Helikopter_

Onsdag 16. oktober 2019

Hej


Her er dagens nyhedsoverblik fra Zetland. Vi dribler af sted.

Kina og USA skændes på overfladen om basketball. I virkeligheden handler det om den globale hakkeorden

Verdens bedste basketballspiller bliver dunket i hovedet for noget, han har sagt om Hongkong. Det fortæller os noget om, hvordan Kinas økonomiske magt endegyldigt har vundet over Vestens kulturelle magt. Vært: Andreas Thorsen. Gæst: Philip Roín, journalist direkte fra Beijing.

19 min

Dagens hastighedsovertrædelse

20 km/t

Så meget kørte Catherine Anne Studsgarth for hurtigt en dag i 2015, og derfor har hun nu fået afslag på dansk statsborgerskab. Den slags trafikalt baserede afslag er i det hele taget blevet lidt af en trend (Politiken).

Dagens store historier

Foto: Ritzau Scanpix

NBA og Kina

En betændt sag har i de seneste uger vist os, hvor store Kinas økonomiske muskler efterhånden er blevet. De er i hvert fald større end amerikanernes kulturelle muskler.

Kineserne er vilde med amerikansk basketball, men da direktøren for Houston Rockets i begyndelsen af oktober støttede demonstranterne i Hongkong på Twitter, opstod en krise (The Week).

Kinesiske sponsorer droppede aftaler med den amerikanske liga, NBA, og med tanke på, at det kinesiske marked er omkring 30 milliarder kroner værd for ligaen, fik kineserne op til flere undskyldninger (Mother Jones).

Verdens bedste spiller, LeBron James, kom så i problemer hjemme i USA, fordi han virkede til at give køb på vestlige værdier som ytringsfrihed for at holde sig i kinesernes kridthus (Vox).

Historien blotlægger noget meget grundlæggende – hvad vil vi give køb på i jagten på profit? (Zetlands nyhedspodcast)

Foto: Ritzau Scanpix

Bagmandspolitiet overtager MELD-sagen

Sagen om mulig svindel i det europæiske parti MELD og den tilhørende fond FELD er så alvorlig, at EU’s enhed til bekæmpelse af den slags, OLAF, nu overdrager efterforskningen til anklagemyndigheden i de lande, partiets medlemmer kommer fra.

I Danmark vil det sige Bagmandspolitiet (DR).

Med danske briller drejer sagen sig om Dansk Folkepartis nu tidligere europaparlamentarikere Morten Messerschmidt og Anders Vistisen, der som højtstående medlemmer af MELD gennem flere år modtog EU-støtte. Støtte, som de altså måske ikke burde have fået (TV 2).

Ifølge OLAF drejer det sig om et beløb på omkring 4,36 millioner kroner, som er blevet brugt på “ulovlige, uretmæssige eller uberettigede” aktiviteter i Italien, Grækenland og Danmark, tre af de lande, der er med i MELD og FELD (Berlingske).

Morten Messerschmidt har tidligere erkendt fejl, men nægter svindel. Anders Vistisen har i dag ingen kommentarer (DR).

Det skal du også vide

Mere fængsel, mindre samfundstjeneste. Regeringen vil have flere fængselsstraffe i voldssager, selv om både organisationer og støttepartier advarer om, at det blot vil føre til flere ofre. Samfundstjeneste, siger de, er mere effektivt. Venstre er dog med på idéen, så mon ikke det bliver til noget (Politiken).

OECD har en løsning på et stort problem. Organisationen foreslår en global omkalfatring af de selskabsskatteregler, som i årevis har givet digitale giganter som Facebook, Google og Amazon mulighed for at undgå at betale særlig meget i skat. Essensen af forslaget er, at lande skal kunne beskatte selskabers profit, også selv om de ikke har en fysisk tilstedeværelse i dem (Financial Times).

Brexit-aftale på vej. Måske. Forhandlere fra Storbritannien og EU arbejder i dag på højtryk for at lave en ny Brexit-aftale. EU’s statsledere skal mødes torsdag, og håbet er at have en aftale, de kan kigge på der. Vi følger sagen med spænding (BBC).

Dagens Zetland-historier

Foto: Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix / Illustration: Maria Tran for Zetland

Interview. Andreas Mogensen skulle 400 kilometer væk fra Jorden for at “få en dybere forståelse for verden”. Han håber, det bliver lidt nemmere for dig.

Podcast. Zetland kan lugte break-even i horisonten, 7-9-13, så nu er tiden inde til at se frem. Hvor skal Zetland hen herfra?

Aktuel igen. Mangler du en undskyldning for at binge-watche Den store bagedyst og andre realityprogrammer? Vi leverer netop sådan en her ved at kigge ind under den poppede fernis.


Det var det. I dag læste jeg, at Tycho Brahe havde en kæle-elg, som desværre døde, fordi den drak for meget øl og faldt ned ad en trappe.

Andreas Thorsen

Med venlig hilsen

Andreas Thorsen

Helikopter-redaktør

Bidrag fra Zetlands medlemmer

Ved du, hvorfor Zetland findes?

Vi følger otte enkle principper, der hjælper med at skabe plads til fordybelse og omtanke i en verden, der mangler præcis dét.

– Lea Korsgaard, medstifter og chefredaktør

I dag læser vores medlemmer: