Send en tanke til Zetlands medlemmer

De har betalt for, at vi kunne lave denne artikel. Uafhængig journalistik er ikke gratis.

Helikopter

Mandag 15. april 2019

Historien om urolighederne på Nørrebro har kun handlet om idioterne. Her er heltene

Dagens nyhedspodcast handler ikke så meget om provokationen og urolighederne på Nørrebro. Den handler om dem, der er blevet overset. Dem, der forsøgte at lave et fredeligt svar. Vært: Mads Olrik. Gæst: Uzma Ahmed.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Det handler om nogle, vi glemte.

Dagens citat

“De lever af at forarge de forargede, og derfor blev de ved, fordi der står hundredevis af voksne tilskuere.”

Det skriver debattøren Khatera Parwani om dem, der i weekenden lavede optøjer på Nørrebro.


Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

Dem, der stjal billedet

I weekenden blev Nørrebro ramt af voldsomme uroligheder efter et besøg fra den yderste højrefløj. Her er den dramatiske del af historien.

Rasmus Paludan ville demonstrere foran en moské på Nørrebro, København. Paludan er stifter af partiet Stram Kurs og er kendt for sine mere eller mindre provokerende happenings, hvor han brænder eller tramper på en koran. Hans parti er marginalt, men hans happenings har stor gennemslagskraft (Zetland).

Bydelens unge lod sig provokere. Paludan blev angiveligt overfaldet og så kørt væk i en politibil. Derefter gik en stor gruppe unge til angreb på politiet med fyrværkeri og kasteskyts. Hovedstadens brandvæsen måtte rykke ud til adskillige brande på grund af urolighederne (TV 2).

Politikerne forsøger at tage afstand fra det hele på den helt rigtige måde. (Næsten) alle er enige om, at Rasmus Paludan er en provokatør, men at han har ytringsfrihed til at sige det, han vil. Alle er også enige om, at det er forkert at svare igen med vold og gadekampe (Berlingske).

Foto: Ritzau Scanpix

... Og dem, vi måske burde tale mere om

  • Over en bred kam efterspurgte politikerne et fredeligt svar til Rasmus Paludans provokationer. Det, der er blevet totalt overset i dækningen af alt det her, er, at der rent faktisk var et fredeligt svar.

  • I dagens nyhedspodcast fik vi fat i Uzma Ahmed. Hun er en af hovedkræfterne i en gruppe, der lavede en fredelig moddemonstration i går søndag.

  • Den slags tiltag har virket før. For eksempel i Skive, hvor Paludan demonstrerede i fredags, lykkedes det for blandt andet den lokale moské at dæmpe gemytterne og komme med et fredeligt svar (TV Midtvest).

  • Uzma Ahmed og hendes bekendtes plan var at samle især bydelens mødre til en moddemonstration. Ideen var, at hvis ens mor står lige ved siden af, begynder man ikke at kaste ting på politiet.

  • Urolighederne eskalerede på trods af denne plan, men når Uzma Ahmed kigger tilbage på gårsdagens demonstration, ser hun alligevel et glimt af håb – blandt andet fordi hun rent faktisk fik overtalt nogle af de her rødder til at gøre tingene på sin måde. Hør hele hendes historie her.

Det skal du også vide

EU er endelig blevet enige om copyright-regler. De nye regler skal sikre, at kunstnere eller medier bliver betalt for det indhold, som florerer på de store sociale medier. Kritikere er (meget) bekymrede for, om reglerne kommer til at smadre den måde, internettet fungerer på (Information).

Egyptens præsident bliver mere og mere diktatoragtig. Parlamentet har givet præsident Sisi lov til at blive siddende til 2030 og givet ham ny magt over blandt andet retsvæsnet (The Guardian).

Japan begynder at rydde op på Fukushima-værket. Atomkraftværket blev ramt af en tsunami i 2011, og atomaffaldet gjorde området omkring værket ubeboeligt. Det kommer til at tage 40 år at rydde op (Japan Times).

Dagens Zetland-historier

Illustration: Rafael Alvarez for Zetland

Endelig. TV-serien Game of Thrones gik natten til mandag i gang med sin sidste sæson. Zetlands skribenter skriver her om, hvad serien kan fortælle os om ... alt. Næsten.

Endelig 2. Flere af verdens rigeste har sagt vilde ting på det seneste, især a la det her: Vi holder af kapitalismen, men den har brug for en overhaling. Her er en über-kapitalists bud på, hvordan vi kan fikse det hele.


Mads Olrik

Således denne mandag. Vi er tilbage i morgen.

Med venlig hilsen

Mads Olrik

Helikopter-vært