Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Fredag 22. oktober 2021

Nu er der borgerkrig i Myanmar, siger FN. Men sprækker i militæret kan give håb

Siden militærkuppet i Myanmar i februar er situationen eskaleret i landet. Og torsdag erklærede en FN-diplomat situationen i Myanmar for en borgerkrig og en humanitær katastrofe. For siden kuppet har modstandere af det myanmarske militær organiseret sig, og i september opfordrede eksilregeringen til at gå i forsvarskrig. Med i dagens Helikopter er Helene Maria Kyed, der netop i dag fredag afleverer en rapport om udviklingen i Myanmar.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Det her er ugens sidste Helikopter. Og vi skal en tur tilbage til Myanmar.

Dagens citat

“Navnet 24syv er det smukkeste signal om, at vi ønsker at skabe en taleradio med originale stemmer i demokratiets tjeneste”

Det er det ikke alle, der er helt enige i. I går aftes kom det frem, at Radio Loud skifter navn til 24syv. Og det har sat gang i den helt store Twitter-debat. Koncernchef i Berlingske Media Anders Krab-Johansen mener, at det er et smukt signal – andre mener, at det er tyveri (Jyllands-Posten).


Dagens store historie

Foto: Time For Revolution / Reuters / Ritzau Scanpix

Borgerkrig i Myanmar

  • Det var med alvor i stemmen, at FN’s særlige udsendte i Myanmar, Christine Burgener, talte på et pressemøde i går torsdag. Hun sagde, at tilstanden i Myanmar nu er blevet så slem, at den kan betegnes som en regulær borgerkrig og en humanitær katastrofe (Forbes).
  • Da vores Helikopter fløj til Myanmar i februar og marts, handlede det om, at militærjuntaen havde overtaget magten i landet, og modstanden fra den civile befolkning rasede. Store demonstrationer fandt sted over hele landet, og flere tusind demonstranter blev fængslet og dræbt (Helikopter).
  • Siden februar har militæret haft magten i landet. Men protesterne er fortsat, og den interne modstand er vokset. Det samme gør militærets brutalitet, som har ført til både massedrab og tortur mod civilbefolkningen (The New York Times).
  • Tidligere på ugen fortalte vi så, at militærjuntaen havde besluttet sig for at løslade over 5.000 af de demonstranter, der i februar blev fængslet. Det skulle efter sigende være sket, fordi den sydøstasiatiske sammenslutning ASEAN lagde pres på militæret ved at udelukke militærjuntaens leder i Myanmar, Min Aung Hlaing, fra det næste topmøde, som finder sted i perioden 26.-28. oktober. Men siden er der kommet meldinger om, at flere af demonstranterne er blevet fængslet igen (Berlingske).
  • Så der er altså noget, der tyder på, at internationalt pres ikke kan løse borgerkrigen i Myanmar. Det er der til gengæld noget andet, der måske kan. I dagens Helikopter har vi Helene Maria Kyed med. Hun har forsket i Myanmar siden 2014 og ved mere end de fleste om, hvad der foregår i Myanmar lige nu. Det handler (blandt andet) om presset internt i militæret (Helikopter).

Det skal du også vide

Dansk organisation trækker tråde til flere nyere terrorsager. På overfladen ligner Team Dawah en fredelig muslimsk organisation i Danmark. Men Ekstra Bladet har undersøgt organisationen og vurderer, at Team Dawah er en central del af det ekstremistiske miljø i Danmark – og kan forbindes med flere nyere terrorsager. Team Dawah blev stiftet i 2018 og tiltrækker primært unge. Deres formål er at oplyse om islam i sin nøjagtige form uden kompromis. Det ser dog ud til, at organisationen har spredt nogle lidt andre budskaber, men det afviser de selv (Ekstra Bladet).

Flere lande har forsøgt at forsinke den grønne omstilling. Det drejer sig blandt andet om Japan, Saudi-Arabien og Australien. En stor læk af dokumenter afslører, hvordan de og flere andre lande systematisk har forsøgt at forsinke den grønne omstilling. Det har de blandt andet gjort ved at presse FN til at nedtone behovet for en udfasning af fossile brændsler. Det kommer altså frem lige før FN’s klimatopmøde COP26, der starter i næste uge. Og man kan derfor være bekymret for, hvilke løsninger de finder frem til (BBC).

Alec Baldwin har skudt to under filmoptagelse. I New Mexico var skuespilleren Alec Baldwin sammen med resten af filmholdet i gang med at indspille en ny westernfilm, Rust. Og det gik helt galt. Alec Baldwin affyrede en rekvisit-pistol, som endte med at affyre et ægte skud. Og det har fået alvorlige konsekvenser. Filmfotografen Halyna Hutchins overlevede ikke skuddet, og filmens instruktør, Joel Souza, er såret og kørt til hospitalet. Der er endnu ikke kommet nogen yderligere konklusioner frem, men politiet efterforsker fortsat ulykken (Politiken).

Illustration: Andrea Ucini for Zetland

Dagens Zetland-historier

Klima eller natur? Det er et konkret dilemma, vi står i lige nu. For verden har brug for flere batterier for at vinde kampen over klimaforandringerne, men det kan gå hårdt ud over naturen lokalt. Det kan især mærkes i Portugal.

Deepfakede stemmer er en teknologi, der kan bruges til at lave svindel. Heldigvis har vi kun set to tilfælde. Men teknologien udvikler sig mere og mere, og snart kan den være allemandseje. Er vi klar til det?


Fie Dandanell

Det var den uge, der for mange har budt på efterårsferie. Og som for os her på Helikopteren har handlet om begivenheder i udlandet. I næste uge er Merian Garde Gräs tilbage.

God weekend derude!

Med venlig hilsen

Fie Dandanell

Helikopter-vært