Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Tirsdag 19. juli 2022

Ja, goddag, det er jeres SAS-kaptajn her. Vi flyver igen. Så må vi se, hvor længe det varer

Efter femten dages strejke er SAS og selskabets piloter blevet enige om en ny overenskomst. Den har i sig to store perspektiver. SAS har fået ro på bagsmækken, hvilket er vigtigt, fordi selskabet i de næste år skal spare milliarder af kroner. Og piloterne har, selvom de har givet sig i forhold til løn og arbejdstid, vundet en principiel sejr om, at de alle skal være organiseret under den samme overenskomst. Det, mener deres fagforeninger, beskytter den danske model og dermed det danske arbejdsmarked som sådan.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Foto: Scanpix Sweden/Reuters/Ritzau Scanpix

SAS flyver igen

Efter femten dages strejke vender SAS' piloter nu tilbage på arbejde. Den nye overenskomst mellem SAS og piloternes fagforeninger gælder de næste fem og et halvt år. Her er nogle af de konkreter, der indtil videre er kommet ud:

  • Piloterne accepterer en øvre arbejdstid på 60 timer om ugen.
  • De accepterer at gå 25 procent ned i løn.
  • Til gengæld genansætter SAS de piloter, som blev opsagt under coronapandemien, på den samme overenskomst.
  • Og alle piloter i SAS, også dem som er ansat i datterselskaber, og som har fået ringere vilkår, kommer nu på samme overenskomst.

SAS skal ifølge en stort anlagt spareplan, som selskabet præsenterede i februar, spare 7,5 milliarder svenske kroner om året. Det her hjælper lidt på det, men der er stadig lang vej endnu, hvis selskabet skal reddes, vurderer flere analytikere i dag.

Det skal du også vide

Putin tager til Iran. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har siden sin invasion af Ukraine i slutningen af februar ikke rejst til andet end tidligere sovjetrepublikker. Men nu er han taget til Iran. Her mødes han med landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, men også med en Nato-leder, nemlig Tyrkiets Tayyip Erdogan. De skal tale om situationen i Syrien, men efter sigende også diskutere, hvordan Ukraines eksport gennem Det Sorte Hav kan blive genoptaget (Reuters).

Risiko for hedebølge i Danmark. DMI melder, at der, undtagen på Bornholm, kan forventes 28 grader eller mere i de kommende dage. Og så har vi officielt hedebølge. Som sådan følger Danmark med resten af især Vesteuropa, som for tiden er ramt af ekstrem varme (DMI). Det kan du høre eller læse mere om i Helikopteren fra i går.

Livet var ikke det værste. Povl Dissing er død. Sangeren blev 84 år gammel og sov mandag aften, efter længere tids sygdom, ind i sit hjem, omgivet af sin familie. Mange vil nok især huske ham for samarbejdet med Benny Andersen, ikke mindst 'Svantes lykkelige dag'. Som vi spiller lidt fra i lydversionen af denne Helikopter (DR).

Dagens Zetland-historie

Ingen vej tilbage. En af den grønne omstillings gordiske knuder lyder sådan her: Hvordan får vi mere grøn energi uden at optage for meget plads? I Danmark findes der en mand, der tror, han har fundet en løsning. Og Rasmus Thirup Beck har besøgt ham.


Andreas Thorsen

Det var det. Jeg har købt is, både Sun Lolly (med vindruesmag, selvfølgelig) og flødeis i bøtte. Så jeg er klar til alt. Vi ses i morgen. PS. KOM SÅ, JONAS VINGEGAARD!

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-vært