Helikopter_

Tirsdag 16. juli 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Vi ser tilbage for at se frem.

Og nu til en 210.000 år gammel nyhed, der ændrer menneskehedens historie. Måske

Et forskerhold mener at have opdaget, at det moderne menneske kom til Europa omkring 150.000 år før, vi troede. Det kan være noget så gammeldags som en god nyhed. Vært: Andreas Thorsen. Gæst: Eske Willerslev, professor i geogenetik.

23 min

Dagens citat

“I morgen vil jeg bede om Europaparlamentets tillid”

På op til flere forskellige sprog gik tyske Ursula von der Leyen i aftes på Twitter for at varme op til dagens afstemning om, hvorvidt hun skal være den næste formand for Europakommissionen. Parlamentet stemmer klokken seks.

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Stop alt, start forfra

Et forskerhold fra et universitet i Tyskland mener at have opdaget, at det moderne menneske, homo sapiens, kom til Europa allerede for 210.000 år siden.

Det er ret vildt med tanke på, at konsensus indtil nu har været, at vores art vandrede fra Afrika til Europa for omkring 45.000 år siden (Nature).

Forskerholdet har analyseret et knoglefragment fundet i en hule i Grækenland og mener altså at kunne konkludere, at det engang var en del af en homo sapiens, og at det er mindst et par hundrede tusinde år gammelt (Kristeligt Dagblad).

Der lyder dog masser af skepsis fra den videnskabelige verden. For det første fordi metoden, forskerholdet har brugt, ikke er den mest pålidelige, og for det andet fordi resultatet simpelthen ligger så langt fra det, man troede, man vidste (The Washington Post).

Hvis det viser sig at være sandt, så ændrer det her fundamentalt på den måde, vi skal forstå menneskehedens historie på. Og implikationerne siger noget om vores muligheder for at overleve vores fremtid (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Europas dilemma blev lige juridisk

En domstol i Berlin bestemte for et par dage siden, at det tyske udenrigsministerium skal hente en tysk statsborger og hendes tre børn hjem fra Syrien.

Kvindens mand mistænkes for at have kæmpet for Islamisk Stat, som familien rejste ned til i 2014. Familien havde sagsøgt udenrigsministeriet, efter at det havde afvist deres anmodning om hjælp (Politiken).

Dommen er den første af sin art i Tyskland og taler ind i et dilemma, som mange europæiske lande står over for i disse år – hvordan skal man håndtere statsborgere, som tog til Syrien for at slås for kalifatet? (Foreign Policy)

Blandt andet Norge, Holland, Frankrig og Sverige har hentet børn af IS-krigere hjem fra Syrien. Danmark gjorde det første gang i juni (Avisen.dk).

Det skal du også vide

Regeringen vil give lov til brug af gift. Da Socialdemokratiet var i opposition, var partiet flere gange ude efter den borgerlige regering, fordi den gav dispensation til brug af et sprøjtemiddel, som ellers er forbudt i EU. Nu ser det ud til, at miljøminister Lea Wermelin har tænkt sig at fortsætte med at give dispensation (Politiken).

Flere og flere sulter. 821 millioner mennesker på denne klode var i 2018 kronisk underernærede, hvilket svarer til en stigning på ti millioner fra året før. Flere faktorer er i spil, men udviklingen skyldes især krig, konflikter og klimaforandringer (DR).

Trump beskyldes for racisme. Den amerikanske præsident er i stormvejr. Igen. Han bad for et par dage siden en række demokratiske kongresmedlemmer med udenlandske aner om at "tage tilbage", og nu er der, igen, snak om, at han skal stilles for en rigsret (Vox).

Dagens Zetland-historier

Foto: Petra Kleis for Zetland

Interview. "Jeg gjorde det stik modsatte af det, jeg sagde, jeg ville gøre.” Carl Holst fløj højt og faldt dybt. Her er, hvad han lærte af et liv i dansk politik.

Fortælling. Man må give slip og lade sig falde, før man kan finde fast grund. Det fortæller Jasmin Richter om i denne historie, som indtager andenpladsen i Zetlands sommer-skrivekonkurrence om opdagelsesrejser.


Det var det. I går læste jeg, at når James Joyce og Ernest Hemingway tog på druk, så ville Joyce komme i slagsmål og så gemme sig bag Hemingway, mens han råbte "tag dig af ham, Hemingway! Tag dig af ham!" Det syntes jeg egentlig var ret sjovt.

Andreas Thorsen

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: