Helikopter_

Fredag 5. juli 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver en lille smule voldsomt.

Demonstranterne i Sudan står over for et svært valg: Retfærdighed eller fred?

Efter flere blodige måneder i Sudan forsøger de civile ledere og militæret at dele magten mellem sig. Hvis det lykkes, kan landet blive et forbillede for skrøbelige stater verden over. Vært: Mads Olrik. Gæst: Line Engbo Gissel, lektor i konfliktløsning.

20 min

Dagens citat

“Jeg er en helt særlig fyr. Jeg var den første og den sidste Spitzenkandidat.”

Det siger stadig fungerende EU-kommissionsformand Jean Claude Juncker (hvem andre). Han begræder, at EUs regeringsledere ikke valgte en spidskandidat fra et af de europæiske partier til at overtage hans post (Politico).

Dagens store historier

Foto: Ashraf Shazly / AFP / Ritzau Scanpix

Sudan

Efter måneders demonstrationer lykkedes det tidligere på året at vælte Sudans diktator gennem 30 år, Omar al-Bashir. Nu står landet ved en svær skillevej.

Siden diktatorens fald har militæret slået hårdt ned på demonstranterne. Så sent som denne uge blev 30 fredelige demonstranter skudt og dræbt af sikkerhedsstyrker i hovedstaden Khartoum. Det har længe lignet, at militæret har villet sætte sig på magten, som det er sket så mange andre steder i Afrika og Mellemøsten.

... Men nu er der nye, fredeligere boller på suppen. Her fredag morgen meddelte en mægler fra den Afrikanske Union, at militæret og de civile ledere af demonstranterne var blevet enige om midlertidigt at dele magten mellem sig. Fem civile ledere og fem militære ledere skal sidde sammen i et råd, der inden for tre år skal have stablet et valg på benene (Al Jazeera).

Hvis Sudan skal blive til et demokrati, skal demonstranterne måske tage nogle svære valg. Især om, hvorvidt de generaler, der har stået bag nedskydningen af demonstranter, skal straffes. Normalt tænker vi, at retfærdighed og fred går hånd i hånd. Men erfaringen fra andre konflikter er, at hvis man gerne vil have militæret til at give plads til demokrati, skal man være klar til at lade skurkene slippe for straf (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Ritzau Scanpix

God tur hjem

  • Henover sommeren vil 64.000 danske borgere modtage et brev fra myndighederne. Brevet er en venlig påmindelse om, at staten ville foretrække hvis de rejste ud af Danmark.

  • Brevet minder borgerne om en særlig ordning ved navn repatrieringsstøtte. Den indebærer, at hvis du har opholdstilladelse her i Danmark, men vælger at tage tilbage til hjemlanden, får du blandt andet 140.000 kroner med i lommen (DR).

  • ... Plus staten betaler dine forsikringer og giver dig en fortrydelsesret på et år. Ordningen har eksisteret længe, men staten har pålagt kommunerne at de skal minde de relevante borgere om, at ordningen findes.

  • Brevet er en lille del af den nye hjemsendelsespolitik, de danske myndigheder har ført siden Folketinget vedtog det såkaldte "paradigmeskift" i udlændingepolitikken. Tanken var at fokusere mere på hjemsendelse end integration (TV 2).

  • Generelt forsøger de danske myndigheder lidt mere ihærdigt at sende flygtninge og migranter ud af landet. På det seneste testede man, om man kunne begynde at sende syriske flygtninge tilbage, men Flygtningenævnet afviste. (Berlingske).

Det skal du også vide

Tre danskere er tiltalt for at sende droner til Islamisk Stat. De tre mænd købte droner og dronedele i Danmark og forsøgte at sende dem til Syrien. Dronerne skulle enten bruges til terrorangreb eller i borgerkrigen (DR).

Den højere pensionsalder ser ud til at virke. 1. januar i år steg pensionsalderen i Danmark til 65,5 år, og det tyder på, at det allerede nu har betydet, at flere bliver på arbejdsmarkedet længere. Næste år stiger den til 66 (Finans/$).

Yes, kvindelige fodboldspillere bliver diskrimineret. På søndag mødes USAs og Hollands kvinder i VM-finalen i fodbold. I årevis har amerikansk kvindefodbold genereret flere penge end herrefodbold. Alligevel får kvinderne mindre i løn (The Economist).

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard for Zetland

Kunstigt. Vi er lige på kanten af, at forskere kan producere kunstigt kød, der kan komme i supermarkedets kølediske. Det er måske en lille del af løsningen på klimakrisen.

Nøgent. Kulturskribent Torben Sangild har set nøgenprogrammer i tv for at finde ud af, hvor frigjorte vi egentlig er. Og hvordan vi kan blive det lidt mere.

Kedeligt. På søndag begynder årets Tour de France. Danske Jakob Fuglsang er (gisp) blandt favoritterne, og her er et fanbrev til manden, der har evnet at ophøje det kedelige til kunst.

Mudret. Denne uges liste over gode ting fra andre medier indeholder en videnskabelig revolution i en aarhusiansk mudderpøl, dårlige hoteller og (endelig!) et kritisk interview med en af Facebooks topfolk.


Så nåede vi til ugens ende. Inden vi helt slukker vil jeg bare lige, igen, sige tak til Camp Mordor på Roskilde Festival for at gøre helikopteren her til et fast indslag på campingpladsen hver dag. Jeg skylder en øl.

Vi er tilbage på mandag. Pas på jer selv.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: