Helikopter_

Mandag 18. november 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det bliver opskruet.

Venstres nye formand er i tvivl om udlændingepolitikken. Men er der plads til tvivl i politik?

I weekenden afholdt Venstre sit landsmøde. Partiet forsøgte at lave et stort vendepunkt, men det var svært at overse kløften i partiets ledelse over et af de vigtigste spørgsmål. I dagens Lydhelikopter kigger vi på alt det, vi lærte af mødet.

16 min

Dagens citat

“Vintermedister”

... er åbenbart en ting. I øjeblikket er både Føtex og Aldi i et mindre stormvejr med anklager om “knæfald for islam”, fordi de har droppet at henvise til “jul” i deres produkter. Påstanden er mildt sagt forkert (TjekDet).

Dagens store historier

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Venstre

  • I denne weekend skulle Venstre forsøge at gøre noget svært: Det skulle bruge landsmødet på at lave et vendepunkt, lappe gamle sår og sætte en ny kurs.

  • Det med sårene gik overvejende godt. Det detroniserede formandskab Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen holdt hver sin takketale og blev klappet behørigt ud (DR).

  • Det med kursen kan diskuteres. Op til mødet har især tilgangen til udlændingepolitikken skilt vandene i partiet. På den ene fløj har vi den nye næstformand Inger Støjberg, der gerne vil stramme endnu mere (Altinget).

  • ... Og på den anden fløj har vi adskillige folketingsmedlemmer, der mener, at partiets liberale tankegods er truet af stramninger og af den hårde retorik mod indvandrere (Weekendavisen/$).

  • I midten af det hele står den nye formand Jakob Ellemann-Jensen. Med sin tale på landsmødet nikkede han mod begge lejre, og i et interview anerkendte han, at han er i tvivl. Hvilket, synes vi her på Helikopteren, faktisk er en spændende udmelding. Det kan du høre mere om i dagens lydudgave her.

Foto: Adnan Abidi/Reuters/Ritzau Scanpix

Hongkong

  • Situationen i Hongkong bliver ved at eskalere. Her er det seneste.

  • De seneste to dage har der været deciderede kampe omkring et universitet i byen. Hundredvis af studerende havde barrikaderet sig indenfor, mens politiet har forsøgt at storme bygningerne (Berlingske).

  • De studerende forsøger at holde politiet væk med molotovcocktails og bue og pil. Politiet bruger tåregas og gummikugler.

  • Samtidig er der dukket kinesiske tropper op i byen, der ellers har udstrakt selvstyre. Soldaterne rydder vejblokader, og mange demonstranter frygter, at det er tegn på et større indryk (The Guardian).

  • Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, opfordrer til “fredelig dialog” (DR).

Det skal du også vide

Apropos: Nye dokumenter viser ind i Kinas overgreb på muslimer. Det internationale samfund har i lang tid vidst, at landet driver lejre for en muslimsk minoritet. Nye uhyggelige dokumenter viser, hvordan lejrene bliver drevet (The New York Times).

Den danske CO2-udledning er tre gange højere, end vi går og tror. I hvert fald hvis man regner alle dele med, både biobrændsel og det CO2-udslip, danskere har ansvar for i andre lande (Berlingske).

Svinepest er rykket et skridt nærmere. Det seneste tilfælde blev fundet i det vestlige Polen, 80 kilometer fra grænsen til Tyskland. Hvis sygdommen når til Danmark, kan det koste milliarder (Finans).

Illustration: Calum Heath for Zetland

Dagens Zetland-historier

Farlig tale. De historier, vi fortæller hinanden, har virkelig stor indflydelse på, hvordan økonomien går rundt og har det, siger denne nobelpristager. Og lige nu kan vi være ved at tale os selv ned i en recession.

Opbyggeligt. (Næsten) alle politikere taler om, at vi skal bygge klimavenligt. Og det gør man sådan her.

Hyggeligt. Hvis du endnu ikke har hørt om det: Zetland Samtaler er hyggelige aftener, hvor Zetlands medlemmer mødes privat og taler om aktuelle emner. Her er lidt mere om konceptet og planen for den kommende tid.


Lige en beklagelse: I nogle timer havde fredagens udgave af Helikopteren en overskrift med ordet “Fæøerne” i stedet for Færøerne. Jeg sværger på, at det ikke var en freudiansk smutter, men kun en smutter.

Og med det siger vi tak for i dag. Vi ses i morgen.

Mads Olrik

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: