Send en tanke til Zetlands medlemmer

Artiklen her er ikke gratis, men du kan læse eller lytte, fordi Karen Wistoft er medlem af Zetland og har delt den med dig.

Helikopter

Torsdag 9. december 2021

Skoleeleverne skal på "forlænget juleferie". Men for udsatte børn og unge er det langt fra en fest

På onsdag lukker landets skoler, og så er der onlineundervisning igen. Men hvad betyder det for børns trivsel at blive kaldt smittespredere og igen sendt hjem fra skole? Professor Karen Wistoft er i dagens Helikopter.

Sådan synes vi, nyhederne skal lyde. 15 minutter om dagen – 5 dage om ugen. Lyt med her eller i Zetland-appen, hvis du er medlem.

Vi har Helikopteren klar. Den handler om landets skolebørn.

Dagens citat

“Absolut et af de bedste mennesker, jeg har mødt på min vej. Kærlig, omsorgsfuld, optimistisk, livsglad, nysgerrig, legende, ærlig og generøs”

I går aftes gik en af fodboldverdenens helt store stjerner bort. Lars Høgh døde kun 62 år gammel efter et længere kræftforløb. I dag hyldes han, og blandt flere sagde landstræner Kasper Hjulmand, at han var et af de absolut bedste mennesker, han havde mødt (TV 2).


Dagens store historie

Foto: Caitlin Ochs / Reuters / Ritzau Scanpix

Onlineundervisning i julegave

  • Hvornår kan vi regne med, at det her stopper? Sådan spurgte Børneavisens reporter på onsdagens pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede, at landets skolebørn fra den 15. december ikke skal møde fysisk i skole. Efter planen skal de vende tilbage den 5. januar (DR).
  • Ambitionen er, at en kortvarig nedlukning af skolerne kan være med til at standse den nye coronavariant omikron, fordi flere børn og unge vil være vaccineret, når de kommer tilbage efter nytår (Berlingske).
  • Restriktionerne kommer blandt andet på baggrund af de seneste ugers smittetal. I sidste uge var der nemlig rekordmange børn fra seks til 11 år, der blev smittet med corona (DR).
  • Men beslutningen om at sende børnene hjem splitter Folketinget, og de nye restriktioner er kun indført med et snævert flertal uden om de borgerlige partier. For eksempel vil Venstre hellere tænke i alternative løsninger som eksempelvis mere rengøring på skolerne eller undervisning i mindre grupper. Børnene har allerede betalt en høj pris socialt, mentalt og fagligt, lyder det (BT).
  • Karen Wistoft er professor ved Aarhus Universitet, og hun har holdt øje med børns og unges trivsel i skolen under hele pandemien. I dagens Helikopter fortæller hun, hvad endnu en hjemsendelse og al den snak om at være smittespreder kan betyde for børn og unges trivsel. Wistoft er mildt sagt bekymret (Helikopter).

Det skal du også vide

Uro i forbindelse med afhøringen af Mette Frederiksen. I dag er statsminister Mette Frederiksen blevet afhørt i Minkkommissionen. Og det fik mange til at møde op foran retten på Frederiksberg for at vise deres utilfredshed med både statsministeren og beslutningen om at aflive landets mink. Mens afhøringerne fandt sted, eskalerede situationen uden for retten, og kampklædt politi har siden anholdt to demonstranter, blandt andet for vold mod tjenestemand i funktion (TV 2).

Fire personer fra de danske efterretningstjenester er anholdt. Politiet og PET har i går ransaget en række adresser og anholdt fire personer. De anholdte er tidligere og nuværende ansatte i efterretningstjenesterne. De er anholdt for at videregive oplysninger, som kan udgøre en sikkerhedstrussel for Danmark. Og den paragraf, som de er sigtet for, kan give op mod 12 års fængsel. Anholdelserne er et resultat af en længerevarende efterforskning, som fortsat er i gang (Berlingske).

Cigaretter skal være forbudt for kommende generationer i New Zealand. Regeringen i New Zealand har nemlig fremsat en ny lov. Det betyder, at personer, der er under 15 år, når loven træder i kraft, aldrig vil kunne købe cigaretter lovligt i landet. Loven er endnu ikke færdigbehandlet i landets parlament, men landets sundhedsminister, Ayesha Verrall, er meget begejstret. Hun kalder det en historisk dag for New Zealands folkesundhed, da det kan betegnes som et skridt mod et røgfrit samfund (TV 2).

Herhjemme har debatten om rygning taget fart de seneste år, og spørgsmålet er, hvor langt vi som samfund vil gå for at stoppe en sundhedsskadelig vane. Dét har Peter Trads tidligere skrevet om, og du kan finde artiklen her.

Foto: Mohamed Dahir / AFP / Ritzau Scanpix

Dagens Zetland-historier

Fire døde pirater. I sidste måned blev fire pirater dræbt i en konfrontation med danske frømænd på fregatten Esbern Snare. Og fire sidder stadig til fange på fregatten. Bag den historie gemmer sig en større historie om, hvordan Danmark er blevet en krigernation.

70.000 soldater. Ved grænsen til Ukraine står 70.000 russiske soldater. Men hvad laver de egentlig der? Er Putin på vej ind i Ukraine for at kræve det tilbage, eller er det tomme trusler? En stor gætteleg er i gang, og måske er det Putins plan.


Merian Garde Gräs

Vi er tilbage i morgen. Tak for i dag!

Med venlig hilsen

Merian Garde Gräs

Helikopter-vært