Favoritlisten_

Prøv lige at overveje, hvordan man egentlig vejer en hval – og fire andre tankevækkende historier til weekenden

  • 4. oktober 2019
  • 3 min.

Glædelig fredag – her på Zetland siger vi det med den bedste journalistik, vi er stødt på derude i ugen, der gik. Denne gang er vores horisont blevet udvidet af historien om, hvordan man vejer en levende hval, om en vild onsdag med Donald Trump, om de seneste 100 års historie set gennem en 90-årig stjernefilosofs øjne, om amerikanere, der bryder politiske skel, og om et comeback for det ydmyge papir.

Forskning. En god dag for hvaler

Hvaler er de største dyr på kloden, det er åbenlyst, men præcis hvor store de er, det er lidt af en videnskab. For du fanger ikke lige et tonstungt dyr på størrelse med en bus og smækker det op på en vægt – eller svømmer ud med målebåndet for den sags skyld. Tidligere har man skåret hvaler op og vejet dem stykke for stykke, men det var hverken særlig præcist eller særlig praktisk, og så krævede det, at hvalen var død. Men nu har forskere anført af den danske lektor i marinbiologi Frederik Christiansen ved hjælp af droner, 3D-modellering, en rolig og lavvandet argentinsk bugt og gamle hvalfangernotater fundet en ny metode. Det er uskadeligt for hvalen, det er dybt fascinerende, og så er det ret vigtigt for vores viden om livet i havet.

How Do You Weigh a Live Whale?’ – The Conversation


Reportage. Den dysfunktionelle familie samles

Amerikansk politik kan i disse år virke dysfunktionel, helt ude af stand til at fungere, som den bør, for mens Donald Trump nu trues med en rigsretssag, og lovgivningsarbejdet lammes, bliver kløften mellem partierne kun større og større. Og så alligevel. To forskere satte i september et ret interessant forsøg op i Texas, som måske viser os, hvordan Amerika ser ud under al balladen. De inviterede 526 mennesker, der tilsammen repræsenterer et mikrokosmos af den samlede vælgerbase, og disse 526 brugte så fire dage på at tale politik uden deres normale filtre af sociale medier og arsenaler af hårdt vinklede soundbites. Måske er amerikanerne ikke så langt fra hinanden alligevel. Måske skal de bare til at tale sammen igen.

These 526 Voters Represent All of America. And They Spent a Weekend Together’ – The New York Times


Interview. Noam Chomsky er optimist – sådan da i hvert fald

Hitler, Mussolini, Eisenhower, Trump, Bolsonaro, Sanders og Ocasio-Cortez. Det er bare nogle af de profiler fra det seneste århundredes politiske verdenshistorie, som den amerikanske tænker Noam Chomsky taler om i dette interview med Catalyst Journal, et kvartalsmagasin udgivet af det socialistiske medie Jacobin. Den 90-årige filosof og lingvistiker er kendt som en dreven højrefløjskritiker, og i interviewet sammenligner han da også tidens facistoide tendenser med 1930’ernes politiske udvikling, men han slutter faktisk nogenlunde optimistisk. Mere demokrati, mindre ulighed er muligt.

There Are Reasons for Optimism’ – Catalyst


Reportage. Verdens mest tålmodige præsident

Nogle gange taler virkeligheden så fint for sig selv. Det lader The Guardian den gøre – ledsaget af ganske små kommentarer – i denne gennemgang af den seneste onsdag i Donald Trumps liv. Han er tydeligt påvirket af muligheden for en rigsretssag, han bavler, han smider om sig med øgenavne, og han opfordrer de kritiske amerikanske journalister til at være høflige og stille nogle spørgsmål til den besøgende finske præsident, Sauli Niinistö. Og ja, det er ham – og knap så overraskende ikke den amerikanske præsident – som er en meget tålmodig mand. Sagen skal læses i sin helhed, og den fik mig til at grine. Det kan der godt være brug for.

Donald Trump’s Bizarre Press Day Was a Full-Blown Impeachment Tantrum’ – The Guardian


Artikel. Er papir bedre end plastic?

I sidste uge så jeg et afsnit af DR1s gamle traver Kender du typen, hvor en livsstilsekspert stod med hovedet inde i en kendt danskers køleskab og konstaterede, at blomkålen jo var pakket ind i brunt papir. Vurderingen var, at det så lækkert ud, og så var det godt for miljøet. Jeg ved godt, at vores overforbrug af plastik er noget skidt for verdens have og for klimaet, men hvor bæredygtigt er papir egentlig? Det undrede jeg mig over foran fjerneren og fandt senere svar i BBCs artikelserie Made on Earth. Artiklen fortæller papirets historie fra dets oprindelse til dets aktuelle comeback – og vigtigst blev jeg klogere på, hvornår papir er klima- og miljøvenligt, og hvornår det ikke er.

How Paper Is Making a Comeback’ – BBC

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: