Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Aya Sawahiro er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter_

Onsdag 20. november 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver eksplosivt.

Bandekrigen i Sverige er ved at boble over. Og viser et af velfærdssamfundets uløste problemer

Der bliver igen og igen meldt om eksplosioner og skudepisoder i de svenske storbyer. Det kan ligne, at det er ved at blive en voldsom hverdag. I dag prøver vi at finde ud af, hvad der foregår.

16 min

Dagens citat

“Jeg vil gerne samle befolkningen igen”

Det sagde Labour-leder Jeremy Corbyn under en tv-debat tirsdag aften som svar på spørgsmålet om, hvad han gerne vil stille op med Brexit. Corbyn vil gerne have en ny folkeafstemning, men vil ikke sige, hvad han så selv vil gå ind for ved den afstemning (Politico).

Dagens store historier

Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Sveriges bander

 • November måned har været dramatisk i Sveriges underverden. I forrige uge blev en 15-årig dreng skudt og dræbt i Malmø, og i går sprang endnu en bombe i Helsingborg.

 • ... Og man kunne nævne en hel række andre episoder. I år er 35 blevet skudt og dræbt i Sverige, mange af dem i forbindelse med bandekonflikten (BBC).

 • Politiet i Malmø kalder det en national nødsituation. De har derfor sat gang i en stor aktion med navnet Rimfrost, der skal dæmme op for urolighederne. Frygten er, at politiet dermed også selv risikerer at blive udsat for angreb (Berlingske).

 • Samtidig debatterer politikerne, hvad der overhovedet er årsagen. Søndag sagde statsminister Stefan Löfven i et interview, at det mest af alt handlede om, at skoler og jobindsats havde spillet fallit i de udsatte boligområder (SVT).

 • Han blev straks kritiseret for at afvise, at indvandringen havde noget med historien at gøre. Især i Malmø er bandekonflikten mest af alt båret frem af folk med anden etnisk baggrund (Expressen).

 • Uanset hvad man mener, der er baggrunden, så viser historierne, at der er mennesker, som velfærdssamfundet ikke evner at nå og indlemme i det almindelige samfund. Sådan er det i Sverige, og sådan er det i Danmark (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix

Hyggeligt

 • I dag mødes Natos udenrigsministre til et møde i Bruxelles. Nogle ville måske kalde det et forsoningsmøde.

 • ... For baggrunden er en snas dyster. I et interview for nylig kaldte Frankrigs præsident Macron Nato-samarbejdet “hjernedødt”. Og han sagde, at han ikke var sikker på, at alliancens løfte om at hjælpe hinanden stadig stod ved magt (The Economist/$).

 • Det er sådan noget, der får folk op af stolene. Macron blev kritiseret af nærmest alle andre Nato-lande, deriblandt USA, der ellers ikke har været de største fans af Nato på det seneste.

 • Mødet i dag skal derfor handle om, hvorvidt man skal ændre på den måde, Nato-samarbejdet fungerer på. For ingen europæiske nationer er specielt klar – hverken mentalt eller militært – til at lægge alliancen i graven og tage sig af Europas sikkerhed selv (Zetland).

 • Og så skal de i øvrigt tale om en ny strategi. Nato forsvarer sig lige nu på fire forskellige måder – til lands, til vands, i luften og i cyberspace – men onsdag kommer et femte område med på listen: rummet (Politico).

Det skal du også vide

Apropos bander: Dansk politi har gang i flere aktioner. Tirsdag aften blev en bandeleder befriet fra retspsykiatrisk afdeling i Slagelse af bevæbnede kammerater. Samtidig har politiet ransaget flere adresser på Sjælland i forsøget på at finde en gerningsmand bag et bandemord i foråret (TV 2).

Der er nu fire syrienskrigere, der risikerer at miste passet. Sagerne ligger på udlændingeminister Mattias Tesfayes skrivebord. For nylig vedtog Folketinget under stor kritik at give Tesfaye beføjelser til at tage statsborgerskabet fra tidligere IS-krigere (DR).

Maltas politi er endelig ved at rykke i sagen om et journalistmord. Journalisten Caruana Galizia havde sin egen blog og afslørede ene kvinde store historier om korruption i landet. Hun blev dræbt af en bilbombe sidste år. Nu har politiet anholdt en mulig mellemmand og bagmand (The Guardian).

Illustration: Adi Juhasz for Zetland

Dagens Zetland-historie

Kaninhul. For at forstå, hvorfor det stadig kan lade sig gøre for eksempelvis højreradikale bevægelser at hverve medlemmer i Danmark, kan man lytte til Thomas’ historie. Den viser, hvordan radikaliseringen er gået online, og hvor svært det er at slippe ud, når man først er kommet ind.


Således onsdag. Jeg ville bare lige sige, vi selvfølgelig holder øje med høringerne i rigsretssagen mod Trump og samler til bunke til at lave en større historie på et tidspunkt. Hvis du har tanker om, hvad du gerne vil høre om eller have forklaret i den sag, så smid mig en mail på mads@zetland.dk

Det var det. Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: