Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Onsdag 24. juli 2019

Ude østpå er Kina og Rusland ved at blive venner

Et sted, hvor der ellers aldrig sker noget, viser en konfrontation, hvordan en ny alliance kan rykke fundamentalt ved den globale magtbalance. Vært: Andreas Thorsen.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler om det, der opstår, og det, der forgår.

Dagens citat

"Men indernes raket er den mest blide opsendelse af dem alle. Den er silkeblød."

Professor John Leif Jørgensen fra DTU Space om Indiens rumraket, som hedder, og hold nu fast, Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (DR).


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Den nye alliance

Tirsdag fløj tre russiske og tre kinesiske krigsfly ind i sydkoreansk luftrum i Det Japanske Hav. Sydkoreanerne sendte jagerfly på vingerne, som affyrede flere hundrede varselsskud, hvilket fik de uindbudte gæster til at trække sig (BBC).

Historien har store perspektiver. At russiske og kinesiske fly fløj side om side, er et eksempel på, at de to lande har nærmet sig hinanden i de seneste år både diplomatisk, økonomisk og militært (South China Morning Post).

Ruslands handel med Kina steg sidste år med 27 procent, mens landets handel med resten af verden faldt. Kina og Rusland har afholdt to store militærøvelser sammen i de seneste år (The National Interest).

Der er en del, der taler imod denne nye alliance – men også meget, der taler for. Vigtigst er det, at den truer med at rykke den globale magtbalance mod øst (Zetlands nyhedspodcast).

Foto: Ritzau Scanpix

Sæler på rov

Der er mangel på torsk i Østersøen, faktisk er bestanden truet. Derfor forbyder Europakommissionen torskefiskeri fra Sjælland til Baltikum med øjeblikkelig virkning. Forbuddet gælder i første omgang året ud (Fiskeristyrelsen).

Fiskerne på Bornholm er meget bekymrede, fordi forbuddet også betyder, at de ikke tør fiske efter andre fisk – på grund af risikoen for at få en torsk i nettet. Desuden er de bekymrede for fremtiden for fiskeriets følgeerhverv som for eksempel fiskeopkøbere (DR).

Det er ikke kun fiskeriet, der er årsag til torskens problemer. Der er også miljøfaktorer i spil, og så spiser gråsælerne i Østersøen op mod 3,8 kilo torsk om dagen. Sælerne spreder også en parasit, som slår fisken ihjel (TV2 Øst).

Torskefiskerne i Østersøen vil nu have lov til at skyde sæler, en idé som Danmarks Naturfredningsforening ikke er helt med på (DR).

Det skal du også vide

Ungdommen forlader Facebook. Vi har hørt det før, altså at Facebook efterhånden kun er for de ældre generationer. Nu er der tal på det. Den er god nok (The Economist).

Mand anholdt for hærværk på kirkegård. Nordjyllands Politi anholdt i morges en 46-årig mand, som mistænkes for i weekenden at have spraymalet djævlens tal, 666, på 81 gravsten på Hadsund Kirkegård. Manden nægter sig skyldig (Nordjyske).

Mueller taler. I dag vidner den særlige anklager Robert Mueller i den amerikanske kongres. Han afleverede i marts en rapport, som konkluderede, at Rusland forsøgte at påvirke valgkampen i 2016, men at Donald Trump ikke kunne kædes sammen med forsøgene (Vox).

Dagens Zetland-historier

Foto: Kasper Løftgaard for Zetland

Kig ind. Vi blev spurgt, hvad Zetland bruger medlemmernes penge på. Her er svaret.

Kig ud. Lars Husum rejste over Atlanten for at ryge pibe med den ekstreme mandebevægelse. Her er hans beretning fra alfahannernes frontlinje.

#MeToo. "Jeg er faktisk stadig i tvivl, og det har bare sat sig i mig". 19-årige Aske har aldrig glemt den morgen, hvor han måske gik for langt.


Andreas Thorsen

Det var det. I går læste jeg, at Berlingskes læsere har kåret Rundetaarn som Københavns nye vartegn. Fremtid, kom an!

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-vært