På YouTube er der få klik mellem bikini-videoer fra danske youtubere til videoer med letpåklædte mindreårige

BØRNYouTube-videoer med letpåklædte mindreårige er blevet set mange millioner gange.

Derfor skal du læse denne artikel

YouTube kritiseres for at lægge platform til et internationalt netværk af pædofile. Videoer af letpåklædte mindreårige piger er blevet set mange millioner gange af YouTubes brugere. Zetland kan dokumentere, at også videoer fra danske kvindelige youtubere kan føre én ned i et ormehul med videoer med mindreårige. YouTube “knokler for at stoppe det”, lyder det fra den danske kommunikationschef.

På YouTube er det populært for kvindelige youtubere at lave bikini haul’-videoer.

Det går ud på, at youtuberen viser sig frem i forskellige sæt af nyindkøbt badetøj, som en slags inspiration. Hvis man søger på bikini haul’ på YouTube i Danmark, som jeg gjorde det i går, foreslår YouTube automatisk søgningen: bikini haul 13 year old. Forklaringen er denne:

Techmediet Wired beskrev i denne uge, at YouTube har et stort pædofiliproblem”. Det skyldes, at brugere på YouTube i årevis har brugt videoplatformen til at se videoer med mindreårige, oftest piger, nogle helt ned til femårsalderen, i let, løsthængende påklædning. Videoerne viser typisk ikke nøgenhed, men piger i hverdagssituationer. De kan rede hår eller lege på gulvet.

Videoerne trives på platformen med mange millioner visninger, som YouTube tjener penge på gennem annoncer mellem videoer.

Historien skriver sig ind i en række afsløringer, hvor YouTube kritiseres for at udbrede konspiratorisk indhold, hadefuldt og politisk ekstremt indhold.

Tidligere i denne uge kunne jeg rapportere, at videoen 14-årig somalisk voldsmand i Tilst af den højreradikale politiker Rasmus Paludan lå på YouTubes populære Hot lige nu’-liste sammen med populære youtubere. Videoen blev siden fjernet for at overtræde YouTubes politik om chikane og mobning”.

Nu kan jeg føje til Wireds afsløring og dokumentere, at også YouTube i Danmark leder én fra videoer med populære danske youtubere til videoer med mindreårige. Her er, hvordan det kan ske.

Da jeg selv søgte bikini haul dansk’, et andet af YouTubes søgeforslag, fandt jeg en bikini haul-video af youtuberen Fie Laursen (jeg søgte i et inkognitovindue, så min egen YouTube-historik ingen indflydelse har).

Laursens kanal på YouTube bliver fulgt af knap 160.000 danske børn og unge. Jeg skal understrege, at Fie Laursen intet ansvar har her. Hun har som youtuber ingen kontrol med, hvordan YouTube bruger hendes videoer. Det er alene YouTubes ansvar.

Efter jeg havde set videoen med den populære danske youtuber, skulle jeg ikke se flere end tre videoer, som YouTube fremhævede i højre side af skærmen, før jeg blev anbefalet at se en otte minutter lang video.

ANBEFALINGVideoen her er en anden, YouTube fremhævede, hvor brugernes kommentarer også er af seksuel karakter. Her ses det, at videoen har knap 400.000 visninger. Til højre på skærmen kan man se videoer med lignende kommentarspor med millioner af visninger. En af videoerne er ‘Anbefalet til dig’ af YouTube. Skærmbillede / Frederik Kulager

Videoen, YouTube havde anbefalet, var med en pige, der reder seng iført slåbrok. Da hun er færdig, tager hun slåbrokken af og er så kun iført undertrøje og bukser. Herfra blev videoerne, som YouTube fremhævede for mig, kun værre, indtil der til sidst ikke var andet end det.

Flere af videoerne, jeg kom forbi, havde russiske og spanske titler, og flere var helt tilbage fra 2016. Flere har mellem 100.000 og mange millioner visninger for YouTubes brugere, og en video kan godt have hundredvis af kommentarer som – her oversat til dansk: Blinkede hun lige til mig!?! Hvor sødt!!!”

YouTubes algoritme ved, hvilke videoer pædofile kan lide, og algoritmen er virkelig god til at anbefale flere videoer med femårige piger i undertøj, hvor kommentarsporet er oversvømmet med andre pædofile,” forklarede en redaktør på Wired, James Temperton, på Twitter efter afsløringen.

Brugerne angiver også tidskoder i kommentarsporene, så de andre brugere let kan klikke og se barnet i videoen i en seksuel stilling. Det kan være en pige, der bukker sig iført en kort kjole.

Når videoer har millioner af visninger, betyder det også, at Google, som ejer YouTube, over årene har tjent mange penge på annoncer (det er sådan, YouTube finansieres). Mellem videoerne så jeg eksempelvis annoncer fra Coop Danmark, YouSee og Spies Rejser. (Ligesom med youtubere som Fie Laursen har annoncører heller ikke kontrol med, hvor deres annoncer vises på YouTube).

Efter jeg på Twitter og Facebook gjorde førnævnte virksomheder opmærksom på videoerne, som de havde annoncer mellem, skrev Spies Rejser på Twitter:

Vi har med øjeblikkelig virkning stoppet med annoncering på YouTube, indtil vi kender omfanget af problemet.”

Også YouSee har fredag morgen trukket sig fra Youtube.

Vi har med øjeblikkelig virkning stoppet vores annoncering på Youtube, da vi ikke ønsker vores annoncer afspillet i forbindelse med disse videoer,” skriver teleselskabet på Twitter.

Google Danmarks kommunikationschef Jesper Vangkilde svarede også på Twitter, hvor jeg havde gjort ham opmærksom på problemet og dets omfang. Vangkilde svarede:

Alt indhold – også kommentarer – som udsætter mindreårige for farer, er afskyeligt og lodret imod YouTubes retningslinjer. Vi forfølger disse sager aggressivt og melder sager til de relevante myndigheder. Fjerner indholdet. Sletter konti. Knokler for at stoppe det.”

Kan tilføje, at der er slettet kommentarspor på mange millioner videoer.”

I en mail til Google Danmark har jeg spurgt om muligheden for et interview med direktøren for Google Danmark, Malou Aamund. Jeg har spurgt, hvad mere præcis virksomheden vil gøre.

Har du et spørgsmål, du vil føje til, hvis Google stiller op til interview? Del det i bidragssporet.

Nå, så kom det akavede øjeblik

Det er nu, vi bare siger det direkte: Bliv medlem, hvis du sætter pris på viden og nuancer.

Bliv medlem