet. På Facebook delte han, hvad han læste om og så på YouTube, med sin omgangskreds. Sandheden skulle frem.

Han læste, at vacciner er farlige – hvilket vacciner ikke er – og Ejvind Hjort blev vaccine-modstander. Da corona lukkede Danmark ned, havde han så lidt tillid til myndighederne, at en konspiration om, at corona er et fupnummer opdigtet for at tvangsvaccinere verdensbefolkningen, lød sandfærdig. Igen så han gennem bluffet. En dag i foråret stødte han så på en YouTube-video fra Acephalis leder, Anders Bak. Her var et menneske, tænkte Ejvind Hjort, der talte den sandhed, han higede efter. Én, der også så gennem løgnene, og Anders Bak havde et fiks: en løsrivelse fra den stat, der så længe havde løjet for dem.

Acephali-videoen, der fangede Ejvind Hjort, hedder POLITI: For folket eller eliten?. I den sidder Anders Bak i en blå T-shirt i sin baghave og taler ind i kameraet om politiets våben og ammunition. Anders Bak fortæller til kameraet, at politiets tjenestepistoler ikke har nogen sikring og skyder med hulspidsammunition. Det er noget, han ved noget om, siger han i videoen. Jeg har skudt på elitehold sammen med jægersoldaterne, da jeg var inde som soldat.” Og han var ferm” til at skyde. Faktisk en af de bedste.” Først syntes Ejvind Hjort, at Anders Bak lød som en klaphat”. Alligevel blev han hængende.

I videoen fortsatte Acephali-lederen med at fortælle, at politiet har haft konfiskeret hans våben til en værdi af en halv million kroner. Anders Bak havde ellers forklaret politiet, at han qua sin status som Levende og Suveræn ikke skal registrere sine våben. I må kalde mig tosset,” siger han i videoen. I må kalde mig, lige hvad I har lyst til. Men jeg er pacifist. Jeg har ingen våben, dem har politiet taget fra mig. Men det her,” siger han og kigger ind i kameraet og peger på sit hoved, det er et våben,” og det her, siger han og peger på sit hjerte, det er et våben. Og det kan de aldrig tage fra mig.” Efter at have set videoen så Ejvind Hjort et par stykker mere.

I en af dem forklarede Anders Bak, ifølge Ejvind Hjort, hvordan staten Danmark er intet andet end en virksomhed, der – som om det ikke var nok at fordøje for seerne – er ejet af Deutsche Bank, en tysk bank. Da jeg fik den erkendelse, tænkte jeg what the fuck,” siger Ejvind Hjort. Dér styrtede alt, hvad jeg har troet, ja, som alle har troet, sammen.”

Når PET advarer politiet om, at Acephalis medlemmer kan yde modstand, skyldes det formentligt, at politiet i nabolandet Tyskland har haft voldelige sammenstød med en løsrivelsesgruppe kaldet Reichbürger. I en artikel fra 2018 skriver det tyske statsmedie Deutsche Welle, at gruppen har en forkærlighed for skydevåben og oplagrer våben til at forsvare deres erklærede suverænitet. Det har ført til, at hundredvis af medlemmer har fået frataget våbentilladelser, ifølge Deutsche Welle. Trods politiets indsats over for Reichbürger er det alligevel gået grueligt galt.

I 2016 blev en tysk betjent skudt og dræbt af en Reichbürger under en ransagelse, hvor man fandt 30 ulovlige våben. Og i den kuriøse ende blev en tidligere vinder af skønhedskonkurrencen Mister Germany, der havde forbindelse til Reichbürger, sidste år fængslet i syv år for at have skudt en betjent i hovedet under en ransagning. Heldigvis reddede betjentens hjelm hans liv. I dag er Reichbürger på den tyske efterretningstjenestes radar, da man mener, medlemmerne er beredte på alvorlige voldshandlinger”.

Fantasien, som Acephali-ideologien hviler på, altså at man kan undsige sig lands lov og ret, bare sådan, stammer fra USA. Ifølge borgerrettigheds-ngo’en Southern Poverty Law Center begyndte The Sovereign Citizen-bevægelsen, som det hedder derovre, som en kristen-patriotisk gruppering i 1970’erne. Lederen, en præst ved navn William Potter Gale, lokkede følgere til, særligt fra landområderne, som var hårdt ramt af økonomisk krise, med en kombination af rabiat kristendom og højreradikale holdninger som, at jøder var Satans afkom og ansvarlige for landmændenes jammerlige økonomi, da amerikanske jøder ifølge præsten kontrollerede Wall Street. Og så den helt store sællert: Præsten opfordrede gruppens medlemmer til ikke at betale skat, da han ikke anerkendte den amerikanske stat. Da et medlem slog to betjente ihjel, døde præstens gruppe ud med dem. Men i 1980’erne genopstod The Sovereign Citizen-bevægelsen som en international bevægelse – og med et nyt våben: underskrevne dokumenter og erklæringer fra borgere, der ville løsrive sig fra deres stat.

Strategien dengang var den samme som i dag: erklæringer af forskellig karakter, der bliver sendt til myndigheder med krav om suverænitet, jordbesiddelser og tilbagebetaling af millionbeløb med henvisning til, at staten har slavegjort dem gennem deres fødselsattest som pantebrev for udenlandsk gæld. Ikke så overraskende har de meningsløse krav aldrig vundet bevægelsen noget, tværtimod har flere medlemmer været arresteret og dømt for dokumentfalsk og skatteunddragelse og svig. Men det er de samme papir-strategier, som Anders Bak med sine YouTube-videoer opfordrer danskere til at bruge i kampen mod staten Danmark. Og det er de videoer, som Ejvind Hjort og så mange andre danskere har set: Acephalier tror oprigtigt på, at de har løsrevet sig fra staten Danmark og kan leve som frie personer. Som Levende.

Da Ejvind Hjort havde set Anders Baks videoer på YouTube, var han af den opfattelse, at der faktisk fandtes en måde at opsige  – helt bogstaveligt – kontrakten mellem ham og den danske stat. Ejvind Hjort bookede tid i den Hvide Husvogn”. Her forklarede Anders Bak ham, hvad det var, han var ved at skrive under på, og Ejvind Hjort skrev under. Nu var han Levende og Suveræn. Bagefter skød han og Anders Bak med bue og pil i haven, en hobby, de har til fælles, og de to mænd snakkede om selvforsvar og rykkede hinanden lidt rundt” på græsset. Du kender ikke en mand, før du har slåsset med ham,” siger Ejvind Hjort. De hyggede sig, det var en god dag, og Ejvind Hjort var glad for sin beslutning om at blive Acephali.

Anders Bak vidste nøjagtigt, hvad han lavede. Han virkede som et meget jordbundent menneske. Han havde ikke travlt med at spille verdensleder eller kultleder.” Ejvind Hjort mærkede dog, at Anders Bak virkede træt. Men det var måske ikke underligt, tænkte han, da Bak fortalte ham om alt det, han lavede for Acephali: Han var ved at skabe en diplomatisk forbindelse til Udenrigsministeriet, ifølge Ejvind Hjort for at undgå sammenstød mellem Acephali og staten. Det skal ikke ende med kamphelikoptere og maskingeværer, der pløjer os ned, fordi de synes, vi er en trussel mod staten.”

Da Acephali-erklæringerne var underskrevet, blev de adresseret til alskens myndigheder – ministerier, domstole, myndigheder og politiet. Ejvind Hjort har ikke hørt fra nogen af dem siden. Men det betyder ikke så meget. Ejvind Hjort har været Levende og Suveræn i over to måneder nu, og han har fået sit Acephali-navn: Ejvind Lauridsen Hjort. Under det navn, siger han, er han kun underlagt Naturens Lov, noget, Acephali har opfundet. I Suverænitetserklæringen’, han underskrev med Anders Bak, står der: Jeg erklærer min samhørighed med alt levende på Jorden og min kærlighed til alle levende skabninger på Jorden. Jeg erklærer min troskab mod Naturens Lov, som er den højeste Lov. Den Lov, der bærer og styrer hele Skabelsen.” Længere nede står der: Enhver krænkelse af min Suverænitet er et brud på Universets Lov, Naturens Lov og vil blive mødt med det nødvendige forsvar. Jeg har ret til at forsvare min Suverænitet på den måde, jeg finder nødvendig og med de midler jeg anser passende.” Når så Ejvind Lauridsen Hjort skal til tandlægen, på hospitalet eller have anden kontakt med det offentlige Danmark, er det under navnet, der står i hans fødselsattest, Ejvind Hjort – ”mit slavenavn”, kalder han det.

Da jeg spurgte ham, om statussen som Acephali-Ejvind Lauridsen Hjort overhovedet har nogen effekt over for ordensmagten, fortalte han om en oplevelse på en parkeringsplads. Her holdt han parkeret, og i forruden havde han sat et Acephali-skilt. Ejvind Hjort så en parkeringsvagt gå og tjekke de parkerede biler, og da vagten kom til hans bil og så Acephali-skiltet, vendte han om. Papirarbejdet, han havde lavet i den Hvide Husvogn”, virkede. Det var tolkningen. Der er ikke noget i Ejvind Hjort, der tvivler på, at han kæmper en sand og retfærdig kamp som Levende menneske, der står på landjorden, som lingoen lyder. Det sagde han, da vi havde talt sammen i over en time.

Ejvind Hjort talte uafbrudt. Om alt det, han havde læst om Acephali (“Jeg skal jo heller ikke forsøge at omvende dig,” grinte han) og forskellige konspirationer– og han ville gerne sende links til YouTube-videoer. Især én kanal syntes han var interessant: Det var et tidligere medlem af Illuminati, der havde forladt sammensværgelsen, da han under et ritual skulle tage livet af et spædbarn. Det kunne han ikke gøre, genfortæller Ejvind Hjort. Det skulle du tage at se.” Jeg sagde til Ejvind Hjort, at jeg ikke troede på noget af det, han sagde, og grinende svarede han mig: Der er også meget at skulle tage ind, når man er blevet løjet for hele sit liv.”

I EFTERÅRET 2017 GRUNDLAGDE ANDERS BAK Acephali, da han udfyldte sin suverænitetserklæring, den, der gjorde ham Levende og Suveræn. I Anders Baks verden betød det, fortæller han over telefonen, at hans våbentilladelser fra politiet ikke længere gjaldt for ham. Tilladelserne havde han til en langdistanceriffel, han skød med til konkurrencer, nogle jagtgevær og to samuraisværd. Som en del af hans frigørelse fra staten skrev han til sit lokale politi om sin nye status, og at han mente, at deres våbentilladelser var falske. I stedet havde han registreret våbnene gennem et amerikansk regelsæt for virksomhedsdrivende. Ifølge Anders Bak ringede politiets jurist tilbage og sagde, de ikke forstod, hvad han talte om. Anders Bak svarede, at det betød, at politiet ingen jurisdiktion havde over ham nu, så hvis de trængte ind på hans matrikel og tog hans våben, så var det en krigserklæring”, siger han. Det opfattede de, som om jeg havde tænkt mig at slå alle betjente ihjel, hvis de dukkede op.”

For da Anders Bak kort tid efter kørte ind på en parkeringsplads i Herning, så han en politibil i bakspejlet. Endnu en politibil rullede op på siden af ham. Ud af dem, fortæller han, stormede fire betjente med trukne våben. To af dem med pistoler, to andre med automatvåben, ifølge Anders Bak. De skreg, at jeg skulle kaste mig ned på jorden,” siger han. Anders Bak blev tilbageholdt, og politiet tog hans bil, der havde Acephali-nummerplade på. Senere kom de også og beslaglagde hans våben, siger han. Jeg havde på ingen måde tænkt mig at gå i kamp, jeg er jo ikke idiot. Havde jeg haft en maskinpistol selv, havde jeg nok godt kunnet ondulere dem, men det er ikke min intention at være en voldelig trussel,” siger han. Så havde jeg nok sørget for at have haft en hel hær i ryggen.”

Det var Anders Baks første sammenstød med politiet som Levende og Suveræn. Men ikke det sidste. Men lad mig først forklare, hvordan Anders Baks papir-opgør med staten begyndte. Det var under finanskrisen 2008, fortæller han. Angiveligt mistede han over en million kroner i aktier i en virksomhed, som han havde investeret i med penge, han havde tjent på salget af en medievirksomhed, Victor Film, han var administrerende direktør for. Anders Baks hus røg også på tvangsauktion. I den selvransagelse, der fulgte efter, begyndte han at selvstudere nationaløkonomi. Jeg tænkte, jeg hellere måtte sætte mig grundigere ind i de økonomiske konjunkturer, for der var tydeligvis noget, jeg ikke havde forstået om, hvordan verden fungerer.”

I sine selvstudier opdagede han Mads Palsvig. Palsvig er tidligere bankmand og er i dag formand og stifter af partiet Jorden Frihed Kundskab, der i årevis forgæves har forsøgt at komme i Folketinget. Og så er Mads Palsvig konspirationsteoretiker. I øjeblikket deler hans parti konspirationsteorier på Facebook om, at celebre Hollywood-personligheder handler børn som sexslaver, og en af partiets mærkesager er, at film og musik skal rates fra 1 til 10 for sit indhold af satanistisk propaganda. Anders Bak fortæller, at han dengang læste Mads Palsvigs konspirationer om Nationalbankens sande rolle i samfundet, som han siger det. Anders Bak gravede sig ned i teorierne. Dybere og dybere kom han. Til sidst var han af den overbevisning, at Nationalbanken var en privat virksomhed, hævet over staten, og som derfor ikke skal betale skat. Ligesom dronningen,” tilføjer Anders Bak. Så jeg spurgte mig selv: Hvis de kan, kan jeg så også?” Svaret fandt han i det tankesæt, som blandt andet den amerikanske The Sovereign Citizen-bevægelse havde formuleret, og Acephali blev hans danske variant.

Jeg siger ikke, jeg har fundet sandheden,” siger han, da jeg spurgte, hvordan han kan lyde så skråsikker om noget, der, sagde jeg, i mine ører lyder vanvittigt. Jeg har fundet faktuelle informationer, som ingen mening giver i den kontekst, vi kalder demokratiet Danmark.” Ergo skal man forstå, at vi ikke lever i en demokratisk stat. Det er en løgn, en fiktion, vi er blevet bildt ind. Han vil dog ikke afvise, at han kan tage fejl, derfor, siger han, opfordrer han i sine YouTube-videoer seerne til at lave deres egen research. Og hvis de så når samme konklusion som ham – at staten Danmark er et privat selskab – vil han gerne, mod betaling, hjælpe dem med at frigøre sig fra staten med status som Levende og Suveræn. Men, spørger jeg, hvis de papirer, du hjælper dem med at udfylde, faktisk var juridisk gyldige, så havde politiet vel ikke beslaglagt din bil og dine våben, og det ville ikke være ulovligt at køre med blå diplomat-lignende Acephali-nummerplader? Det,” siger han, forudsætter, at alle, også politiet, har den fulde forståelse af, hvordan verden i virkeligheden er skruet sammen. Du kan jo stille dig spørgsmålet: Hvorfor er det sådan, at hvis man vil ind i politiet, så må man ikke have en IQ over 100?” Det har en ven, der er betjent, fortalt ham, siger han. Fordi man har størst nytte af mennesker, der ikke kan tænke selv.” Man’ er, selvfølgelig, staten.

Sit andet sammenstød med politiet havde Anders Bak i marts. Han havde købt to haglgeværer og ammunition, fordi han frygter, at verden snart vil blive ramt af en økonomisk krise, der vil udløse kaos, og når det sker, siger han, vil han gerne kunne forsvare sig. Ligesom i efteråret 2017 skrev han også denne gang til myndighederne, at han havde erhvervet sig to haglgeværer, og at han havde registreret dem ved den førnævnte amerikanske myndighed og altså ikke dansk politi. Alt var, mente han, i orden. Men en forårsdag, fortæller Anders Bak, hvor han og hans kone sad med en, der var ved at udfylde Acephali-papirer og blive medlem, brasede politiet ind i den Hvide Husvogn”. Ifølge Anders Bak var der seks-otte betjente”. De viste ham en ransagningskendelse, fortæller han, som han ikke anerkendte som gyldig, men politiet kom alligevel ind og beslaglagde hans haglgeværer og ammunitionen. Og han blev forhørt på stationen, fortæller han.

Nogle dage senere tog Anders Baks kone parrets Mercedes hen til bageren efter morgenbrød. Mercedesen, som de havde købt i Tyskland, var ikke indregistreret, men havde en blå Acephali-nummerplade. Så på ruten blev hun stoppet af politiet, fortæller Anders Bak. De beslaglagde bilen, og hun blev, fortæller han, taget til afhøring i flere timer. Jeg var ved at gå ud af mit gode skind,” siger Anders Bak. Jeg vidste jo ikke, hvor hun blev af.” Noget tid efter, fortæller han videre, ringede Motorstyrelsen og sagde, at hvis han betalte 50.000 kroner til dem, kunne de få Mercedesen tilbage. Det nægtede han. Jeg sagde til dem, at det var en diplomatbil, og at jeg ikke skulle betale noget, fordi de havde stjålet den.” Anders Bak og hans kone har aldrig set Mercedesen siden. Og, siger han, han har ikke tænkt sig at købe nye våben. Jeg tror, at mine ord har mere magt end to våben i et våbenskab.” For Acephali-lederen er YouTube og sociale medier blevet hans vigtigste våben.

I to måneder har Ejvind Hjort nu været Levende og Suveræn. Det har ikke ændret det store for ham ikke at være underlagt landets love og regler. Jeg går ikke rundt og stjæler og begår vold,” griner han. Men han ved, at den dag, staten Danmark” vil begrænse hans frihed, måske tvinge mig til at blive vaccineret eller bære mundbind på grund af corona”, vil han kunne sige: Nej, jeg er Levende. Det svarer til, at McDonald’s krævede, at jeg drak Coca-Cola. Det kan man bare nægte,” siger han.

Så skulle en politibetjent stoppe ham for at have kørt for hurtigt, ikke at han gør det, understreger han, ville han nægte at betale bøden. Jeg vil sige til betjenten: Den gælder ikke for mig, jeg er Levende, du kan ikke lave aftaler med mig.” For politiet, forklarer han, er blot et firma, der vil indgå en kontrakt med ham om at betale bøden. Men da han ikke er et firma, man kan indgå kontrakt med, ifølge Acephali, men er Levende og Suveræn, så kan politiet ikke kræve, han betaler bøden. Han betaler dog stadig skat, det er alligevel så lidt, han betaler med sin dagpleje, og han har heller ikke en Acephali-nummerplade. Lige nu har han rigeligt at se til med sin bank. Ejvind Hjort vil gerne have betalt den gæld, han har betalt af på til sin bank, tilbage, da han mener, banken ikke har indgået en gyldig kontrakt med ham. Det vil banken ikke gå med til, fortæller han, det er der ikke grundlag for, har de sagt. Men, siger Ejvind Hjort: Jeg er ret overbevist om, at det nok skal lykkes.”

Jeg spurgte ham, hvad han drømte om nu– var der et Acephali-utopia? Det er der mange, der diskuterer lige nu. Nogle vil bo i en økolandsby og handle med naturalier, andre vil bo for sig selv.” Selv har han ikke tænkt meget over, hvordan hans utopi ser ud, men det skulle inkludere respekt for naturen, et mere bæredygtigt liv. I en af sine videoer kommer Anders Bak også med sit utopia: Jo flere vi bliver, der træder ud af den illusion, at penge skal styre alt, jo før begynder vi at få en verden, hvor vores børn faktisk kan løbe trygt rundt på gaden uden at blive truet, overvåget, vaccineret, skudt, chemtrailet og så videre.”

Ejvind Hjorts håb er det samme: at så mange danskere som muligt bliver en Acephali for at svække staten. Måske endda få den helt nedlagt,” siger han.“Jeg tror sagtens, at den danske befolkning kan undvære en stat, der er ejet af en bank.” Men den totale omvæltning sker ikke, siger han, før vi indser, at vi er blevet løjet for hele livet, og at vores politikere dækker over sandheden: at det faktisk er muligt at undsige sig statens myndighed. Han fortæller, at et Acephali-medlem, han kender, datede et kvindeligt medlem af Folketinget. Da han fortalte hende om Acephali, begyndte hendes mund at bæve,” griner han. Det er historier som denne, der styrker Ejvind Hjort i, at han og de andre Acephali-medlemmer har fat i noget. Det bliver bare forsøgt holdt skjult.

Uden at jeg selv behøvede at nævne PETs nervøsitet over Acephalis forhold til ordensmagten, bragte Ejvind Hjort selv PET på banen. To-tre medlemmer, fortæller han, har fået konfiskeret deres computere under ransagelser. De har et øje på os,” siger han. De ved godt, at det, vi laver, kan blive en trussel mod dem.” Og, sagde Ejvind Hjort, at denne historie om Acephali vil være sprængfarligt materiale”. Det svarer til,” siger han til mig, at du under nazismen skrev om frihedskæmperne.” Derfor, siger Ejvind Hjort med dæmpet stemme, forsøger bevægelsen at gå under radaren. Ingen unødvendig opmærksomhed. Ikke før de er mange nok.