Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Torsdag 19. marts 2020

Nu skal udenrigsministeren bruge ‘diplomatisk knofedt’. Vores forhold til nationalstaten er pludselig blevet tydeligt

Udenrigsminister Jeppe Kofod og hans ministerium bruger i disse dage ‘diplomatisk knofedt’ for at omgå nedlukkede landegrænser og flyveforbud og få tusindvis af danskere tilbage til Danmark. Vi taler med ham og med Hans-Henrik Thomsen, der foreløbig er strandet i Filippinerne, om den uvante udfordring, staten står over for i de her dage.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland på en dag, hvor Folketinget også vedtog en historisk stor hjælpepakke til erhvervslivet.

Dagens citat

“I hele landet ser vi mennesker i fyrrerne i respirator i længere perioder. Det er usædvanligt. Det plejer vi ikke at se”

Sådan siger skadestuelægen Darria Long om situationen på de amerikanske hospitaler til CNN.


Dagens store historier

Foto: Scott Olson/AFP/Ritzau Scanpix

Hjem igen

  • Udenrigsministeriet arrangerer for øjeblikket fly hjem fra blandt andet Marokko og Tunesien til de danskere, der fortsat befinder sig i de lande. Sidste flyver fra Marokko skulle nu være på vej til København. (Udenrigsministeriet).

  • Selv om Udenrigsministeriet gør, hvad de kan, vil der også være danskere, som ikke kan komme hjem lige med det første. Blandt andet kan det blive vanskeligt at komme hjem fra Sydamerika (Jyllands-Posten).

  • Grønland har nu også lukket ned for al flytrafik, efter at man har haft to tilfælde af corona-virus (DR).

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod er på overarbejde med at få arrangeret, at danskere kan komme hjem fra hele verden – lige nu bliver borgernes forhold til staten sat på en prøve (Zetlands Nyhedspodcast).

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Corona-status

  • Seks personer, som var ramt af corona-virus, er nu døde herhjemme. Samtidig er antallet af indlagte på hospitalet steget til 153. 30 af dem ligger på intensiv og 27 i respirator (Sundhedsstyrelsen).

  • Et samlet folketing vedtog i dag en hjælpepakke, der kan koste op til et trecifret milliardbeløb, som skal afbøde det frie økonomiske fald, som virksomhederne lige nu befinder sig i.

  • Pakken betyder også, at studerende kan tage to måneders ekstra SU-lån, og for de arbejdsløse betyder pakken, at de næste tre måneders dagpenge ikke tæller med i dagpengeperioden (TV 2).

  • Luftforureningen i Danmarks største byer er faldet med en tredjedel nu i forhold til før corona-krisen, viser nye tal fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DR).

  • Og en rettelse: Det var i virkeligheden ikke maskerede mænd, der stjal håndsprit fra Herlev Hospital, som en lang række medier – og også Helikopteren – ellers har fortalt. Der blev stjålet håndsprit – men tyvene var ikke maskerede, siger politiet nu (Ekstra Bladet).

Foto: Thomas Peter, Reuters/Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Dobbelt op. Corona-krisen kommer midt i klimakrisen. Her er vores bud på, hvad førstnævnte vil betyde for vores evne til at håndtere sidstnævnte..

Frikvarter. Her er dagens helt corona-frie historie: I 2003 opfandt en nørdet japaner et webforum, som har ændret den måde, vi alle sammen kommunikerer på. Her er historien om, hvordan memes overtog verden.


Jakob Skaaning

Det var alt fra Zetlands Nyhedshelikopter, som endnu en gang vil lande i din mailboks i morgen tidlig klokken 6.30.

Med venlig hilsen

Jakob Skaaning

Helikopter-vært