DET SKER_
Projektleder for Engagement

Zetland Samtaler-kalender

11. november 2019 | Hverdag & Skole | 5 min.

Kære medlem

Velkommen til det første nyhedsbrev om Zetland Samtaler, hvor jeg fremover løbende vil gøre opmærksom på de Zetland Samtaler, som du kan komme med til i hele landet. Zetland Samtaler er samtaler, hvor medlemmer mødes for at tale om det, de læser på Zetland.

Vi har medlemmer over hele landet (faktisk også i udlandet), så her er chancen for at møde andre Zetland-medlemmer i dit lokalområde, sætte dig rundt om et bord med mennesker, du formentlig ellers aldrig ville møde, og tale om klima, ledelse, skolepolitik, eller hvad der nu optager dig.

Alle medlemmer kan desuden melde sig som vært for en samtale. Du bestemmer selv, hvad samtalen skal handle om, og hvor I skal mødes – i en stue, på en café, i skoven, inde i et forbrændingsanlæg (ja, vi har faktisk en samtale på vej inde i sådan et), og hvis samtalen skal finde sted i København, er I også velkomne til at låne vores lokaler på Bygmestervej efter klokken 17.

Lige nu har vi samtaler på vej i både Sønderborg, Odense, på Amager og sågar en enkelt i Singapore (!) – så din geografiske placering er ingen hindring for at deltage eller melde dig som vært.

Men snak til side – jeg har glædet mig helt vildt til at præsentere de kommende samtaler, som skønne medlemmer gerne vil invitere dig til, så her kommer de:

TIRSDAG DEN 19. NOVEMBER i KØBENHAVN

Den 19. november kan du komme til en Zetland Samtale om nyhedskriterier. Vært for samtalen er medlem Cecilie Jacobsen. Hun vil gerne rejse spørgsmålet: Kan nyhedskriterierne være forældede i en ny digital verden? Cecilies samtale tager udgangspunkt i artiklen om den unge kvinde, der gjorde en massiv indsats for at få flere borgere med muslimsk baggrund til at stemme til folketingsvalget.
Samtalen finder sted i Huset KBH i København klokken 19, og du kan tilmelde dig HER. Hvis du ikke bruger Facebook, kan du også tilmelde dig ved at sende en mail til ceciliemjacobsen@hotmail.com.

SØNDAG DEN 24. NOVEMBER I KØBENHAVN

Tabita Mirembe er vært for en samtale den 24. november. Samtalen kommer til at handle om vores forhold til sociale medier og tager udgangspunkt i en artikel, der hedder: Et nyt dansk socialt medie vil starte en nordisk tech-revolution. Det er mindre tosset, end det lyder”.

Samtalen foregår i Folkehuset Absalon i København, og du kan tilmelde dig HER. Hvis du ikke bruger Facebook, kan du også tilmelde dig ved at sende en mail til Tabita på tmirembe5@gmail.com.

TORSDAG DEN 28. NOVEMBER I ODENSE

Zetland-medlem Julie Dyre Aagaard er vært for en samtale, der tager udgangspunkt i artiklen Vi har afskaffet husmødre. Så hvorfor er det stadig kvinderne, der laver mest arbejde i hjemmet?. Kvindens aktive rolle i starten af barnets liv skaber en stiafhængighed i forhold til husarbejde, mener professor Nina Smith, men betyder den stiafhængighed, at vi har nået endemålet for ligestilling på arbejdsmarkedet? Det kan du diskutere med andre medlemmer klokken 19 i Cafébiografen i Odense.
Du kan tilmelde dig HER, eller du kan skrive til juliedyre@gmail.com, hvis du ikke er på Facebook.

ONSDAG DEN 4. DECEMBER I KØBENHAVN

Den 4. december er Kamilla Bergström vært for en samtale om, hvad der står i vejen for, at den sårbarhed, der er i kriser og konflikter, kan blive et stærkt virksomhedsstyrkende aktiv. Samtalen tager udgangspunkt i interviewet med Jesper Thomsen fra Soundboks, og Kamilla opfordrer alle til at bringe erfaringer, længsler, bud og perspektiver om emnet med til bordet.
Samtalen foregår i GaragePark NV i Københavns Nordvestkvarter klokken 16.30, og du tilmelder dig HER
Og hvis du ikke bruger Facebook, sender du en mail til Kamilla på kamilla.bergstroem@gmail.com.

Tidligere Zetland Samtaler

I begyndelsen af november var Frederik Svinth vært for en samtale om, hvorvidt det er sværere at få venner som voksen. Frederik fortalte, at han selv lige er flyttet på landet og tænker meget over, hvordan nye venskaber nu skal dannes, og det var omdrejningspunktet for samtalen, der fandt sted på en café i Ebeltoft.

I oktober mødtes en flok medlemmer hjemme i stuen på gården i Poulstrup uden for Aalborg hos Zetland-medlem Laura Mors Haunstrup. Samtalen handlede om it i skolen, og den aften satte Zetland-medlemmer, der var kørt helt fra Kolding, Løkken og Viborg, sig omkring Lauras spisebord. Blandt de fremmødte var blandt andet en skoleleder, to skolelærere og en gymnasielærer. Alle var glødende optagede af samtalens emne.

Samme weekend mødtes en flok Zetland-medlemmer i Folkehuset Absalon i København for at diskutere dataficeringen af vores samfund. Vært for samtalen fra Zetland-medlem Tabita Mirembe. Efter samtalen skrev Tabita til mig:

“Jeg kom hjem og var helt høj over den begejstring, det lille Zetland-fællesskab affødte. Tiden fløj, og der blev både grinet og talt om magtesløshed. Det var vildt hyggeligt, og der var god energi. Konceptet med at mødes og tale om artikler er vi alle vilde med! Der er noget særligt ved at mødes med sine medmennesker og tale om de tanker, den pågældende artikel har igangsat. Flere af de andre kunne også godt tænke sig, at blive værter engang.”

To uger forinden mødtes medlemmer for at diskutere, hvad der skulle til, for at vi selv ville have en vindmølle i vores baghave. Til samtalen sad blandt andet en vindenergi-ingeniør, en vindmølleejer, en læge og en iværksætter, der var nysgerrige efter at vide mere om emnet. Værterne for samtalen var medlemmerne Alexandra Freltoft og Andreas Lloyd. De skrev bagefter til mig: “Det var så fedt at diskutere med nogle andre nysgerrige og reflekterede mennesker ude i virkeligheden.”

Alle samtaler har taget udgangspunkt i en bestemt Zetland-artikel, og samtale-værterne har efter samtalen samlet de vigtigste pointer, forslag og spørgsmål, som journalisten bag artiklen har fået og nu kan bruge i sit videre arbejde. En kæmpe gave!

Vi har længe udforsket og eksperimenteret med, hvordan en meningsfuld dialog ser ud mellem en journalist og dem, der læser eller lytter til journalistens historie. Og med Zetland Samtaler vil vi nu styrke dialogen medlemmerne imellem. I er mennesker med alle mulige forskellige erfaringer, horisonter, meninger, viden – og eftersom vores journalistik ikke er et mål i sig selv, men et middel til en meningsfuld offentlig samtale, så er der for os at se al mulig grund til at begynde den samtale mellem jer medlemmer.

Derfor Zetland Samtaler. Vel mødt!

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: